Achtergrond

Cultuurprijs Limburg voor Het Geluid

De Inspiratieprijs 2015 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is toegekend aan muziektheatermakers Romy Roelofsen en Gable Roelofsen uit Maastricht. Sinds 2006 werken de twee met Het Geluid aan bijzondere muziektheaterproducties waarbij ze, aldus de jury, ambassadeur voor de provincie Limburg zijn en spin in het web van het Nederlands muziektheaterlandschap.

Romy (l) en Gable (r) Roelofsen (foto: Place de l'Opera)
Romy (l) en Gable (r) Roelofsen
(foto: Place de l’Opera).

Het Geluid Maastricht werd in 2006 opgericht door broer en zus Gable en Romy Roelofsen. Beiden zijn afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht. Het Geluid is een interdisciplinair muziektheatercollectief dat werkt vanuit Cultuurhuis Ainsi, onderdeel van het terrein van de ENCI cementindustrie in Maastricht.

De makers van Het Geluid ontwikkelen op maat gemaakte innovatieve muziektheaterconcepten die ze uitvoeren in eigen beheer, in een samenwerking of in opdracht van partners als Castrum Peregrini in Amsterdam, De Veenfabriek, Operadagen Rotterdam, De Munt in Brussel en het Amsterdam Fringe festival.

Het Geluid is een meerjarige samenwerkingspartner van de Nederlandse Reisopera. De afgelopen jaren maakten Gable en Romy Roelofsen producties die parallel liepen met opera’s die de Reisopera op het podium bracht. In Iedereen blijft maar naar parels vissen kwamen familiegeschiedenissen aan bod, analoog aan de inhoud van de opera De Parelvissers.

Toen de Reisopera een tournee maakte met de geënsceneerde Johannes Passion, creëerde Het Geluid het Headphone Oratorium, een voorstelling met fragmenten uit de Passies van Johann Sebastian Bach, met sopraan Johane Ansell. De productie werd opgevoerd in gebeds- en stilteruimtes van ziekenhuizen. Rond de voorstellingen van Tristan und Isolde maakte Het Geluid de productie Wesendonck Lieder Heute, met de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg reikt sinds 2011 jaarlijks de Inspiratieprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van onder meer letteren, virtual art, e-cultuur of beeldende kunst. Dit jaar is gekozen voor de categorie Muziektheater. Het Geluid krijgt de prijs omdat het engagement met de regio groot is en het gezelschap maatschappelijk relevante vraagstukken aanpakt.

De jury zegt: “Dat ze iets toevoegen hiermee aan het theaterlandschap in de provincie is helder! Het Geluid produceert en creëert haar eigen muziektheater-voorstellingen en kenmerkt zich daardoor met een uitgesproken artistieke handtekening. Het gezelschap is door samenwerkingen, actuele thema’s, speelplekken en teksten ambassadeur voor de provincie in het buitenland en een spin in het web van Nederland muziektheaterland en de gemeenschap in en rond Maastricht.”

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 en een glasobject van de kunstenares Ruth Houkes. De uitreiking is op 5 november 2015 in de Feestzaal van het Gouvernement te Maastricht. Commissaris van de Koning Theo Bovens, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Limburg, zal de prijs overhandigen.

Tijdens de uitreiking is Nicolas Mansfield, directeur Nederlandse Reisopera, gastspreker. Er zijn optredens van diverse samenwerkingspartners van Het Geluid, zoals Paul Koek en Jacobien Elffers (De Veenfabriek), sopraan Daniela Bernoulli, pianiste Dorine Diemer en actrice Laila Claessen.

Meer informatie vindt u op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en de website van Het Geluid 

Vorig artikel

Anna Netrebko opent Live in HD-seizoen

Volgend artikel

Der Kaiser in de IJ-Salon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.