Achtergrond

Digitale marktkraam: steun musici, koop cd’s

Al meer dan een week zijn concertzalen en theaters dicht en dat blijft nog even zo. Er worden geen zangrecitals, passie-uitvoeringen en operavoorstellingen gegeven. Voor zangers en musici geldt meestal: geen optreden = geen geld. Daarom openen we vandaag een digitale marktkraam. Steun zangers en musici door hun cd’s te kopen. Hamsteren wordt aanbevolen.

(© Unsplash / Steve Harvey)

De overheid werkt aan steunregelingen en aan kaartkopers wordt de suggestie gedaan om geen geld terug te vragen, maar dat te doneren. Buiten optredens en lesgeven – en ook dat ligt grotendeels stil – hebben artiesten weinig verdienmogelijkheden. Maar de schappen op de muziekmarkt zijn goed gevuld met cd’s. De opbrengst daarvan gaat deels of volledig naar de zangers en de musici. Ons advies is simpel: koop een cd en steun zo de makers.

Wat u betaalt, is geen donatie, maar een eerlijke ruil. Bij de zangers komt geld binnen voor hun vaak uit eigen middelen gefinancierde producties en u hebt prachtige muziek om zelf te beluisteren of als cadeau weg te geven. Veilig via de post bijvoorbeeld. Zo kunt u die collega bij wiens afscheid u niet kunt zijn of de vriend of vriendin die het verjaardagsfeestje moet afgelasten, verrassen met een cd.

Ook hier is extra aandacht voor ouderen wenselijk. Mensen die niet beschikken over een Spotify-account, die niks met YouTube doen en voor wie het begrip livestream totaal onbekend is. Al die ouderen hebben een cd-speler en zullen dolblij zijn met de cd die u stuurt of bij ze in de brievenbus gooit. Verras uw ouders, buren, ooms en tantes.

Voor deze eerste digitale marktkraam nodigden we zangers en musici uit om hun eigen cd’s, die ze in een webshop en bij concerten verkopen, in onze kraam te leggen. De eerste verkopers hebben zich gemeld en hun producten prijzen we met veel overtuiging aan. Dit initiatief valt binnen de redactionele activiteiten van Place de l’Opera en is dus geen betaalde advertentie.


Frommermann

We zijn trots dat we in onze marktkraam het werk van de Frommermannen mogen aanbieden. Wie ze kent uit het theater, weet dat de heren (zangers en musici) een zaal kunnen ontroeren met loepzuivere zang. Dat wisselen ze af met hilarische uitvoeringen en droge grappen die, live en op cd, een ideale balans vormen. Hun recente cd NL zal een breed publiek aanspreken.

We laten de heren zelf aan het woord over hun producties:

Frommermann – NL
‘Op hun – alweer! – zesde cd blijft Frommermann dicht bij huis. Met de enkels diep in de klei en het hoofd hoog in de wolken zingen de grootmeesters van het stemmentheater dit keer uitsluitend in hun moerstaal. Veertien vermakelijke hits van toen en nu, vergeten pareltjes, regelrechte tranentrekkers en onvervalste meezingers. Zonder hun taalgebied ook maar even te verlaten, verleggen de heren van Frommermann muzikale grenzen, en brengen ze het beste uit de Hollandse polder – via Brazilië en Indië – uw huiskamer binnen.’

Frommermann – 10
‘Tien jaar Frommermann, dat moet worden gevierd. Met tien bijzondere liedjes, of liever nog: elf, omdat Frommermann van geen ophouden weet. Een combinatie van onverwoestbare livesuccessen die nu eindelijk zijn vastgelegd en ongehoorde aanwinsten die de toon zetten voor de toekomst. De toegiften die nooit vervelen, dat malle kerstlied dat tot verdriet van de fans de kerst-cd niet haalde, Franz Schuberts artistieke credo, maar ook de grootste hit van Johnny & Jones, een onvervalste Dean Martin en een nieuw juweeltje van naamgever Harry Frommermann. Bijdragen van stervioliste Liza Ferschtman en Frommermanns founding father Marcel Reijans maken het feest compleet.’

Meer informatie over bestellen vindt u op de website van Frommermann of via info@frommermann.nl.


Harry in Holland

Misschien wel de allermooiste uitgave in onze platenkast is HARRY, Heine in Holland. Niet alleen een cd, niet uitsluitend een boek, maar een totaalervaring in vormgeving, taal en geluid. Bas-bariton Marc Pantus nam, begeleid door Rudolf Jansen op de piano, liederen op van Nederlandse componisten op teksten van Heinrich Heine. Pantus is befaamd om zijn muzikale kwaliteit, zijn gevoel voor theater en zijn voortdurende stroom nieuwe projecten en concepten.

We laten Marc Pantus zelf aan het woord over HARRY: ‘In HARRY, Heine in Holland hoor je de mooiste liederen van Heine die door Diepenbrock, Richard Hol, Brandts Buys, Henriette Bosmans en anderen zijn gecomponeerd. Een nieuw lied van Bart Visman op een fragment uit het boek Le Grand, waarin Heine zijn melancholie en treurnis op fenomenaal geestige en briljante manier beschrijft, geeft het muzikale stokje door. Bovendien leest schrijver Arnon Grunberg de memoires van Heine in de vertaling van Ria van Hengel. Het zijn twee fraai vormgegeven boekjes, een lied-cd en een audioboek op twee cd’s in een smetteloos witte box.’

