Binnenkort

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (22 – 28 okt) onder meer aandacht voor de uitersten van Strauss’ Elektra en Gilbert and Sullivans Ruddigore en voor vette remixen van Wagner.

Ruddigore van Gilbert and Sullivan
Het zal even geleden zijn dat deze Savoy-opera, die in 1887 in première ging, op de Nederlandse planken is opgevoerd – als dat ooit al gebeurde. Het was voor het duo Gilbert and Sullivan de opvolger van de zeer succesvolle The Mikado.

Het Engelse productiehuis Opera North brengt deze weken het verhaal over de ‘topsy-turvy road to love’ in het theater in Leeds. De BBC radio zendt een recente opname daarvan vanavond uit. Voor wie beeld en achtergrond wil hebben is er de website van Opera North.

De scènefoto’s zijn veelbelovend en muzikaal valt er ook veel te genieten. ,,A delightful show that will give great pleasure… this is operetta bliss. A must for all G&S fans”, schreef de Daily Telegraph over deze voorstelling onder regie van Jo Davies. Te horen zijn onder andere Grant Doyle, Richard Burkhard en Heather Shipp. Voor wie het dan ook nog live wil meemaken: de voorstelling gaat nog naar het Barbican in Londen (november) en naar Belfast (juni 2012).
BBC Radio 3: zaterdag 22 oktober om 19.00 u. (NL-tijd)

Scène uit Elektra (foto: Hans van den Bogaard).

DNO’s Elektra op Radio 4
Met een overduidelijk ‘gaat dat zien’ besloot Basia Jaworski haar recensie op Place de l’Opera van de Elektra die na vandaag nog drie keer te zien is in Het Muziektheater. Volgens de recensie liet de nieuwe chef Marc Albrecht het orkest ‘lyrisch en ingetogen’ de partituur van Richard Strauss verklanken. Juist dat element is goed te boordelen in de radio-uitzending in NTR Opera Live, een opname van de tweede speelavond, 12 oktober.

De hoofdrollen in deze herneming van de regie van Willy Decker waren voor Michaela Schuster als Klytämnestra, Evelyn Herlitzius als Elektra, Camilla Nylund in de rol van Chrysothemis en Hubert Delamboye als Aegisth. Er stond nog meer Nederlands talent op het podium: Pascal Pittie, Jan Alofs, Helena Rasker en Lisette Bolle. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam stonden onder leiding van Marc Albrecht.
Radio 4: zaterdag 22 oktober om 19.00 u.

Der Junge Werther à Paris
De productie is van de Bayerische Staasoper uit München, maar de opname komt uit de Parijse Opéra Bastille. Massenets werk uit 1892 is gebaseerd op het verhaal van Goethe. In de Bastille stond het Orchestre de l’Opéra National de Paris onder leiding van Kent Nagano, de regie, decors en kostuums waren van Jürgen Rose. In deze uitvoering, die dateert van begin 2009, zijn de mannelijke sterren Rolando Villazón (Werther) en Ludovic Tézier (Albert). Susan Graham (Charlotte) en Adriana Kucerova (Sophie) zongen de vrouwelijke hoofdrollen.
Mezzo: zondag 23 oktober om 17.00 u.

Sir Rogers Idomeneo
In Amsterdam wordt al ingezongen voor de première van Mozarts Idomeneo op 9 november. Voor wie wil ‘inkijken’ in dit verhaal over opoffering en de wraak van de goden is er de productie uit 2006 van de Salzburger Festspiele. De cast was niet onaanzienlijk bezet met Ramón Vargas, Magdalena Kozená en Ekaterina Siurina. De dirigent die bijna een missie maakte van het vibratoloze spelen, Sir Roger Norrington, stond voor de Camerata Academica Salzburg.
BravaNL: zondag 23 oktober om 20.30 u.

De Faust van Busoni
Dietrich Fischer-Dieskau zong de titelrol voor het eerst in 1959, Thomas Allen deed dat in Londen in 1986, Thomas Hampson zat in de cast bij de premiere voor de Metropolitan Opera in New York in 2001: Doktor Faust. Busoni wekte de mythische figuur uit de zestiende eeuw in een opera tot leven, net als Berlioz en Gounod. Hampson zong de rol van Doktor Faust ook in Zürich, tegenover Gregory Kunde als Mephistopheles in Zürich, in 2007. Van die uitvoering, die gedirigeeerd werd door Philippe Jordan, zendt Mezzo vanavond de opname uit. Klaus Michael Grüber verzorgde de regie, het orkest was van de Oper Zürich.
Mezzo: 25 oktober om 20.30 u

Weektip

Voor de weektip moeten we even in een andere modus: Spin-da-ring is een remix-contest, een wedstrijd in het maken van geluidsmixen. Naar aanleiding van de Ring-cyclus van de Nationale Reisopera werd aan remixers gevraagd de muziek van Wagner als basis te nemen voor een eigen productie. Ze konden gebruik maken van originele opera-samples, zeg maar de Leitmotive van deze tijd.

Afgelopen jaren zijn van de delen Das Rheingold en Die Walküre mixen verschenen. Inmiddels is de inschrijving open voor mixen van Siegfried, het derde deel van Der Ring des Nibelungen. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Educatief Centrum Muziekkwartier en de Muziekbank. De winnende inzendingen van afgelopen jaar, gebaseerd op Die Walküre, staan op de website van de Muziekbank. Wij kunnen slechts zeggen: luister eens, het is écht vet chille shit.

Vorig artikel

Talent Reisopera speelt Il segreto di Susanna

Volgend artikel

Frommermann zingt FrommerFranz

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.