Binnenkort

Opera in de media: week 9 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 9 van 2021 (27 februari – 5 maart) is een stream van Falstaff door de Metropolitan Opera, met beroemde namen als Mirella Freni, Barbara Bonney en Marilyn Horne.

Metropolitan Opera: streams

Beverly Sills in Don Pasquale bij de Metropolitan Opera. (© Met Opera Archives)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) vindt u op de website van de Met. In de tweede helft van de Dmitri Hvorostovsky-week ziet u op zaterdag de Willy Decker-enscenering van La traviata. Naast Hvorostovsky zingen Natalie Dessay en Matthew Polenzani de hoofdrollen. Ook van Verdi is Un ballo in maschera, op zondag, met Sondra Radvanovsky en Stephanie Blythe. Vanaf dinsdag is het Women’s History Month bij de Met. Op de eerste dag ziet u Beverly Sills in Don Pasquale, op woensdag is er Falstaff met Mirella Freni, Barbara Bonney, Marilyn Horne en Susan Graham. Jessye Norman en Christa Ludwig zingen donderdag in Die Walküre, een opname uit 1989.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper streamt zondag om 19.00 uur Mozarts Le nozze di figaro. Op 4 februari jongstleden leidde Philippe Jordan de voorstelling, geënsceneerd door Jean-Pierre Ponnelle. Solisten: Andrè Schuen, Federica Lombardi en Louise Alder.

NPO Radio 4

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) heeft een opname met veel Nederlandse talenten uit februari 1983. De opera Die drei Pintos, half gecomponeerd door Carl Maria von Weber en voltooid door Gustav Mahler, werd in de ZaterdagMatinee uitgevoerd door onder anderen Roberta Alexander, Elena Vink en Lieuwe Visser. Ook op het podium stond het Groot Omroepkoor. Koor en orkest werden geleid door Kenneth Montgomery. In de bonustijd van Opera Live hoort u fragmenten uit werk van Carl Maria von Weber met onder anderen Rudolf Schock, Maria Callas en Joan Sutherland.

Het AVROTROS Vrijdagconcert heeft op 5 maart sopraan Laetitia Gerards te gast. Ze zingt bij het ensemble Pynarello. Op het programma staat Beethovens elfde strijkkwartet, Jeffrey Bruinsma’s Milk It Punk Suite en de liederen die Thomas Beijer recent componeerde, A Lock Without A Key. Er is ook een webcast via nporadio4.nl/live.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is Massenets Cendrillon. Het stuk werd in 2018 bij de New Yorkse Metropolitan Opera opgevoerd, met in de hoofdrollen Joyce DiDonato, Alice Coote en Kathleen Kim.

Op donderdag klinkt om 15.00 uur een niet zo bekend werk van Nadia Boulanger, dat ze samen met Raoul Pugno maakte. De opera La Ville Morte is gebaseerd op het boek La Città morta van D’Annunzio. Anna-Maria Helsing dirigeert het Göteborg Opera Orchestra en het koor van het huis. Solisten zijn onder anderen Katarina Karnéus en Matilda Paulsson.

Nieuw op YouTube

Boek en gesprek over Wagner
‘Vanuit een diepe passie voor Wagner probeert Freddy Mortier te begrijpen wat de componist dreef, hoe hij dacht en waarom zijn opera’s zo veel mensen blijven fascineren.’ Zo wordt het nieuwe boek van Freddy Mortier aangeprezen. Over Wagner: De man die opera voor het volk maakte wordt de schrijver geïnterviewd door Robin Broos. Het geluid is helaas hopeloos slecht.

Stream Aida

De enscenering die Lotte de Beer maakte van Verdi’s Aida is nog terug te kijken op Arte Concert. Solisten zijn Sondra Radvanovsky, Ksenia Dudnikova en Jonas Kaufmann. Michele Mariotti stond voor het orkest. U hebt keuze uit verschillende talen voor de ondertiteling.

Arte tv

De tv-zender Arte presenteert op zondag om 17.40 uur een opname van de Salzburger Festspiele 2020. Mezzo Elīna Garanča zong bij de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann, tenor Juan Diego Flórez zong met pianist Vincenzo Scalera een liedrecital. U ziet hoogtepunten uit beide concerten.

OperaVision

OperaVision programmeert deze week twee producties, die steeds om 19.00 uur beginnen. Het aantreden van Dan Turdén als intendant van de Norrlandsoperan wordt gemarkeerd met een programma gebaseerd op vier Verdi-opera’s: Don Carlo, I masnadieri, Luisa Miller en Giovanna d’Arco. De stream is op zaterdag.

De Nederlandse Maria Fiselier is vanaf maandag te zien in Die tote Stadt van Korngold. De productie werd in 2018 in Berlijn opgevoerd. Robert Carsen regisseerde voor de Komische Oper.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Klaas-Jan de Groot

Volgend artikel

Cornet en Ragazze verrassen met Winterreise

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.