Binnenkort

Slot New Yorkse Ring in bioscopen

Het laatste deel van de Ring-cyclus van de Metropolitan Opera, Götterdämmerung, is zaterdag 11 februari in vele bioscopen in de wereld live te volgen. De regie is van Robert Lepage en Fabio Luisi staat op de bok.

Deborah Voigt en Jay Hunter Morris (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

De afgelopen seizoenen nam regisseur Robert Lepage alle delen van Richard Wagners Ring des Nibelungen onder handen bij de Metropolitan Opera. De eerste drie delen waren allemaal live in de bioscoop te volgen. Zaterdag volgt de ontknoping met Götterdämmerung. Lepage was in januari in Amsterdam te zien met een productie van Stravinsky’s Nachtegaal en andere fabels.

In plaats van de zieke James Levine zal Fabio Luisi – zo ongeveer zijn troonopvolger – de productie dirigeren. Hij heeft de leiding over een cast met grote Wagner-vertolkers. Daaronder Deborah Voigt als Brünnhilde, Waltraud Meier als Waltraute, Jay Hunter Morris als Siegfried, Eric Owens als Alberich en Hans-Peter König als Hagen.

Voigt was ook in eerdere delen van de Ring te bewonderen, evenals Owens en Morris, die in november nog Siegfried vertolkte in deel drie van Wagners cyclus.

Vele bioscopen over de hele wereld zullen Götterdämmerung uitzenden (een uitzending van meer dan zes uur). In Nederland is de productie onder meer bij CineMec in Ede, vele vestigingen van Pathé en Foroxity Limburg te zien.

Zie voor meer informatie over de voorstelling de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Studenten Kamerkoor op tournee met ALL-1

Volgend artikel

Hoofdredactioneel: De zegen van de bios

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Joseph
  12 februari 2012 at 10:37

  Ik ben ook gaan kijken in de bioscoop en ik vraag me af waarom Wagner zo beroemd is. Bij Wagner telkens half-volle of moet ik zeggen half-lege zalen. Na bijna 4 uur opera, aan de tweede pauze, zijn dan tientallen toeschouwers weggegaan, via de vestiaire, ik ook.
  Misschien hebben we nog iets gemist die de moeite waard was, kan zijn.
  Voor mij geen Wagner meer.

 2. Gerard
  12 februari 2012 at 20:30

  @Joseph:Misschien zou je je van tevoren even moeten verdiepen in verhaal en muziek…zo’n lange Wagner (en het laatste deel van een groter geheel) doe je niet zomaar even, daar moet je van tevoren actief energie in steken anders is t inderdaad een hele lange zit en is het teveel. Dat heeft niks met beroemdheid te maken. Wagner was een genie en vernieuwer.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  13 februari 2012 at 10:20

  Vreemd inderdaad dat Wagners Ring in de bioscoop althans zo weinig animo genereert.
  Afgelopen weekeinde genoten van de grote finale Goetterdaemmerung. De Waltraute van Waltraud Meier was onnavolgbaar, net als de rake typering van de Siegfriedrol door Jay Hunter Morris. Lepage’s enscenering liet het op het eind echter afweten, net als Deborah Voigt die net iets teveel in de camera’s keek.
  Met zoveel computer gestuurde techniek aan boord moet het einde van de (goden)wereld toch iets verrassender in beeld gebracht kunnen worden.
  Hulde voor het orkest: wat een flexibel gezelschap!