Achtergrond

Subsidie voor Opera Zuid en OPERA2DAY

Opera Zuid is opgenomen in de culturele basisinfrastructuur voor 2017-2020 en ontvangt een jaarlijkse subsidie van 1.035.086 euro, zo heeft minister Bussemaker van Cultuur besloten. De minister maakt ook extra geld vrij voor het Fonds Podiumkunsten, waardoor OPERA2DAY zijn aanvraag alsnog gehonoreerd ziet.

Fonds Podiumkunsten
Goed nieuws voor het Fonds Podiumkunsten: het heeft ruim 4 miljoen euro meer te besteden.

Achter de subsidieaanvraag van Opera Zuid stond de afgelopen maanden nog een vraagteken. De Raad voor Cultuur wilde dat het Limburgse gezelschap met een beter plan voor de toekomst zou komen voordat het de minister een positief advies zou geven. Kennelijk heeft Opera Zuid dat gedaan, want in haar schrijven aan de Tweede Kamer van dinsdag 20 september honoreert Bussemaker de subsidieaanvraag.

De Nationale Opera is in de basisinfrastructuur opgenomen met 24.846.852 euro. De Nederlandse Reisopera krijgt 3.612.052 euro. Holland Festival krijgt 3.227.031 euro, het Festival Oude Muziek 659.613 euro.

Fonds Podiumkunsten

In 2015 deed de Raad voor Cultuur een dringend beroep op het kabinet om de financiering van de cultuursector op peil te houden. Bussemaker komt tegemoet aan dat verzoek door per jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. 4.225.000 euro daarvan is gereserveerd voor het Fonds Podiumkunsten. Daar profiteren met name festivals van, waaronder Musica Sacra, maar ook voor de tak muziektheater is het goed nieuws.

Holland Opera krijgt alsnog het volledig geadviseerde bedrag toebedeeld (in augustus werd slechts een deel van de aanvraag gehonoreerd) en OPERA2DAY ziet zijn eerder afgewezen verzoek nu toch goedgekeurd. Het gezelschap had 342.380 euro aangevraagd.

De stukken rond de culturele basisinfrastructuur zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Vorig artikel

Win kaarten: Prohaska in Amsterdam

Volgend artikel

Opera 2.0 op tournee met De Berg van Tom

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.