BinnenkortNieuws

KCO vervolgt Mens & Mythe met Oedipus

Het Koninklijk Concertgebouworkest zit deze maand volop in de Griekse mythologie. Na een programma rond Alceste brengt het Amsterdamse orkest op 30 en 31 een uitvoering van Stravinsky’s Oedipus Rex, aangevuld met een wereldpremière van Theo Verbey.

Anna Caterina Antonacci zingt de rol van Iocaste in Oedipus Rex. (© Benjamin Ealovega)

Het concert is getiteld Het onverbiddelijke noodlot: Oedipus en maakt deel uit van de thematische concertreeks Mens & Mythe. Centraal staat het opera-oratorium Oedipus Rex van Igor Stravinsky, over de tragische koning Oedipus, een karakter van Sophocles, die probeert te achterhalen wie zijn vader heeft vermoord. “In Stravinsky’s meesterlijke werk gaat achter de ritualistische muziek een kolkende zee van emoties schuil”, stelt het Concertgebouworkest (KCO).

De in oktober 2019 overleden Nederlandse componist Theo Verbey maakte rond het thema van het concert een nieuw werk: Ariadne. De opdrachtcompositie beleeft op 30 januari zijn wereldpremière. Als derde werk staat de ouverture van Verdi’s opera La forza del destino op het programma, aanhakend bij het thema noodlot.

De Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali leidt de beide concerten en maakt daarmee zijn debuut bij het KCO. Acteur Pierre Bokma voegt zich bij hem als verteller. De solorollen in Stravinsky’s werk worden gezongen door tenor Lance Ryan, mezzosopraan Anna Caterina Antonacci, bariton Christian Van Horn, bariton Shenyang en tenor Attilio Glaser. De koorpartij wordt gezongen door het Staatskoor ‘Latvija’.

De concerten op 30 en 31 januari vinden beide plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Alceste als raadsel bij Roth en Prohaska

Volgend artikel

Het barokke gezicht van Malta

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.