Achtergrond

Youtube-portret: Porgy and Bess

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat George Gershwins meesterwerk Porgy and Bess in New York in première ging. Een portret in beeld van het unieke werk in het operarepertoire. Met dank aan Youtube.

George Gershwin.

Porgy and Bess was in 1935 niet direct een hit, maar heeft door de decennia heen toch een grote bekendheid en populariteit gekregen. Zo gaven producties van de Houston Grand Opera en de Metropolitan Opera in de jaren zeventig en tachtig het werk een stevige reputatie en aria’s als ‘Summertime’ zijn wereldberoemd geworden.

De opera gaat over Porgy, een gehandicapte bedelaar in de sloppenwijken van Charleston, South Carolina. Hij probeert de prostituee Bess te beschermen tegen Crown (die haar verlaten heeft, maar haar later weer komt opeisen) en Sportin’ Life, een drugsdealer.

In 1993 werd er een televisieproductie van de opera gemaakt, gebaseerd op een productie van het Glyndebourne Festival. Simon Rattle dirigeerde de London Philharmonic, Trevor Nunn regisseerde. De productie werd zeer enthousiast ontvangen, niet in het minst omdat de originele partituur van Gershwin uit 1935 opgevoerd werd, zonder coupures en met de door Gershwin voorgeschreven gezongen recitatieven.

Hieronder ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de opera vier fragmenten uit die productie. Om te beginnen het bekende ‘I got plenty o’nuttin’, een aria van Porgy, hier vertolkt door Willard White.

Iets verderop in de opera betuigen Porgy en Bess elkaar hun liefde, in het duet ‘Bess, you is my woman now’. Bess wordt gezongen door Cynthia Haymon.

Bess wordt ernstig ziek. Een gebed van Serena (Cynthia Clarey) geneest haar weer. In deze scène ook Peter, gezongen door Mervin Wallace.

Tot slot de beroemdste aria uit de opera: ‘Summertime’, een lullaby die de jonge moeder Clara voor haar kindje zingt. De rol wordt gespeeld door Paula Ingram en weergaloos gezongen door Harolyn Blackwell.

Vorig artikel

Nieuwe cd Kaufmann: opera op z’n best

Volgend artikel

Isokoski doopt recitalserie met betovering

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.