Home » Binnenkort

Opera in de media: week 18

27 april 2012 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (28 april – 4 mei) onder meer aandacht voor Svanda Dudak van Weinberger en een mis en een symfonie van Beethoven.

Katarina Dalayman.

Walküre met Dalayman in New York
Wie er bij was, in december 2010, herinnert het zich ongetwijfeld nog: Katarina Dalayman in het Concertgebouw, links van dirigent Jaap van Zweden, in Wagners Parsifal. Afwisselend met Deborah Voigt zingt Dalayman nu in New York in de Ring-cyclus van de Metropolitan Opera. Tijdens de radio-uitzending van Siegfried door de BBC heeft u alle kans om te horen hoe de Kundry uit Amsterdam nu Brünnhilde zingt, zeker in de slotscène tussen vader Wotan (Bryn Terfel) en dochter Brünnhilde. De rollen van het duo Siegmund en Sieglinde worden gezongen door
Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek, Stephanie Blythe is Fricka. Fabio Luisi staat voor het Met-orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 28 april om 17.00 u.

One-hit-wonder Svanda Dudak
Amazon vermeldt op zijn site bij de cd-opname van Svanda Dudak dat het om een ‘one-hit-wonder’ gaat. Zo heet het in de popmuziek als je maar één enkele, niet meer te evenaren hit hebt die je faam bezorgt. De opera van de in 1896 in Praag geboren Jaromir Weinberger is het enige van zijn werken dat nog geregeld wordt uitgevoerd. In de Semperoper in Dresden stond de voorstelling in maart op de bühne. Radio 4 zendt de opname uit met het operakoor en de Staatskapelle Dresden onder leiding van Constantin Trinks. In de hoofdrollen onder andere Christoph Pohl (Svanda), Marjorie Owens (Dorotka) en Ladislav Elgr (Babinsky).
Radio 4: zaterdag 28 april om 19.00 u.

Ekaterina Gubanova.

Netrebko en Gubanova
Wie nog weer eens graag naar Anna Netrebko kijkt en luistert, kan op zaterdagavond bij Mezzo terecht. Daar is Les Contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach te zien, met Netrebko in de hoofdrol. De opname is gemaakt in New York in 2009 in de Metropolitan Opera. De rol van Giulieta wordt gezongen door Ekaterina Gubanova. Zij is nu in Amsterdam aan het repeteren voor Don Carlo, waarin ze vanaf 7 mei La principessa d’Eboli zingt.

De Offenbach-opera, geregisseerd door Bartlett Sher, werd uitgevoerd in de tijd dat James Levine nog in heel veel voorstellingen voor het orkest stond. Andere rollen: Joseph Calleja, Kathleen Kim en Alan Held.
Mezzo: zaterdag 28 april om 20.30 u.

Glorieuze Beethoven
De recensent op Place de l’Opera had er maar één woord voor: glorieus. Hij was bepaald niet de enige die zeer tevreden het Concertgebouw verliet na de uitvoering van Beethovens Missa Solemnis. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelde onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, er was het Groot Omroepkoor en er waren de solisten: Marlis Petersen (sopraan), Elisabeth Kulman (alt), Werner Güra (tenor) en Gerald Finley (bas). De opname van 20 april is vandaag te horen in het Zondagmiddagconcert.
Radio 4: zondag 29 april om 14.00 u.

Norma bij DNO
In 2006 bracht De Nederlandse Opera een versie van Norma van Bellini met Hasmik Papians in de hoofdrol. Op BravaNL is die uitvoering weer te zien, met voor het Nederlands Kamerorkest dirigent Julian Reynolds en als solisten Hugh Smith, Giorgio Giuseppini, Anna Steiger en Carlo Bosi.
BravaNL: zondag 29 april om 20.30 u.

Les enfants terribles van Glass
Eén van de voorstellingen uit het buitenland die door de Operadagen Rotterdam naar Nederland wordt gehaald is Les enfants terribles van Philip Glass. Dat werk is afgelopen jaar op de planken gezet door de Opéra National de Bordeaux en die versie komt op 29 mei naar Rotterdam. Wie al een indruk wil krijgen, kan op Mezzo zien hoe de opera in november jongstleden werd uitgevoerd in een regie van Stéphane Vérité en onder muzikale leiding van Emmanuel Olivier. Chloé Briot en Amaya Dominguez zingen de hoofdrollen.
Mezzo: woensdag 2 mei om 13.30 u.

Daniel Barenboim (foto: Felix Broede / DG).

4 mei-muziek van Beethoven
Met musici die onder meer een Israëlische, Palestijnse, Egyptische en Libanese achtergrond hebben, is het West-Eastern Divan Orchestra een opmerkelijke mix van culturen en landen die elkaar doorgaans naar het leven staan. Het is dirigent Daniel Barenboim en wetenschapper Edward Said gelukt om jongeren uit die hele regio in een orkest te krijgen. In het kader van de 4 mei-herdenking zendt BravaNL een optreden uit van het orkest in Berlijn.

Op het programma muziek van de componist die in Israël niet gespeeld mag worden, Richard Wagner (Vorspiel en Liebestod uit Tristan und Isolde) en de Negende van Beethoven. Het concert werd gegeven in de Berlijnse Philharmonie in 2006. Solisten waren Angelika Denoke, Waltraud Meier, Burkhardt Fritz en René Pape.
BravaNL: vrijdag 4 mei om 18.00 u.

Weektip

Muziek van de omroep
Het MCO, het Muziekcentrum van de Omroep, is de thuisbasis van het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor. In het muziekarchief zijn alle opnamen van het seizoen 2011 – 2012 terug te vinden als link naar het Concerthuis van Radio 4, You Tube en Uitzending Gemist. Recente uitvoeringen zoals Roméo et Juliette van Berlioz met Thomas Oliemans, de Matthäus door Iván Fischer en een concertante Salome met Edo de Waart. Alle componisten staan op alfabetische volgorde. Wie doorscrolt, vindt ook oudere opnamen terug van de omroepensembles.
Zie de website van het Muziekcentrum van de Omroep.

door

1 reactie »

  • Basia Jaworski zei:

    Belangrijk nieuws! Kaufmann heeft afgezegd en wordt vervangen door Frank van Aken!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.