Nieuws

Cité de l’Opera: Alex, Maarten en Jonas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 261.

Weer een boek
We doen het heus niet expres, maar er is gewoon veel Wagner op Twitter.

Koene vrouwen
Dat is nog eens wat anders dan Brünnhilde die aan een tafeltje met waxinelichtjes wordt achtergelaten.

Wagner forever
Nog meer Wagner: het boek Wagnerism ligt over een week in de winkel. Peter Conrad van The Guardian mocht het al lezen en oordeelt over de 700 pagina’s die Alex Ross schreef. ‘Passionate and encyclopedic, if unfocused.’

Japon voor de opera
Ook tijdens een pandemie is het van belang op hetzelfde gewicht te blijven.

Do you remember?
Het alternatief: ‘C’est en septembre’ van Becaud.

Geen dag zonder Bach
Dat rijmt natuurlijk niet, maar het is wel een goede gedachte. Vandaag met de Nederlandse Bachvereniging en Maarten Engeltjes.

Kunst voor aanvang
De Wiener Staatsoper biedt op het voordoek van het theater ruimte voor kunst. Dit seizoen is er werk te zien van de Amerikaanse kunstenaar Carrie Mae Weems. Haar schilderij Queen B (Mary J. Blige) is tot juni volgend jaar te zien.

Ook het vervangende programma stagneert
De New Yorkse Metropolitan Opera bedacht als alternatief voor het voorlopig gesloten theater en de Live in HD-vertoningen een serie concerten die online te bekijken zijn. Maar ook die serie wordt nu onderbroken door de gevolgen van de pandemie.

Meer opera in Wenen
Bij het Theater an der Wien start men het seizoen op. In Zaza van Leoncavallo zingen onder anderen Christopher Maltman en Nikolai Schukoff. De dramaturgie bij de enscenering van Christopher Loy werd gedaan door Klaus Bertisch. Begin december zingt Marcel Beekman in het theater de titelrol in Platée, onder muzikale leiding van William Christie.

Plannen
Opera Europa heeft zijn jaarlijkse conferentie, gepland in de zwaar door corona getroffen Italiaanse stad Bergamo, uitgesteld naar 2021. Wat wel doorgaat, is een groot online concert op 25 oktober, ter gelegenheid van World Opera Day.

Wenen speelt en zingt
Op vrijdag 18 september speelt de Wiener Philharmoniker een openluchtconcert voor kasteel Schönbrunn in Wenen. Valery Gergiev leidt het orkest, vocale solist is Jonas Kaufmann in werken van Jules Massenet, Emmerich Kálmán en Giacomo Puccini.

Vorig artikel

Reisopera brengt Magelone & Peter in première

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Jeannette van Schaik

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.