Binnenkort

Reisopera speelt Robinson Crusoe op Terschelling

Voor het bekende verhaal van Robinson Crusoe, op muziek gezet door Jacques Offenbach, zijn de duinen van Terschelling een perfect toneel. Dat denkt de Nationale Reisopera, die er vanaf zaterdag 13 juni zestienmaal met haar Resident Artists Programme de opera opvoert.

Het openluchttheater op Terschelling in aanbouw (foto: Nationale Reisopera).
Het openluchttheater op Terschelling in aanbouw (foto: Nationale Reisopera).

Het Resident Artists Programme (RAP) van de Nationale Reisopera is een plek waar ‘gevorderd jong talent’ een kans krijgt meer te leren van het operavak. Niet alleen zangers, maar ook dirigenten, regisseurs, decor- en kostuumontwerpers en anderen.

De deelnemers volgen de Reisopera bij de voorbereiding van de verschillende producties gedurende het seizoen, maar zetten daarnaast ook diverse keren zelf een productie op poten. Enige tijd geleden speelden zij bijvoorbeeld Zauber ohne Flöte, een bewerking van Mozarts Zauberflöte. Vanaf 13 juni spelen zij in het kader van het Oerol Festival Terschelling Robinson Crusoe van Jacques Offenbach.

Offenbach geeft in zijn opera het beroemde verhaal een andere draai. Robinson wil graag naar zee, de wijde wereld in, maar zijn ouders, zusjes en broertje zijn nogal aan hem gehecht. Ze zetten daarom een storm in scène, waarna Robinson zogenaamd aanspoelt op een onbewoond eiland. Aldaar spelen vader, moeder en de kinderen de bekende personages (inboorling Vrijdag, een kannibaal, etc) om Robinson ervan te overtuigen dat hij toch echt beter naar huis terug kan keren.

De jongen solisten van het RAP brengen deze opera in een openluchttheater in een duinpan ten gehore. Marcel Sijm voert de regie, de muzikale leiding (het gaat om een arrangement) komt van Robbert van Steijn. Er wordt met een dubbele bezetting gewerkt, omdat de productie telkens twee keer per dag opgevoerd wordt; een keer om 14.00 uur en een keer om 17.00 uur.

Robinson Crusoe is onderdeel van het Oerol Festival op het Waddeneiland, dat jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers trekt. Oerol betekent ‘overal’ in het Terschellinger dialect en wil zeggen dat er tien dagen lang (van 12 tot en met 21 juni) overal op het eiland van theater-, muziek- en beeldende kunstvoorstellingen te genieten is. Naast de duinen kan dat op de gekste plaatsen zijn. Tenten, boerenschuren, boothuizen, oude bunkers.

Robinson Crusoe is van 13 juni tot en met 21 juni te zien. Meer informatie: www.reisopera.nl. Meer informatie over het festival is te vinden op www.oerol.nl.

Vorig artikel

Ooit gehoord van Meyerbeer?

Volgend artikel

Baden-Baden beleeft succesvolle Pfingstfestspiele

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.