Binnenkort

Yo! Opera organiseert laatste festival

Na tien jaar lang jeugdopera te hebben gepromoot vindt van 23 tot en met 26 november het laatste Yo! Opera Festival plaats in Utrecht. Het festival brengt een mix van opera en muziektheater, gemaakt voor, door en met jongeren.

De festivallocatie is voor deze laatste editie Huis a/d Werf in Utrecht. In de zalen en studio’s van het pand zijn vier dagen lang ‘enerverende, actuele voorstellingen met aansprekende thema’s en een grote verscheidenheid aan muzikale stijlen’ te zien, aldus Yo! Opera.

Tijdens deze editie koop je geen kaartjes voor specifieke voorstellingen, maar voor dagdelen. Tijdens een dagdeel zijn er diverse korte voorstellingen van vijftien minuten te zien (short opera’s) die meerdere keren opgevoerd worden. Verder zijn er twee grotere producties: Change your world en Smells Like Tahrir Spirit. Daar is wel een apart kaartje voor vereist.

Yo! Opera wil met het festival ‘de operadeuren openen voor jonge makers, frisse nieuwe ideeën, thema’s uit het leven van vandaag en muziek die communiceert in plaats van alleen maar imponeert’.

,,Aan de makers en gezelschappen die nu op het festival staan, stelden we de vraag: wat is opera?” schrijft artistiek directeur Anthony Heidweiller in de leiding van de festivalbrochure. ,,En aan het publiek stelden we de vraag: waarom zing je? Deze confrontatie vormt de kern van ons festival.”

Heidweiller, die zelf in 2001 aan de wieg van het festival stond, hoopt ‘vurig’ dat de jonge generatie operamakers het vooruitstrevende werk van Yo! Opera na dit laatste festival voort zal zetten. ,,Opera’s maken voor een jonge doelgroep betekent ook dat je de muziek van deze tijd in combinatie met de traditie van de opera moet kennen en begrijpen. Deze laatste editie is een afscheid dat volop ruimte geeft aan een nieuwe generatie operamakers.”

Zie voor de volledige programmering van het festival www.yo-opera.nl.

Vorig artikel

Gheorghiu eert Callas met beeldschone hits

Volgend artikel

Platée als prettig pretparktafereel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.