Binnenkort

Matinee voert vergeten opera Hasse uit

De ZaterdagMatinee voert op 26 maart de vergeten opera Piramo e Tisbe van de achttiende-eeuwse componist Johann Adolf Hasse uit. Het ’tragisch intermezzo’ wordt gespeeld door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Kenneth Montgomery, met een cast van drie solisten.

Johann Adolf Hasse.

Johann Adolf Hasse (1699-1783) was in zijn tijd één van de bekendste operacomponisten van Europa. Hij schreef vele werken voor het hof van de keurvorsten van Saksen.

Piramo e Tisbe, een tragisch intermezzo in twee bedrijven, werd voor het eerst uitgevoerd in Wenen in 1768. Waar Hasse de meeste van zijn opera’s baseerde op libretti van Pietro Metastasio, werkte hij hier met een tekst van Marco Coltellini.

De opera is gebaseerd op het mythische verhaal van Piramus en Thisbe, die elkaar net als Romeo en Julia niet mogen liefhebben en door een misverstand zelfmoord plegen. Volgens de Matinee beschouwde Hasse dit werk als één van zijn beste.

De opera wordt zaterdag 26 maart uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Kenneth Montgomery. De Britse maestro is een bekend gezicht in Nederland. Hij was een tijd lang chef-dirigent van het Omroep Orkest (tegenwoording Radio Filharmonisch Orkest) en dirigeerde vele voorstellingen bij de Matinee. Ook was hij te zien bij De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera.

De cast bestaat uit sopraan Stéphanie Revidat, sopraan Christina Landshamer en tenor Benjamin Hulett, die onlangs nog veel succes boekte met zijn soloalbum Departures.

De concertante opvoering begint om 13.30 uur. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Waanzinnige waanzin in ‘bios-Lucia’

Volgend artikel

Norma als cheeseburger in Zürich

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.