Achtergrond

Operatips voor de kerst

Het is bijna kerst, onvermijdelijk ook cadeautijd. Voor wie nog niet weet wat hij familie, vrienden of bekenden moet schenken als het gaat om opera of zang, zijn hier onze tips. Muziek in alle soorten en maten en van peperduur tot spotgoedkoop.

De dvd voor de schoonmoeder of de cd voor die tante of neef die dringend eens wat hogere cultuur moeten gaan leren waarderen: we hebben ze voor u bij elkaar geshopt in een aantal webwinkels. Online te bestellen en vaak binnen een dag of twee in huis. Maar vergeet ook niet nog eens een echte cd-winkel binnen te stappen.

Opera in de sneeuw

De opera die het beste past bij het seizoen is La Bohème, waarin – als de regisseur een beetje gevoel voor traditie heeft – de sneeuw op de daken ligt. Bij een Duitse webwinkel vonden we een heel recente dvd-uitgave die werd opgenomen in Salzburg afgelopen zomer. Net als in Londen, in juni, zong Anna Netrebko de rol van Mimi. Piotr Beczala is in deze uitvoering haar tegenspeler. Dirigent is Daniele Gatti voor de Wiener Philharmoniker. Voor net geen twee tientjes in de brievenbus.
Klik hier!

In dezelfde winkel vonden we ook een cd-versie, waar u de sneeuw zelf even bij moet denken. Een flinke verzameling grote namen op een cd voor nog geen zes euro. Een spotprijs voor een uitvoering uit 1973 met Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Sherill Milnes en de London Philharmonic onder Georg Solti. U hebt dan niet de hele opera, maar wel een serie hoogtepunten.
Klik hier!

Voor wie denkt ‘hoe duurder hoe beter’, tippen we nog even een Bohème-opname van Andrea Bocelli met Barbara Frittoli op dubbel-cd. Het orkest is Israëlisch, de dirigent heet Zubin Mehta en voor 46 euro bent u de bezitter van de duurste operasneeuw die we konden vinden.
Klik hier!

Kerst met Mozart

Het is Zauberflöte-tijd in de operahuizen en daarom keken we ook even naar het aanbod van die Mozart-opera. Lekker betaalbaar is een cd met onder andere Evelyn Lear, die afgelopen zomer overleed, maar ook namen als Dietrich Fischer-Dieskau, Franz Crass, Fritz Wunderlich en Hans Hotter. De Berliner Philharmoniker werd geleid door Karl Böhm. Zes euro zonder verzendkosten.
Klik hier!

Bij een Nederlandse webwinkel staat de complete versie van deze Zauberflöte in de verkoop: 21 euro voor de dubbel-cd met het hele pakket.
Klik hier!

Recent is de uitgave van de opera Don Giovanni van Mozart. Het is de versie die werd geleid door Yannick Nézét-Seguin. In de studio stond een all-star cast met namen als D’Arcangelo, Pisaroni, Damrau, DiDonato en Villazón. De Nederlandse webwinkel wil 32 euro voor de 3 cd’s, maar neemt niet de moeite de namen van de uitvoerders even op de site te zetten, die moet u van het hoesje aflezen.
Klik hier!

Ring met kerst

Dichter bij huis is de complete Ring des Nibelungen van De Nederlandse Opera een mooi geschenk. Bij gelegenheid van de heruitvoering van de vier delen van de Ring in dit en het komende seizoen is de box met dvd’s weer te koop, onder meer bij de webshop van Het Muziektheater. De vier Ring-delen werden in de vorige editie van de cyclus gezongen door onder andere John Brocheler, Kurt Rydl, Nadine Secunde en Henk Smit. Net als nu stond toen ook Hartmut Haenchen voor het orkest. De box kost bijna 70 euro.
Klik hier!

Net geen 25 euro kost de vermoedelijk meest recent verschenen cd in ons cadeausuggestielijstje: Legende van Peter-Jan Wagemans. De opera werd in februari 2011 opgevoerd in Het Muziektheater en de cd met de registratie is net verschenen.
Klik hier!

Te koop in de winkel of via de webshop van de klassieke vakhandel is de cd Opera Arias van Marie-Nicole Lemieux en Les Violons du Roy onder leiding van Bernard Labadie. De recensie op Place de l’Opera was gunstig, de cd kwam deze zomer uit. Bestellen kan op de site van de klassieke vakhandel, maar de prijs wordt daar discreet weggelaten.
Klik hier!

Wie onder de kerstboom vast een voorschot wil nemen op het komende Britten-jaar – de componist zou in november 2013 honderd worden – maakt een dierbare mogelijk blij met één van de twee documentaires die op dvd te koop zijn. The Hidden Heart – a Life of Benjamin Britten and Peter Pears is gemaakt in 2009 en kost bijna 9 pond bij de Engelse Amazon.
Klik hier!

Regisseur Tony Palmer trachtte enkele jaren eerder het ultieme portret te schilderen van Britten. Zijn film A Time there was maakte hij in 2006 in opdracht van de Britten Estate. Voor ruim tien pond te koop in Engeland.
Klik hier!

Een jaar vol Verdi en Wagner komt eraan. Achtergronden over het leven van Verdi en zijn muziek komen uitgebreid aan bod in de vierdelige dvd-box Life of Verdi. De muziek in de serie komt van grote namen als Tebaldi, Callas en Pavarotti. Twintig euro in de webshop.
Klik hier!

In een traag tempo sleept het leven van Wagner zich voort in een dramaserie waarin Richard Burton de hoofdrol speelt. De dvd-box is nog te koop voor een tientje.
Klik hier!

Een echte kerstplaat maakte Juan Diego Flórez een paar jaar geleden. Geen Rudolph en ook geen ‘Bell that couldn’t jingle’, maar wel ‘Adeste Fidelis’ en ‘Cantique De Noël’ op de cd Santo. Leverbaar voor twintig euro.
Klik hier!

Maar ‘good old white christmas’, dat bestaat ook in een uitvoering door José Carreras, op de cd The three tenors Christmas. Nog geen 7 euro, en dan krijgt u er bijvoorbeeld ‘Let it snow’ en ‘Jingle Bells’ meteen bij.
Klik hier!

Als u een kado moet uitzoeken voor iemand waar u zo veel van houdt dat u hem of haar alle muziek van de wereld zou willen schenken, dan komt u een heel eind met een maandabonnement op Spotify. Een geschenkkaart is bij sommige warenhuizen en supermarkten te koop. Zo’n kado van 10 euro is geldig voor een maand luisteren naar de hoogste kwaliteit Spotify.

Vorig artikel

Richard Tucker Gala online te zien

Volgend artikel

Nieuwe Rigoletto in München stelt teleur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.