Binnenkort

Deutekom geëerd met gala in Carré

De befaamde Nederlandse sopraan Cristina Deutekom wordt op woensdag 26 oktober in het zonnetje gezet tijdens een groots gala in Carré. Tal van opera-artiesten brengen een hommage aan de diva, die in augustus haar 80e verjaardag vierde.

Cristina Deutekom (foto: Carré).

Het galaconcert is een initiatief van Ernst Daniël Smid, bekend van diverse tv- en radioprogramma’s. Hij zal de avond ook presenteren. Smid kwam op het idee voor het gala omdat hij vond dat de veelgeprezen sopraan nog tijdens haar leven een keer bijzonder geëerd zou moeten worden. ,,Voor iedereen is Cristina Deutekom een begrip”, stelt hij.

Deutekom maakte na haar debuut in 1962 internationaal furore. Ze werd beroemd als Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte, maar zong nog vele andere rollen, waaronder grote belcanto-partijen van Rossini, Bellini en Donizetti. In 1985 moest Deutekom na een hartaanval haar carrière beëindigen.

De hommage in Carré wordt muzikaal vormgegeven door Holland Symfonia onder leiding van Ramon Tebar. Een keur aan nationale en internationale gastsolisten geeft, belangeloos, acte de présence. Ieder biedt de jarige diva een fragment aan.

Onder de solisten zijn onder andere Eva-Maria Westbroek, Charlotte Margiono, Harrie van der Plas, Peter Gijsbertsen en de ‘3 Baritons’ Henk Poort, Marco Bakker en Ernst Daniël Smid zelf.

De drie bassen Peter van den Berg, Tom Haenen en Lieuwe Visser vormen voor de gelegenheid een ensemble en brengen een verrassingsserenade ten gehore. Zij stonden alle drie met Deutekom op het toneel.

Bijzonder is ook het optreden van Sophia Lee, een veelbelovende Amerikaanse coloratuursopraan die ‘Der Hölle Rache’ uit Die Zauberflöte zal zingen en daarmee haar Europese debuut zal maken.

Het gala wordt geopend door Thalia, de Opera- en Operettevereniging waar Deutekom haar carrière begon, en ook het Koor van De Nederlandse Opera zal een optreden verzorgen. Tot slot zullen ook Mini & Maxi van de partij zijn.

De baten van het gala komen ten goede aan het Rode Kruis. Kaarten kosten 29 tot 49 euro. Zie voor meer informatie de website van Carré.

Vorig artikel

Anna’s kwaliteiten in het kwadraat

Volgend artikel

Concertgebouw brengt vijf keer Tracks

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

7Reacties

 1. Marianne Koopman
  17 oktober 2011 at 18:42

  Neem mij niet kwalijk, maar ik moet even iets kwijt. Waar zijn alle geslaagde oud-leerlingen van Mevrouw Deutekom, die op nationaal en internationale podia te vinden zijn? Die verdienen toch zeker ook een plek op het podium? Zij zijn het levende bewijs van de uitstekende werkwijze en vakbekwaamheid van Mevrouw Deutekom als lerares! Zijzelf heeft het lesgeven altijd heel serieus genomen en beschouwde het als haar grote taak, nadat zij haar carrière had afgesloten, om de basistechniek maar ook zeker de finesses van de Belcanto aan een selecte groep talentvolle mensen door te geven.. Ik ben zelf ook oud-leerlinge, maar ben slechts heel kort bij haar geweest. Ik beschouw mijzelf niet als een boegbeeld van haar werkwijze, en zie mijzelf niet als een van de door haar getrainde en gevormde coryfeeën. Ik praat hier dus ook niet voor mijn eigen belangen. Maar er zijn in de leerlingenlijst van Mevrouw Deutekom zeker mensen te vinden in die op 28 oktober ook op het podium thuishoren. Heeft iemand van het organiserend comité zich de moeite genomen om met Mevrouw Deutekom overleg te voeren? Dat is immers nog steeds mogelijk. Ze mag dan oud zijn: zij is zeker niet seniel!!

