Home » Achtergrond

Youtube-portret: Plácido Domingo

24 december 2010 Geen reacties

Dinsdag 21 december vierde hij zijn 3500e operavoorstelling. En Plácido Domingo weet nog altijd niet van ophouden. Met recht kun je de Spaanse tenor een levende legende noemen. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

(Foto: Sheila Rock.)

Plácido Domingo vierde zijn 3500e voorstelling in Wenen, waar hij bij het Theater an der Wien in de nieuwe opera Il Postino zong. Dat werk van Daniel Catán ging eerder dit jaar bij Domingo’s eigen operahuis in Los Angeles in wereldpremière.

Domingo besloot na zijn 700e voorstelling bij elke honderd voorstellingen een feestje te houden, maar dat hij het astronomische getal van 3500 zou halen, had hij toen vast niet gedacht. Al zou het gezien zijn werklust en onverminderde energie niet verwonderlijk zijn als hij zijn score nog veel verder opkrikt. 3600? 3700? 4000? Wie zal het zeggen? En dan te bedenken dat hij bijna 70 jaar is (21 januari is hij jarig).

Domingo’s partij in Il Postino is de nieuwste rol van zijn repertoire. Een repertoire dat inmiddels 137 rollen beslaat: van 1959 tot 2010, van Gluck tot Wagner, van Verdi tot Chapí en Chueca.

Gezien deze imposante omvang van zijn carrière is het lastig in het kort te beschrijven wat Domingo zoal gedaan heeft. Daarom hieronder een verzameling van tien chronologisch geordende Youtube-fragmenten die alle decennia van zijn carrière beslaan. Bij wijze van impressie en eerbetoon.

Allereerst een audiofragment uit Domingo’s eerste jaren: zijn debuut als Edgardo in Lucia di Lammermoor van Donizetti in Fort Worth, Texas. Hij zingt een duet met de Franse coloratuursopraan Lily Pons als Lucia.

 

In 1968 werd Domingo’s eerste recital opgenomen, dat later uit werd gebracht als ‘Sempre Belcanto: The Legendary First Recital Recording’. Hieronder een aria uit Adriana Lecouvreur van dat album.

 

Hieronder zingt Domingo de aria ‘Di tu se fedele’ uit Verdi’s opera Un ballo in maschera tijdens een voorstelling in het Londense Covent Garden in 1975.

Domingo had zich ondertussen al volledig gevestigd tussen alle wereldtoppers van dit moment. Hieronder zingt hij in Luisa Miller bij de Metropolitan Opera in 1979, met tegenover hem Renata Scotto en Sherill Milnes.

In de jaren tachtig ging de zegetocht van Domingo onverminderd verder. Hieronder zingt hij ‘Nessun Dorma’ in een Turandot-productie van de Scala uit Milaan, 1983.

Hieronder nog een beroemde aria uit Domingo’s mond: ‘E lucevan le stelle’ uit Puccini’s Tosca. Het is een voorstelling uit 1985.

In 1993 maakte Domingo zijn debuut als Stiffelio in Verdi’s gelijknamige opera bij de Metropolitan Opera. Hieronder zingt hij ‘Di qua varcando’ in die debuutproductie.

Een jaar later zong Domingo de rol van Siegmund in Die Walküre van Wagner in Milaan, een rol die hij twee jaar eerder op zijn repertoire had gezet. De Milanese voorstelling werd geleid door Riccardo Muti. Waltraut Meier zong Sieglinde. Hieronder een fragment.

Eén van de meer recente roldebuten van Domingo is de partij van Bajazet uit Händels Tamerlano. Hieronder een fragment.

Tot slot Domingo’s veelbesproken baritondebuut als Simon Boccanegra in de gelijknamige opera van Verdi. Hieronder zijn Boccanegra-vertolking in Londen, juli 2010. Hij zingt zijn sterfscène.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.