BinnenkortFeatured

De Nachtegaal en andere fabels bij DNO

Op donderdag 12 januari gaat bij De Nederlandse Opera een nieuwe productie in première, De nachtegaal en andere fabels. Enkele korte stukken van Igor Stravinsky zijn door regisseur Robert Lepage gecombineerd tot een voorstelling. De twee kleine opera’s De Vos en De Nachtegaal worden aangevuld met ander werk van Stravinsky.

De Nachtegaal - Foto: Stofleth - Lyon

Het programma bestaat uit 3 delen. De korte stukken, waaronder de Drie stukken voor klarinet solo worden uitgevoerd door enkele zangers, solisten van het Residentie Orkest en het Dameskoor van De Nederlandse Opera.
Daarna volgen de korte opera’s De Vos (1916) en De Nachtegaal.

Onder de solisten in de twee opera’s is Andreas Jaeggi, die eerder in Amsterdam te zien was in Offenbach’s Les brigand en als Doktor Blind in Johann Strauss’ Die Fledermaus.

Edgaras Montvidas was kort geleden als Arbace te zien in Idomeneo van De Nederlandse Opera. De tenor uit Letland zingt vaker repertoire van Stravinsky, naast dat van onder andere Verdi en Puccini. Zijn rol is die van de visser in de Nachtegaal.

De nachtegaal wordt gezongen door Olga Peretyatko. De sopraan uit St. Petersburg begon haar loopbaan in het kinderkoor van het Mariinsky Theater. Ze zong de rol al eerder op het festival van Aix-en-Provence Festival in 2010. Ze staat ook op de castlijst voor de komende Il turrco in Italia bij De Nederlandse Opera waar ze Donna Fiorilla zal zingen.

Bariton Nabil Suliman komt van de Opera Studio van de Munt in Brussel. Hij was eerder in Nederland te horen bij Opera Zuid en zal in beide opera’s een rol hebben.

Anneleen Bijnen, mezzo-sopraan heeft bij De Nederlandse Opera meegewerkt aan onder andere Madama Butterfly en Die Frau ohne Schatten. Ze zingt de alt-partij in de Nachtegaal.

Regisseur Robert Lepage stond de laatste jaren veel in de belangstelling vanwege zijn spraakmakende regie van Der Rings des Nibelungen in de Metropolitan Opera in New York. Met name zijn decorwensen waren lastig te realiseren.
Hij regisseerde de Nachtegaal al eerder, in 2009 in Canada. Zijn bedrijf, Ex Machina uit Québec, werkt mee aan de voorstellingen bij De Nederlandse Opera.

Dirigent Xian Zhang staat voor het Residentie Orkest en voor het koor van De Nederlandse Opera. Aan de voorstelling werken ook schimmenspel- en poppenspelers mee.

Na de première op donderdag 12 januari zijn er nog zeven voorstellingen in het Muziektheater. De laatste is op zondag 22 januari.
Op 11 januari 2012 is er in het kader van de premiere een culturele avond met Russische operasprookjes in de Hermitage Amsterdam. Daarover meer op: www.dno.nl/evenement.

Dit is de trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Jong talent op tournee

Volgend artikel

Youtube-portret: Martha Mödl

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. Piet van Kalmthout
  24 maart 2014 at 12:00

  L.S.,

  Vraag: komt er een DVD uit van de Nachtegaal van Stravinsky met Olga Peretyatko in de hoofdrol zoals in 2012 te zien is geweest in de Stopera? Ik heb het tot nu toe als een van de mooiste uitvoeringen in de Stopera ervaren.

  Vriendelijke groet

  Piet van Kalmthout