Achtergrond

Place de l’Opera viert eerste lustrum

Place de l’Opera ontkurkt vandaag de champagne: we bestaan vijf jaar. Sinds de start in januari 2009 is ons webmagazine voor operaliefhebbers bijna vijf keer zo groot geworden. En de rek is er nog niet uit. Ook in de volgende vijf jaar willen we u als lezer bedienen met een uitdijende hoeveelheid tekst en audio.

De Place de l'Opéra in Parijs in voorbije tijden: model voor wat nu al 5 jaar onder de url operamagazine.nl gaande is.
De Place de l’Opéra in Parijs in voorbije tijden: model voor wat nu al 5 jaar onder de url operamagazine.nl gaande is.

Precies vijf jaar geleden opende Place de l’Opera zijn digitale deuren. Het begon als een eenmansoperatie met niet meer dan een paar honderd bezoekers per maand. Inmiddels schrijven meer dan tien auteurs regelmatig voor de website en vinden elke maand duizenden mensen hun weg naar de nieuwsberichten, aankondigingen, recensies, interviews, reportages en podcasts over opera en vocale muziek. In totaal werden in 2013 zo’n half miljoen pagina’s gelezen.

Zelf had ik deze groei niet durven te voorspellen toen ik eind 2008 (letterlijk) op een zolderkamertje op het idee voor een ‘Place de l’Opera’ zat te broeden. En ook niet toen ik in het eerste jaar als een dolle langs de theaters trok om iedere noot opera die in het land gezongen werd op te vangen en te beschrijven.

Dat er toch groei in de website zat, schrijf ik toe aan de niet-aflatende ondersteuning van uitgever Eskes Media, de ongebreidelde inzet van een groeiende groep auteurs, de productie van zo veel operaschoon door de diverse operagezelschappen die ons land telt én de betrokkenheid van u als operaminnende lezer. Kennelijk is er behoefte aan een platform waar gelezen en geschreven wordt over opera en dat doet mij echt deugd.

Plein

Place de l’Opera is vernoemd naar het beroemde plein voor de Opéra Garnier in Parijs en bedoeld als een ‘place’ waar operaliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. Een ideale locatie om het laatste nieuws uit de operawereld te vernemen en ervaringen en meningen uit te wisselen over zangers, regisseurs, dirigenten, producties, opnames, etc. Wat dat betreft ben ik erg blij met de bijna 6.000 reacties die liefhebbers de afgelopen jaren op de website hebben geplaatst.

Ik hoop dat het aantal reacties in het komende jaar alleen maar zal toenemen. Als redactie bedienen wij u graag met een zo uitgebreid en divers mogelijk aanbod van tekst en audio, maar de aanvullingen, ervaringen en ideeën van uw kant zijn onmisbaar om de site te laten werken. Een operaplein zou een dooie boel zijn als de mensen er onderling niet met elkaar zouden praten.

Vieren

Als redactie vieren we de eerste grote mijlpaal in onze ‘geschiedenis’ vandaag met een grote jubileumprijsvraag, waar u vele prijzen kunt winnen, en met een gesprek met diverse Nederlandse opera-artiesten over het thema ‘vieren’. Deze artikelen zullen in de loop van de dag verschijnen.

In ons jubileumjaar mag u verder de nodige modificaties aan de website verwachten, evenals een paar bijzondere jubileumartikelen en een jubileumserie: ‘Vijf vragen aan…’ In die serie, die eind deze maand van start zal gaan, zult u de nodige grote operanamen aantreffen.

Ik zie uit naar een jaar met hoogstaande operaproducties, liedrecitals en vocale concerten (zonder zouden we als magazine niet kunnen bestaan), met honderden hopelijk inspirerende en informerende artikelen van onze kant en veel bijdragen van uw kant.

Om terug te komen op die champagne: ik toost op een lezenswaardige lustrumviering!

Vorig artikel

Jaroussky, Lezhneva soleren in Stabat Mater

Volgend artikel

Isokoski toont kwaliteit in Strauss-liederen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

16Reacties

 1. Wim Stam.
  10 januari 2014 at 09:31

  Van harte gefeliciteerd met uw vijfjarig bestaan.
  Ik geniet elke dag weer van het operanieuws bij uw magazine.

