BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Nieuwe Lebrecht-interviews op BBC 3

Norman Lebrecht is schrijver over muziek en radiomaker voor de BBC. Zijn interviews met sterren uit de wereld van de klassieke muziek en opera zijn inmiddels traditie tijdens de Proms. Aanstaande maandag begint op BBC radio 3 een nieuwe serie.

Semyon Bychkov (foto: Sheila Rock).

Tijdens het seizoen van de BBC-Proms in Londen maakt radiomaker en schrijver Norman Lebrecht jaarlijks een serie interviews. Vorige jaar had hij radiogesprekken met operasterren als Joyce DiDonato en Marilyn Horne, met dirigent Riccardo Chailly en met regisseur Patrice Chereau.

Het gesprek duurt ongeveer een uur en geeft alle ruimte aan de geïnterviewden die – niet onderbroken door muziek of reclame – over hun loopbaan vertellen.

De interviews worden uitgezonden door BBC Radio 3, maar waren in het verleden na uitzending ook als podcast beschikbaar. Dat zal hopelijk dit jaar ook weer het geval zijn. (Zie ook het artikel over podcast en opera van november 2010.) De acht gesprekken van 2010 zijn nog te vinden in de iTunesstore als download. U kunt ze verder ook terugluisteren op de podcastpagina van de BBC.

Nog niet alle namen van dit seizoen zijn bekend, maar nu het Proms-seizoen weer van start gaat, is het eerste interview gepland voor maandag 18 juli om 22.45 uur (NL-tijd) op BBC 3. Dat eerste gesprek is met de Russische dirigent Semyon Bychkov. De maestro praat over zijn jeugd in Leningrad, zijn huwelijk met pianiste Marielle Labeque en de relatie met zijn broer, Yakov Kreizberg, de onlangs overleden chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Bychkovs opname van Wagners Lohengrin werd vorig jaar bekroond als ‘Disc of the year’ bij de BBC. Van de maestro zijn ook dvd-opnames verkrijgbaar van Mahlers Das Lied von der Erde met Waltraud Meier en van de opera Der Rosenkavalier, met Adrianne Pieczonka als de Feldmarschallin, Angelika Kirchschlager als Octavian en Miah Persson als Sophie.

Vorig artikel

Youtube-portret: Gerald Finley

Volgend artikel

Schrott haalt hart op met tango-album

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.