AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Klaas-Jan de Groot

Al heel jong maakte Klaas-Jan de Groot muziek. Eerst piano, daarna orgel. Als 8-jarige werd hij lid van het Kampen Boys Choir. De dirigent van dat koor herkende zijn talent voor het dirigeren. Dat zag hij goed, want Klaas-Jan maakt een fraaie carrière als (assistent-)dirigent van koren en orkesten. Hij vertelt zijn verhaal in Studio Nibelheim.

Het muzikale cv van Klaas-Jan de Groot is lang en bevat titels van opera’s als Juditha Triumphans, Jenůfa en Un ballo in maschera. Hij werkt bij De Nationale Opera als (assistent-)koordirigent, stond voor het Groot Omroepkoor, assisteerde bij de Don Giovanni van het Orkest van de Achttiende Eeuw, was zowel (assistent-)dirigent van het koor als het orkest in producties van Opera Zuid en leidt binnenkort de digitale Meezing Hallelujah van de Nederlandse Reisopera. Twee zomers was hij werkzaam als assistent-koordirigent bij de Bayreuther Festspiele, waar hij met grote dirigenten als Christian Thielemann en Valery Gergiev de opera’s van Wagner uitvoerde.

Hij is een gedreven musicus, die goed voorbereid voor koren en orkesten staat en die altijd begint met een eigen, handmatige vertaling van het libretto. Hij studeerde in Den Haag en Cardiff en leerde het vak van dirigenten als Kenneth Montgomery en Jos van Veldhoven. Zijn kennis en kunde kan hij de komende tijd verder uitbreiden dankzij de Dirigentenbeurs van het Kersjes Fonds.

In het interview zitten korte fragmenten uit The Dream of Gerontius, opgenomen tijdens de BBC Proms, waar Klaas-Jan in het koor zong, en uit Tannhäuser, opgenomen bij De Nationale Opera, waar De Groot assistent-koordirigent was. De opname uit april 2019 werd ter beschikking gesteld door De Nationale Opera.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify. Hier vindt u ook eerdere afleveringen.

(Beeld homepage: Sebastien Galtier)

Vorig artikel

La Wally voor het eerst uitgebracht op dvd

Volgend artikel

Opera in de media: week 9 van 2021

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.