Nieuws

Kalender 2010/2011 staat online

De operakalender van seizoen 2010/2011 staat vanaf vandaag online. Meer dan vijftien binnen- en buitenlandse gezelschappen zullen komend seizoen van zich laten horen. Ze hebben de agenda volgeprogrammeerd met oud, nieuw, onbekend en overbekend repertoire.

Aan de zomerluwte komt halverwege augustus een einde als het Grachtenfestival losbrandt met een vol programma. Tijdens het festival zijn er onder meer diverse recitals te horen en is er een productie te zien van Rimsky-Korsakovs Mozart en Salieri.

Opera Animous zorgt ondertussen voor een zomerse productie van Het Sluwe Vosje, op diverse originele locaties. De opera van Janacék is later overigens ook bij De Nederlandse Opera te zien.

De Nederlandse Opera is de eerste van de grote operagezelschappen die haar seizoen aftrapt, met de première van Les vêpres siciliennes van Verdi op 10 september. Het Amsterdamse operahuis presenteert daarna nog elf producties, waaronder werken van Gounod, Beethoven, Janacék, Britten, Mozart en Tsjaikovski.

De Nationale Reisopera begint haar seizoen met het tweede deel van haar grote Ring-project. Vorig seizoen werd Das Rheingold opgevoerd, nu is Die Walküre aan de beurt. De productie wordt zesmaal opgevoerd in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Daarna presenteert de Reisopera nog vier producties, waaronder klassiekers als Don Pasquale en La Bohème.

Opera Zuid begint haar seizoen pas veel later, aan het einde van november. Het speelt dan Der Rosenkavalier van Richard Strauss, een opera die ook bij De Nederlandse Opera te zien zal zijn. Opera Zuid voert verder Barbe-Bleue van Offenbach en L’elisir d’amore van Donizetti op.

Het ijzeren repertoire wordt zoals gewoonlijk onderhouden door diverse gezelschappen en orkesten uit Oost-Europa. Zij brengen producties van onder meer Tosca, Rigoletto, Nabucco, Die Fledermaus, Aida, Carmen en Lucia di Lammermoor naar Nederland.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich producties van onbekend of nieuw werk, zoals de Opera Trionfo-productie van Mirandolina van Bohuslav Martinù (december 2010 t/m februari 2011) of de diverse producties van jeugdoperahuis Holland Opera.

Naast de opera’s in de theaters zijn er vele recitals en concerten van gerenommeerde en jonge zangers te horen, bijvoorbeeld in de diverse Vocale Series van het Concertgebouw of in de nieuwe recitalserie van de Stichting Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Aan het einde van het seizoen zullen diverse festivals van zich laten horen, waaronder Operadagen Rotterdam, het Kameroperafestival in Zwolle en het Holland Festival in Amsterdam.

Zie de Place de l’Opera-kalender voor de volledige programmering.

Mist u iets op de kalender? Laat het de redactie weten: redactie@operamagazine.nl.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Amsterdam

Volgend artikel

Grachtenfestival maakt doorstart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.