 2. Ineke van Wanroij
  10 januari 2014 at 09:55

  Proficiat , ik geniet iedere dag van jullie operanieuws , fijn om op deze manier al het operagebeuren te kunnen volgen .

 3. stefan caprasse
  10 januari 2014 at 10:44

  Eveneens proficiat met julie vijfjarig bestaan! Ook ik volg elke dag met belangstelling julie artikels…

 4. 10 januari 2014 at 11:44

  ook ik wil jullie feliciteren met dit lustrum. kijk ook elke dag en geniet er steeds van. Ga zo door.. heel fijn dit nieuws. kijk met veel belangstelling iedere dag. Veel succes voor de komende tijd.

 5. 10 januari 2014 at 12:48

  Van Harte Geluk gewenst met dit eerste lustrum. Wij wensen alle medewerkers van Place d’Opera veel succes en plezier voor de komende 5 jaar – en heel veel lezers!

  Sorek Artists Management
  Eitan Sorek, Henk Spelt, Anne van der Heden, Dory Danckaarts

 6. 10 januari 2014 at 13:16

  Veel geluk gewenst in de navolgende vijf jaar. Vanuit Amersfoort blijf ik me dagelijks verheugen in de rijkdom waarmee Place de l’Opera het web dagelijks overgiet. Hulde!

 7. Christian van den Bosch
  11 januari 2014 at 16:17

  Van harte proficiat met jullie jubileum. Ik ben een grote fan van jullie site en ben dagelijks op”bezoek”. Ik hoop nog lang van alle goede artikelen en recensies te mogen genieten. Ga zeker zo door!!!

 8. Freek
  13 januari 2014 at 08:59

  Van harte gefeliciteerd! Een bezoekje aan deze site is meerdere malen per week verplichte en zeer smakelijke kost voor elke operaliefhebber – dus zeker ook voor mij. Ik hoop nog lang van de artikelen en de reacties van medeliefhebbers te kunnen genieten.

 9. kersten
  13 januari 2014 at 12:41

  Leuk, Freek, ook van de lezers/reageerderskant de reacties van medeliefhebbers gewaardeerd te zien. Laten we zuinig zijn op elkaar:
  sinds een schimpscheut van een andere medeliefhebber aan het adres van @alessandro zwijgt deze enthousiaste `oude Italiaan uit Den Bosch` in alle talen. Mutatis mutandis mis ik overigens ook de reacties van de allereerste Operamagazine-reageerder ooit.

  bosch

 10. kersten
  20 februari 2014 at 15:10

  Hierbij alsnog mijn excuses aan @ Alessandro, hierboven werd door mij bedoeld: Antonio..

 11. Antonio
  20 februari 2014 at 15:39

  Bedankt, Kersten.
  Ik ben er nog. En ik lees het ook.
  Maar reageren …. nee, dat doe ik niet meer.
  Ben een beetje te oud voor, denk ik.

 12. Kersten
  20 februari 2014 at 20:26

  Aangenaam verrassend weer iets van je te vernemen, Antonio, ik ben vast niet de enige die je reacties op prijs stelde want reacties zijn m.i.voor het Magazine de kaas op de macaroni. Enne, wat is
  ‘een beetje te oud’? Ik ben 74 en blijf reageren tot Jordi ingrijpt.
  Arrivederci!

 13. Gerard
  20 februari 2014 at 23:20

  @Antonio. Eerlijk gezegd heb ik je hier ook wel gemist, kom terug op je besluit en reageer weer eens zoals je altijd deed. Dat houdt je vitaal, geloof me.

 14. Leen Roetman
  21 februari 2014 at 12:03

  @Kom op Antonio! Laat je niet door een onheuse aanval van de heer Hammerstein (kan niet tegen kritiek en hebben we op dit forum nooit meer iets van gehoord) uit het veld slaan. Ik mis je commentaren.

 15. Antonio
  21 februari 2014 at 13:20

  Zo veel lieve woorden, bedankt AMICI!

 16. Antonio
  21 februari 2014 at 13:21

  EN, voornaamste – gefeliciteerd, Place de l’Opera!
  Voortreffelijke site!