Koop het complete pakket op de website van I Piccoli Holandesi.


Schubert door het Coco Collectief

Het Coco Collectief bestaat uit zangeressen die zelfstandige carrières hebben in de muziek en daarnaast samen bijzonder projecten doen. Naar verluidt draaide Franz Schubert zich om in zijn graf toen hij deze bijzondere versie van Winterreise hoorde. Maar dat was vooral om bij het knopje te kunnen om de muziek wat harder te zetten. Live in het theater was Winterreise prachtig en het dichtst bij die ervaring is het beluisteren van de cd.

Het Coco Collectief zelf aan het woord: ‘Winterreise van Schubert stond altijd hoog op het verlanglijstje van het Coco Collectief. Het verhaal van deze schitterende cyclus is bekend: een man laat de liefde en de bewoonde wereld achter zich en gaat op weg. Tijdens zijn tocht ziet hij in het ijs, de sneeuw, storm en bittere kou zijn gevoelens van wanhoop, hoop, herinnering, verdriet en doodsverlangen weerspiegeld. Pianist Maurice Lammerts van Bueren bewerkte deze ‘Olympus van de liedkunst’ speciaal voor het Coco Collectief. Het zijn afwisselend kwintetten, terzetten, duetten en solo’s, a capella – en er is zelfs een lied zonder zang.’

De cd is verschenen bij Etcetera. U kunt op twee manieren bestellen: via een mail naar cococollectief@gmail.com of via de website van het Coco Collectief.


Clara Schumann door Peter Gijsbertsen

De top van de Nederlandse liedkunst is vertegenwoordigd in onze digitale marktkraam. Tenor Peter Gijsbertsen kreeg vorig jaar de Nederlandse Muziekprijs en dat zegt wat. De jury was ‘onder de indruk van de klankrijkdom van zijn stem. Hij beschikt over een breed spectrum aan emoties – van intimiteit tot passie en van twijfel en tederheid tot woede.’ Luister zelf hoe die kwaliteit op cd klinkt. ‘De intimiteit van het lied, die nabijheid van het publiek, die heb je bij opera niet. Dat is de grote plus van het lied’, zei Gijsbertsen eerder dit jaar tegen Place de l’Opera.

We laten de zanger zelf aan het woord: ‘De laatste opname die ik heb gemaakt, is met de liederen van Clara Schumann, samen met Miriam Alexandra. Ik vind ze goed gelukt en ze zijn niet te vinden op Spotify. Dat kan een reden zijn om een fysiek exemplaar te bestellen. In de recensie van het Engelse blad Gramophone stond onder meer: ‘Gijsbertsen bring[s] ringing heroic tone and dramatic urgency to his numbers (…) as well as touching tenderness. Gijsbertsen makes a no less persuasive case for the precocious works of the early 1830s – the charming, slightly parlouresque ‘Walzer’, for example, and the terrific, pointedly Schubertian ‘Der Wanderer in der Sägemühle’.’

De cd is per e-mail voor € 20,- (inclusief verzendkosten) te bestellen bij peter_gijsbertsen@hotmail.com.


Lilian Farahani en Maurice Lammerts van Bueren

Toen componist Jake Heggie hoorde van het idee voor de cd Woman, the making of, met twee van zijn werken, was hij ‘superthrilled’. Het resultaat is een product dat veel meer is dan alleen een opname van muziek. Sopraan Lilian Farahani en pianist/fotograaf Maurice Lammerts van Bueren maakten zingend, spelend en fotograferend een bijzonder ‘Gesamtkunstwerk’.

De makers aan het woord: ‘Waarom je deze cd – mét fotoserie door de musici zelf – moet kopen? De recensenten prezen de cd als volgt: ‘Dit zijn stevige vertolkingen, vol vuur en verbeelding, waarbij gelukkig de verstaanbaarheid van de tekst nergens in het gedrang komt. Dat is zeker te danken aan het gevoelvolle en perfect uitgebalanceerde spel van pianist Maurice Lammerts van Bueren, die opnieuw laat horen één van de meest begenadigde liedbegeleiders van het land te zijn’, schreef Benjamin Rous in Klassieke Zaken.

Paul Korenhof noemde het op Opus Klassiek ‘een juweeltje van eigen bodem, in repertoire, uitvoering en presentatie met een fraai boekje op cd-formaat’. In het aprilnummer van het Amerikaanse Opera News werd de cd bekroond met het predikaat ‘critic’s choice’. Joanne Sydney Lessner zegt daarin: “The Dutch-Iranian Farahani is a marvel. Her opulent soprano offers abundant color and personality, as well as unparalleled diction that never sounds forced or compromises her tone. (…) Van Bueren partners her with commensurate expressivity and passion. The result is a complete winner.’’

De cd werd uitgebracht door het label Zefir Records. Stuur voor bestellingen een mail naar info@lilianfarahani.com.


De digitale marktkraam blijft open voor andere artiesten die zich melden bij de redactie voor vermelding in deze rubriek. We doen het nooit, maar voor deze keer roepen we u vooral op: zeg het voort, deel op Facebook, Instagram, Twitter en desnoods op Hyves.

Vorig artikel

Opera in de media XXL: week 13 van 2020

Volgend artikel

Ritratto beleeft virtuele wereldpremière

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.