Binnenkort

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (30 juni – 6 juli) onder meer aandacht voor 2 Verdi-opera’s en een Berlioz- spektakel, allemaal uit Olympisch Londen.

Traviata in Londen
Twee beroemde heren en een beroemde dame stonden voor de uitvoeringen van La Traviata van Verdi op het podium van Covent Garden in Londen: Joseph Calleja, Thomas Hampson en Renée Fleming. Iets eronder stond de vierde bekende, dirigent Antonio Pappano, als dirigent voor het orkest van het Royal Opera House. Richard Eyre regisseerde in de zomer van 2009 de opvoering die vandaag rond lunchtijd wordt uitgezonden.
BravaNL: zaterdag 30 juni om 12.00 u.

La Traviata met Renée Fleming (foto: Catherine Ashmore ROH)

Verdi’s Falstaff
In mei jongstleden bracht het Royal Opera House in Londen een nieuwe enscenering door Robert Carsen van Verdi’s Falstaff op de planken. De BBC radio zendt de opname van een van de uitvoeringen uit in het wekelijkse ‘Opera on 3’. Bariton Ambrogio Maestri zong de rol van Falstaff, de sopraan Ana Maria Martinez was Mrs. Alice Ford. In de andere rollen onder andere Amanda Forsythe, Marie-Nicole Lemieux en Dalibor Jenis. De begeleiding werd verzorgd door het koor en orkest van het Royal Opera House onder leiding van Daniele Gatti.
BBC Radio 3: zaterdag 30 juni om 19.00 u.

De toekomst van opera
In het documentaire radioprogramma van Radio 4, De Bedding, praten Willem Bruls (operakenner, publicist en dramaturg) en Micha Hamel (componist , dirigent en librettist) onder leiding van Chazia Mourali over de toekomst van de opera. De aankondiging luidt: “Is opera een deftig museumstuk, lawaaiig rariteitenkabinet of politiek tegengeluid? En: muzikaal laboratorium, of gewoon plezierig amusement?”. Vóór dat debat gaat de laatste aflevering van Chazia’s Opera’s over Snow White van Micha Hamel.
Radio 4: zaterdag 30 juni om 23.00 u.

De ‘unbequemer’Lully
Onder de titel Lully, ein unbequemer Komponist zendt Arte een portret uit van de Florentijn die naar Frankrijk werd ‘geïmporteerd’ en daar een zeer invloedrijk componist zou worden. In de documentaire van Olivier Simonnet en Thierry Hancisse zit ook muziek van Lully, uitgevoerd door onder andere Christina Pluhar, Philippe Jaroussky en Véronique Gens.
Arte: zondag 1 juli om 15.05 u.

Poppea van Monteverdi
L’Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi ging in het najaar van 1642 in première in Venetië. Hij wordt beschouwd als de eerste ‘commerciële’ opera, waarvoor de bezoekers een kaartje moesten kopen. Een Franse cast met een enkele verdwaalde Engelsman voerde het werk van Monteverdi uit in Lille in maart jongstleden. Emmanuelle Haïm leidde het ensemble Le Concert d’Astrée, Jean-François Sivadier deed de regie. Onder de solisten waren onder andere Sonya Yoncheva (Poppea), Max Emmanuel Cencic (Nerone), Ann Hallenberg (Ottavia), Tim Mead (Ottone) en Paul Whelan (Seneca).
Mezzo: woensdag 4 juli om 13.30 u.

Les Troyens live vanuit Londen
Een recensie in Twitter-formaat, dat kan natuurlijk ook. Een bezoeker aan de première, afgelopen maandag 25 juni, twitterde over Les Troyens in het Royal Opera House:
“@ROH: Westbroek: surely the best Didon today. Hymel: I wasnt missing Kaufmann! Antonacci: strong performance, tough role. Pappano: wow #ROHTroyens”

Eva-Maria Westbroek en Bryan Hymel in Les Troyens (foto: Bill Cooper)

Covent Garden eindigt het seizoen in grote stijl met een productie door David McVicar, met Eva-Maria Westbroek in een van de hoofdrollen. Haar tegenspeler zou Jonas Kaufmann zijn maar die moest eind mei wegens ziekte afhaken. Bryan Hymel nam de rol van Enée van hem over, en zo zijn Westbroek en Hymel weer samen te zien op het podium, net als in Amsterdam in 2010. Anders is dat toen Cassandra werd gezongen door Westbroek, die nu de rol van Didon zingt. “Ik wilde Didon heel graag zingen. Cassandra is fenomenaal maar Didon heeft zulke schitterende muziek, en het verhaal is goddelijk”, zo vertelde de Nederlandse sopraan aan het magazine van het Royal Opera House.

Er zijn nog een paar kaarten voor de voorstelling van 5 juli, maar alleen nog in de categorie ₤ 225. Gratis is kijken naar Mezzo, die Les Troyens live vanuit Londen uitzendt. Antonio Pappano staat voor het orkest en naast de genoemde hoofdrolspelers zingen onder andere Anna Antonacci als Cassandra, Fabio Capitanucci als Chorèbe en Brindley Sherratt als Narbal.
Mezzo: donderdag 5 juli om 19.00 u.

Weektip

De Callas van de jazz
Het is een riskante vergelijking, maar je zou zangeres Billie Holiday wel de Marias Callas van de jazz kunnen noemen. Een leven met drama en een stem die veel mensen tot diep in het hart raakte. Op de dag dat het North Sea Jazz Festival in Rotterdam losbarst (met in de persoon van Rufus Wainwright een heuse operacomponist op het overvolle affiche), zendt Mezzo de documentaire “Lady Day, The Many Faces of Billie Holiday” uit.
Mezzo: vrijdag 6 juli om 20.30 u.

 

Vorig artikel

Wiard W

Volgend artikel

Orfeo ed Euridice richting record

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.