Binnenkort

Nieuwe barokproductie bij De Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera brengt vanaf 11 januari barokopera ten tonele. Een nieuwe productie van Francesco Cavalli’s Ercole amante, waar ook Jean-Baptiste Lully aan meecomponeerde. De cast is interessant, met onder andere bas-bariton Luca Pisaroni en de debuterende Johannette Zomer.

Francesco Cavalli staat met beide benen stevig in de oorsprong van het genre opera. Zijn leermeester was Claudio Monteverdi, onder wie hij vanaf vijftienjarige leeftijd zong in de San Marco in Venetië. Eén van de andere operacomponisten van het eerste uur, Jean-Baptiste Lully, trof hij in Parijs. Daar werd zijn Ercole amante – inclusief Lully’s ‘bijgecomponeerde’ balletten – in 1662 opgevoerd.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de opera over Ercole (Hercules) bij het huwelijk van Lodewijk XIV en Maria Theresia van Spanje gespeeld zou worden. De werkzaamheden liepen echter uit, waardoor de première pas twee jaar later plaatsvond.

Ercole amante gaat kortgezegd over de ‘jacht’ van Ercole op Iole, met wie hij wil trouwen – hoewel hij al getrouwd is met Deianira. Iole houdt echter van Ercole’s zoon Illo.

Cavalli zorgde er met zijn talrijke opera’s voor dat het genre zich verplaatste van de afgeschermde zalen van aristocraten, waar Monteverdi’s opera’s zich voornamelijk bevonden, naar de voor iedereen toegankelijke operahuizen. Mede door hem werd opera een populaire vorm van amusement.

De productie van De Nederlandse Opera wordt muzikaal geleid door Ivor Bolton, met het Concerto Köln. Samen met de invloedrijke regisseur David Alden nam Bolton al diverse barokproducties onder handen bij de Bayerische Staatsoper München.

Voor de rol van Ercole laat DNO de succesvolle bas-bariton Luca Pisaroni terugkeren. De Italiaan vertolkte vorig jaar nog Achilla in Giulio Cesare. Hij krijgt gezelschap van onder andere Johannette Zomer. De Nederlandse sopraan werd vorig jaar bewonderd als Pamina in Die Zauberflöte van Mozart en mag nu haar debuut maken bij DNO.

Met een dergelijke cast kan de opera van maar liefst ‘cinque atti’ zeker zorgen voor een goedgevulde, intrigerende avond.

De première van Ercole amante is zondag 11 januari om 19.00 uur in Het Muziektheater. Daarna volgen voorstellingen op 15, 18, 20, 22, 24, 26 en 28 januari. Raadpleeg voor details de agenda.

Vorig artikel

IVAK brengt Carmen naar Delfzijl

Volgend artikel

Portret: Operahuis van Szeged

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.