Home » Achtergrond

Winnaars Edison Klassiek bekendgemaakt

25 november 2015

door

De winnaars van Edison Klassiek 2015 zijn woensdag bekendgemaakt. Onder anderen Patricia Petibon en Sonya Yoncheva zijn in de prijzen gevallen. Op vrijdag 27 november wordt een aantal Edisons uitgereikt tijdens de Buma Classical in TivoliVredenburg.

De eerste solo-cd van Sonya Yoncheva won de Edison voor beste debuut.

De eerste solo-cd van Sonya Yoncheva won de Edison voor beste debuut.

Patricia Petibon won de Edison in de categorie ‘De solist – vocaal’ met haar album La Belle Excentrique, door Place de l’Opera omschreven als “een schot in de roos” (lees de recensie). De jury van de Edisons rapporteerde dat Petibon met haar cd “het fenomeen liedrecital een geheel nieuwe invulling geeft”.

De Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva won een Edison in de categorie ‘Het debuut’ voor haar album Paris, mon amour. Place de l’Opera noemde de cd “zonder meer spectaculair” (lees de recensie). De Edison-jury prees Yoncheva’s stem als “krachtig, lenig, warm, stralend en volstrekt zeker”.

In de categorie ‘De opera’ streek La Cetra Barockorchester met de hoogste eer voor zijn opname van Caldara’s opera La Concordia de’ pianeti, onder leiding van Andrea Marcon. Place de l’Opera roemde vooral de kwaliteiten van de cast: “De partituur vereist de beste stemmen die er zijn, en die krijgen we ook” (lees de recensie). De Edison-jury noemde de registratie “een vocaal feest vol spetterend virtuoze aria’s en hemelse duetten”.

De jury bestond dit jaar uit Stef Collignon, Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Mischa Spel, Astrid in ’t Veld en Peter Janssen. Naast bovenstaande vocale winnaars kroonden zij artiesten als Ronald Brautigam, Maria Milstein en Hanna Shybayeva en orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Scottish Chamber Orchestra tot winnaar.

Zie voor een volledig overzicht van de winnaars de website van Edison Klassiek.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.