Binnenkort

Opera op radio en tv: week 24

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 24 (11–17 juni) onder meer de opera La Fille du Régiment met Nataly Dessay en Juan Diego Flórez en de DNO-productie Dionysos van Wolfgang Rihm live op Radio4.

Zaterdag 11 juni

The Tsar’s Bride (V. Rimsky-Korsakov)
Deze radio-opname van Rimsky-Korsakov’s opera, die werd gemaakt in april jongstleden, komt uit het Royal Opera House in Londen. ,,Not that kind of royal wedding”, schreef een krant, verwijzend naar het huwelijk van Kate en William. Sopraan Marina Poplavskaya zong de rol van Marfa, Grogory, de man die haar begeert, werd gezongen door bariton Johan Reuter. Sopraan Ekaterina Gubanova was Lyubasha en tenor Dmitry Popov zong de rol van de Tsaar Ivan. Regisseur was Paul Curran, Sir Mark Elder stond voor het orkest.
BBC Radio3: 19.00 u.

La Fille du Régiment (G. Donizetti)

Juan Diego Flórez (foto: James McMillan / Decca).

Na Londen en vóór New York was deze ‘Fille’ in de regie van Laurent Pelly in Wenen te zien. Natalie Dessay (Marie), Juan Diego Flórez (Tonio) en niemand minder dan Montserrat Caballé (La Duchesse de Crackentorp) voerden de opera uit in de Staatsoper. Dessay werd zowel grappig als aangrijpend gevonden, Flórez vond men een woest-aantrekkelijke Tonio. Het koor en orkest werden geleid door Yves Abel.
Mezzo: 20.30 u.

Zondag 12 juni

Tamerlano (G.F. Händel)
Het Teatro Real is de locatie van deze uitvoering van Händels opera Tamerlano. Voor veel liefhebbers zal de aanwezigheid van Plácido Domingo als Bajazet al een reden zijn om te kijken. Andere zangers: Monica Bacelli (Tamerlano), Ingela Bohlin (Asteria), Sara Mingardo (Andronico) en Jennifer Holloway (Irene). De muzikale leiding over het koor en orkest van het Madrileense operahuis had Paul McCreesh.
BravaNL: 20.00 u.

Simon en Magdalena

Magdalena Kozena (foto: Mathias Bothor / DG).

BBC Radio 3 zendt een concert uit van het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle. Magdalena Kozeňa zingt, samen met tenor Michael Schade in het tweede deel van het concert Mahlers Das Lied von der Erde. Ook zeer aanbevolen is (hoewel niet vocaal) het eerste deel van het concert, Et exspecto resurrectionem mortuorum van Olivier Messiaen.
BBC Radio 3: 15.00 u.

Operafragmenten van Strauss
Opnieuw Sir Simon Rattle, nu voor de Berliner Philharmoniker. Wat in Amsterdam onlangs niet kon, is hier wel te horen: Sir Simon samen met echtgenote Magdalena Kozeňa in Der Rosenkavalier. Kozeňa zingt de rol van Octavian in een gedeelte uit de de opera van Strauss; het trio en de finale. Camilla Nylund is de Feldmarschallin en Laura Aikin zingt de rol van Sophie. Haar vader Faninal wordt gezongen door Dale Duesing. Na de vocale bijdragen zou u de tv nog even aan kunnen laten staan voor Mozarts 20e pianoconcert, door Mitsuko Uchida.
Mezzo: 14.30 u.

Maandag 13 juni

Mazeppa (P. Tsjaikovski)
De muziek komt van Tsjaikovski, de teksten van Poesjkin. Deze uitvoering stamt uit 2004 uit het Mariinsky Theater. Valery Gergiev stond voor het orkest van dat theater, solisten waren onder andere Nikolai Putilin, Sergei Aleksashkin, Larissa Diadkova en Irina Loskutova.
BravaNL: 20.30 u.

Dinsdag 14 juni

Apollo et Hyacinthus (W.A. Mozart)
Mozart schreef dit werk als 11-jarige. Het vertelt het verhaal van de liefde van Zephyros voor Melia. Uitvoerenden zijn Josef Wallnig voor het Sinfonieorchester der Universität Mozarteum en verder Maximilian Kiener, Christiane Karg, Jekaterina Tretjakova, Anja Schlosser en Astrid Monika Hofer.
BravaNL: 18.00 u.

Rinaldo (G.F. Händel)
Deze Rinaldo-productie werd in 2009 gecreëerd in het Nationaal Theater in Praag en is hier te zien in een opname uit het Théâtre de Caen in de Calvados. De uitvoering is zo authentiek dat kaarslicht een grote rol speelt bij de belichting. Solisten zijn onder andere Stanislava Jirku, Katerina Kneíková en Mariana Rewerski als Rinaldo. Vaclav Luks dirigeerde het Praagse ensemble Collegium 1704.
Mezzo: 20.30 u.

Woensdag 15 juni

L’Orfeo (C. Monteverdi)
De spiegelzalen van het Palazzo Ducale in Mantua, waar de opera voor de eerste keer uitgevoerd werd in 1607, werden in deze productie nagebootst in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Jordi Savall dirigeerde Le Concert des Nations en La Capella Reial de Catalunya. Deze versie is al vaak uitgezonden door BravaNL, maar hij blijft het bekijken waard. Solisten waren: Furio Zanasi, Montserrat Figueras, Sara Mingardo, Gerd Turk, Francesc Garrigosa en Carlos Mena.
BravaNL: 14.20 u.

Donderdag 16 juni

Dionysos (W. Rihm)
De Nederlandse Opera voert vanaf 8 juni de opera Dionysos uit. De voorstelling in de Amsterdamse Westergasfabriek wordt donderdagavond live uitgezonden op Radio4. Ingo Metzmacher leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest en Capella Amsterdam. Solisten zijn onder andere Cyndia Sieden, Sine Bundgaard, Matthias Klink, Virpi Räisänen, Georg Nigl en Uli Kirsch.
Radio4: 19.30 u.

Vrijdag 17 juni

Rigoletto (G. Verdi)
De cast bestond uit Juan Diego Flórez, Zeljko Lucic, Diana Damrau en Markus Marquardt. Fabio Luisi dirigeerde de Sächsische Staatskapelle Dresden, Nikolaus Lehnhoff deed de regie. Op het programma: Verdi’s Rigoletto. De critici vonden met name Damrau de ster van de avond. Opname uit 2008.
BravaNL: 20.30 u.

Le Cid (J. Massenet)
Charles Roubaud regisseerde, Roberto Alagna (Rodrigue), Béatrice Uria-Monzon (Chimène), Kimy McLaren (L’Infante), Francesco Ellero d’Artegna (Don Diègue), Alain Vernhes (Le roi) waren de solisten. Jacques Lacombe leidde het Orchestre Philharmonique de Marseille.
Mezzo: 20.00 u.

Weektip

Op de website van Cultura24 staat de opname die de NTR maakte van de Matinee op zaterdag 11 december 2010 van de opera Parsifal van Wagner. U kunt de bejubelde prestaties van dirigent Jaap van Zweden en solisten als Robert Holl, Falk Struckmann en Klaus Florian Vogt online bekijken. Binnenkort op cd en dvd te koop, nu nog gratis te bekijken op www.cultura.nl/page/klassiek.

Vorig artikel

‘Fort Rijnauwen nodigt uit tot Purcell’

Volgend artikel

Eén operagezelschap verliest subsidie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.