BinnenkortNieuws

Zomer en Roobol op tournee

Sopraan Johannette Zomer gaat met haar collega Wendy Roobol in juli op tournee. Onder het motto Summer is a comin’ in brengen de twee, begeleid door drie collega’s uit de oude muziek, werken van onder anderen Monteverdi en Frescobalbi. De tournee start op 7 juli in Zutphen.

Johannette Zomer. (© Jonas Sacks)

Ondernemend sopraan Johannette Zomer heeft aan het begin van de coronacrisis vorig jaar serieus overwogen om haar oude vak, microbiologisch analist, weer op te pakken, zo vertelde ze in het najaar van 2020 in een interview met de Volkskrant. Maar dat deed ze niet, ze bleef muziek maken in de marges van een crisis die er de oorzaak van was dat theaters en concertzalen leeg raakten. Eind vorig jaar kon ze nog net voor de lockdown van december op tournee met Flow my tears, een programma met muziek vol troost.

‘Het is belangrijk om samen muziek te maken en te beleven, dat heb ik in die eerste maanden sinds maart erg gemist. En daarnaast moeten we ook een inkomen genereren. Dat element is niet sexy, maar het is gewoon heel erg nodig’, waren toen haar overwegingen, die ze deelde in een interview met Place de l’Opera.

Vergeleken met de herfst van 2020 is er veel veranderd. Summer is a comin’ in, vrij naar één van de oudste liederen uit het Britse muziekrepertoire, is nu het adagium. ‘Langzaam maar zeker breken betere tijden voor de cultuur aan; we mogen weer concerten gaan geven’, zo luidt het in de aankondiging van de tournee. In maar enkele dagen razen Zomer en Roobol door Nederland voor tien concerten, van Zutphen via Ede en Groningen naar Amsterdam.

De zangeressen worden in de concerten (steeds twee op een avond) begeleid door drie musici: Siebe Henstra op klavecimbel, Nienke van der Meulen op blokfluiten en de barokhobo en Fred Jacobs op theorbe. De laatste twee waren er ook bij in de tournee Flow my tears.

Tijdens de concerten van Summer is a comin’ in klinken duetten en solowerken van componisten als Monteverdi, Frescobaldi, Lawes en Purcell. Het liefdesduet ‘Pur ti miro’ uit de opera L’incoronazione di Poppea van Monteverdi zal te horen zijn, naast Purcells duet ‘Sound the trumpet’. De gouden haren van een geliefde worden bezongen in het ‘Chiome d’oro’ en ook liederen als ‘Sweeter than roses’ en ‘Fairest Isle’ staan op de lijst.

Zie voor meer informatie de website klassiekemuziek.nl.

Vorig artikel

Heerlijke Joyce luidt rooskleuriger tijden in

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Benjamin, Jamie, Allan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.