BinnenkortNieuws

Van Mechelen zingt Lully in Muziekgebouw

Tenor Reinoud Van Mechelen is op 23 november samen met zijn ensemble a nocte temporis te gast in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Hij wijdt zijn concert aan de Franse zanger Louis Gaulard Dumesny, de eerste grote haute-contre uit de geschiedenis.

Reinoud Van Mechelen met a noctre temporis. (© Senne Van der Ven)

Reinoud Van Mechelen is een Belgische tenor die van de Franse haute-contre, de hoge tenorstem, zijn specialiteit heeft gemaakt. Hij is zeer actief op het operatoneel. Vorige week soleerde hij in Purcells King Arthur bij de Staatsoper Unter den Linden, gedirigeerd door René Jacobs, en volgende maand is hij te gast bij de Opéra de Toulon voor een productie van Les pêcheurs de perles, waarin hij Nadir zingt.

In 2016 richtte Van Mechelen zijn ensemble a nocte temporis op, waarmee hij regelmatig in met name België en Frankrijk optreedt. Eén van hun programma’s heet Dumesny, haute contre de Lully. Het is gewijd aan de zeventiende-eeuwse Louis Gaulard Dumesny, die actief was als kok toen componist Jean-Baptiste Lully hem hoorde zingen. Lully was zodanig onder de indruk dat hij Dumesny hoofdrollen in zijn opera’s gaf.

Van Mechelen eert deze bijzondere zanger met veel muziek van Lully, onder meer uit zijn opera’s Isis, Persée, Armide en Acis et Galatée. Dat repertoire wordt aangevuld met stukken van Lully’s opvolgers, onder wie Pascal Collasse en Marc Antoine Charpentier.

Concertmeester tijdens het optreden is Annelies Decock. Van Mechelen heeft zelf de muzikale leiding. Het concert begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Hieronder een kort fragment van tenor en ensemble:

Vorig artikel

Nicholas Till bekleedt Pierre Audi-leerstoel

Volgend artikel

Programma Salzburger Festspiele 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.