FeaturedOperarecensie

Salome met legendes besluit Verbier Festival

Met een concertante uitvoering van Salome, geleid door Valery Gergiev, kwam de zeventiende editie van het Verbier Festival dit weekend ten einde. Grote namen als Deborah Voigt als een uitstekende Salome en de ongelofelijke Dame Gwyneth Jones als Herodias trokken vele operaliefhebbers naar de alpen van Valois.

Dame Gwyneth Jones als Herodias (foto: Aline Paley).

Op 1500 meter hoogte is de lucht lichter en zijn de kleuren helderder, en de stilte van de alpenpieken geeft meer ruimte aan muziek om zich te verspreiden. Na een dag wandelen en adembenemende uitzichten bewonderen op 3000 meter hoogte, zijn je oren bovendien op een bepaalde manier meer open en ontvankelijk voor klassieke muziek.

De lucht van Verbier, één van de bekendste wintersportbestemmingen in Zwitserland, is dan ook zeer muzikaal in de zomer. Al zeventien jaar kunnen liefhebbers van de klassiekers iedere zomer twee weken lang genieten van de combinatie van natuurschoon en een luxueus programma: vele jonge musici treden op, afgewisseld door een paar van de beroemdste artiesten van de wereld. Opera is ook vertegenwoordigd, in een spectaculair slotconcert – inmiddels een traditie – dit jaar ingevuld met Richard Strauss’ Salome.

Deborah Voigt als Salome met Valery Gergiev op de bok (foto: Aline Paley).

In een plaatsje met 2500 inwoners, waar een chalet gemakkelijk meer dan 1 miljoen francs kost, kun je je voorstellen dat het publiek niet geheel bestaat uit jonge mensen. Ik ving op hoe een Italiaanse dame zei dat ze het gevoel had op de set van ‘Sometimes They Come Back’ te staan, zoveel bekende, oude gezichten zag ze tussen de 1700 personen die voor deze Salome kwamen opdagen.

Ik was zeker niet de enige die aangetrokken was door de naam van Dame Gwyneth Jones in de rol van Herodias, zoals twee collega-journalisten bevestigden. Omdat ik nooit de mogelijkheid had om deze operalegende op het toneel te horen tijdens haar carrière, was dit een kans om niet te missen.

De spanning rond haar optreden creëerde een ongewone situatie in het eerste deel van het concert, wanneer Salome en de profeet het over de zondige, incestueuze moeder en koningin hebben. En de spanning werd nog vergroot door de geweldige Deborah Voigt, in voortreffelijke vocale vorm en verbazingwekkend stralend in haar rode concertjurk.

Evgeny Nikitin als Jochanaan (foto: Aline Paley).

Met haar bijna perfecte dictie en uitzonderlijk intense zang – en zwetend als een sportkampioen – bevestigde ze maar weer dat ze één van de grootste ‘musts’ is om te horen in het Strauss-repertoire. Daar komt nog bij dat ze nu ook de perfecte ‘physique du role’ heeft om bijvoorbeeld de Egyptische Helena te vertolken. Haar vocale en persoonlijke schoonheid zouden meer dan overtuigend zijn op het toneel.

Naast haar oogstte ook de Russische bas-bariton Evgeny Nikitin als Jochanaan veel waardering bij het publiek, waarvan een deel zijn vastberaden, heftige vertolking van de ‘bazuinende’ profeet met een warm applaus beloonde.

En toen, precies op het moment dat in het libretto aangegeven staat, arriveerde ze. Prachtig gekleed, met weinig make-up en loshangend zilverkleurig haar: Dame Gwyneth Jones. Samen met de vermaarde Siegfried Jerusalem als Herodes liet de legendarische Strauss-interprete haar stem nog eens klinken.

Siegfried Jerusalem als Herodes (foto: Aline Paley).

Natuurlijk, wie had gehoopt dat de natuurlijke regels van een mensenleven niet zouden gelden voor deze zangers, ging wellicht teleurgesteld naar huis. Nee, gelukkig bevestigden onze legendes dat ook zij mensen zijn, ouder dan 70 inmiddels. Maar ze zongen hun rollen met grote waardigheid en volledige inzet.

Aan de andere kant van de menselijke levensweg probeerde een jong orkest hetzelfde te doen. Onder Valery Gergiev ontbraken de mooie momenten niet, maar het was op veel momenten ook duidelijk te horen dat de repetitietijd beperkt was geweest.

Het Verbier Festival doopte dit jaar een nieuwe concertzaal, de ‘Salle de Combins’. Een doop met veel water: het openingsconcert moest een half uur uitgesteld worden vanwege het weer en de slotscène van Salome kreeg een ongebruikelijk bedreigende slotnoot door hevige regenval en flink onweer. Maar de zaal doorstond het stormachtige weer en zal daar volgend jaar weer staan. Als de geruchten kloppen voor een concertante uitvoering van Tosca.

Zie voor meer informatie de website van het Verbier Festival.

Vorig artikel

Maria Callas in 15 quotes

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Amsterdam

De auteur

Alessandro Anghinoni

Alessandro Anghinoni

4Reacties

 1. Kevin
  3 augustus 2010 at 17:03

  If that photo of Dame Gwyneth is any indication for her singing: she looks amazing! lucky you to have heard the two divas on one night! I have only great memories of the many many night with Gwyneth Jones in Berlin and London.

 2. Leen Roetman
  3 augustus 2010 at 18:13
 3. Kevin
  3 augustus 2010 at 19:33

  Wow. Thanks for sharing this… Dame G sounds (I have to admit it) terrible. But she is still dazzling. And our other diva also looks radiant, doesn’t quite sound it. But: the orchestra is so cute!

 4. Alessandro
  4 augustus 2010 at 09:27

  The sound online is sooooo different from the real one I heard in the “Salle de Combins”. I hope technicians will find a way to improve the acoustics there.