Home » Binnenkort

Deckers Elektra voor derde keer in reprise

Amsterdam27 september 2011 Geen reacties

De Nederlandse Opera brengt Willy Deckers productie van Elektra vanaf 6 oktober voor de derde keer in reprise. De voorstellingenreeks betekent onder meer het officiële debuut van Marc Albrecht als nieuwe chef van DNO en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Regisseur Willy Decker is een bekende bij DNO. Hij regisseerde onder meer Don Carlo (later dit seizoen op reprise) en La traviata. Zijn productie van Richard Strauss’ Elektra maakte hij in 1996. Die productie keerde sindsdien al tweemaal terug op het programma en mag zijn succes in oktober voortzetten met negen voorstellingen in Het Muziektheater.

Elektra vertelt in feite het verhaal tussen Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride – de twee Gluck-opera’s waarmee DNO zijn seizoen opende. Klytämnestra heeft haar man Agamemnon vermoordt, omdat ze meende dat hij hun dochter Iphigenia had laten offeren. Een andere dochter, Elektra, zint sinds die moord op wraak en wacht op haar doodgewaande broer Orestes, die de wraak zal moeten volbrengen.

Voor Elektra werkte Richard Strauss voor het eerst samen met librettist Hugo von Hofmannsthal, waarna het duo nog vele opera’s meer maakte. De opera ging in 1909 in première en is inmiddels een standaardwerk in het repertoire van operahuizen.

Voor dirigent Marc Albrecht betekent Elektra zijn officiële debuut bij DNO en het Nederlands Philharmonisch Orkest, hoewel hij al eerder te gast was bij het operagezelschap met onder meer Die Frau ohne Schatten en Carmen.

De titelrol wordt vertolkt door Evelyn Herlitzius, een Duitse sopraan, en tijdens de laatste vier voorstellingen door Linda Watson, een Amerikaanse. Camilla Nylund maakt haar DNO-debuut in de rol van Chrysothemis, een rol die vanaf 19 oktober overgenomen wordt door Ricarda Merbeth, onder meer bekend van de ZaterdagMatinee.

De Duitse mezzosopraan Michaela Schuster maakt haar roldebuut als Klytämnestra en Gerd Grochowski zingt de partij van Orest, een rol die hij eerder zong in Brussel.

Elektra gaat op 6 oktober in première en is daarna tot en met 31 oktober nog acht keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.