 2. 21 oktober 2011 at 13:49

  Helemaal gelijk Marianne!

  Ik ben dus één van die leerlingen!

  Samen met Annemarie Dür, die ook nog steeds de dramatische mezzo partijen zingt dwars door DLD en tevens docente is aan de Musikhochschule Mannheim, ben ik een leerling die door toedoen van Mw.Deutekom een internationale carriëre heeft!

  Verder zijn daar o.a. nog:
  Margaret Roest
  Leonie Schoon
  Waldin Roes

  Ik denk dat Mw.Deutekom het leuker had gevonden om ons te horen dan de mensen die er nu staan (uiteraard met uitzondering van bv. Eva die ze al op het Conservatorium de mooiste stem van deze eeuw vond hebben) waar ze niets of heel weinig mee had.

  Maar goed, dingen zijn vaak niet wat ze lijken te zijn, en ego’s zijn vaak groter dan de dienstbaarheid..

 3. Ernest
  23 oktober 2011 at 09:47

  Wiebke, neem gewoon even contact op met de organisatie van het eerbetoon voor Mw. Deutekom ipv je verontwaardiging hier te melden met vage en ongefundeerde verwijten.

 4. 25 oktober 2011 at 19:52

  Lieve fans van Mevrouw Cristina Deutekom,

  zoals U ziet,ben ik in gedachten bij deze grandiose avond ter ere van Mevrouw Cristina Deutekom.
  Met alle respekt spreek ik steeds van Mevrouw Deutekom,omdat ik geen andere mogelijkheid ter beschikking heb mijn grote achting uit te spreken.
  De intensive uren ,die ik mocht beleven ,waren niet alleen gevuld met alle denkbare gouden aanwijzingen in muzikaal en vokale opzicht,maar tevens met een grote dosis levenswijsheid en gespekt met heerlijke “witz”.
  De bovenstaande foto bevindt zich aan de wand in de Hochschule.Zo is Mevrouw Deutekom altijd zichtbaar aanwezig en geeft ons alle een positive kracht.Het is een heerlijke opgave om de grootse, eenvoudige en direkte aard van zingen,welke ik geleerd heb,zo verder te onderwijzen aan de jonge
  studenten.Ook in Korea en China zijn al enkele studenten,die vertrouwt zijn met de technische wijze van de wonderbaarlijke Bel Canto.
  In alle deemoed ben ik mij bewust,dat er maar één Mevrouw Cristina Deutekom is!
  Wanneer ikzelf mijn voorstellingen zing,ben ik zeer dankbaar op deze wijze de melodische lijnen der muziek en menselijke gevoelens zo te kunnen uiten en omzetten.Het is een verrijking !!!
  Lieve Fans,geniet van deze heerlijke avond en geef Mevrouw Deutekom nogmaals mijn onuitsprekelijke dank.
  Uw toegenegen ,anna maria dur

 5. 26 oktober 2011 at 09:28

  Beste Ernest!

  Uiteraard was mijn allereerste gang die naar de organisatie, al in het prille begin, toen ik nog dacht dat ze iets gingen doen waar Cristina écht blij van zou worden….
  En ja, ik weet uit de 1e hand dat Anne Maria en ik op haar verlanglijstje stonden die ingediend is bij de organisatie..
  En nee, ik ben geen zure zangeres…:)

  Groet,
  Wiebke

 6. Remko
  27 oktober 2011 at 16:29

  Een fantastische avond met héél veel hoogtepunten. De staande ovatie van Cristina Deutekom voor Eva-Maria Westbroek vond ik zo’n ontzettend typerend gebaar. Ontroerend om hier bij te mogen zijn, en persoonlijk heb in elk geval geen van de bovengenoemde dames en professoren gemist.

 7. Victor Baarn
  27 oktober 2011 at 20:36

  De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik die avond wel gedacht heb: hé, waar is Wiebke Goetjes eigenlijk?