AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Willem Bruls over 2020

Dramaturg/publicist Willem Bruls werd net als iedereen in de wereld van muziek en theater verrast door de effecten van de coronacrisis. ‘Maar toen alles als een kaartenhuis in vertraagde vorm in elkaar stortte, kwam de vraag: what’s next?’ Hij analyseert de laatste negen maanden en pleit voor nieuwe opera voor een deels nieuw publiek.

Op zoek naar analyse en wijsheid over wat corona betekent voor opera en muziektheater vroegen we Willem Bruls om zijn visie te geven. Hij zag om zich heen de treurige omstandigheden voor veel zangers en makers en werd geraakt door een initiatief als dat van de Berliner Philharmoniker.

De pandemie deed hem denken aan een werk als Oedipus Rex van Stravinsky. Hij verzamelde afgelopen zomer meer toepasselijk materiaal in een podcast voor Opera Zuid.

Bruls kijkt vooruit naar de tijd na corona. Wat heeft corona ons geleerd over de plaats en het belang van opera? Moeten we niet naar een nieuwe opera, voor een deels nieuw publiek door jonge, creatieve makers die volop de ruimte verdienen?

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify. Hier vindt u ook de vorige afleveringen van de podcast.

Vorig artikel

Leonard Evers nieuwe presentator Vrijdagconcert

Volgend artikel

Barbier van Mijnssen digitaal in première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.