Binnenkort

Puccini favoriet in Orange 2012

Sinds 1860 wordt er jaarlijks in de zomer een muziekfestival gehouden in het Romeinse theater in Orange. De operaprogrammering is dit jaar gewijd aan Puccini, van wie twee bekende werken worden uitgevoerd, Turandot en La Bohème. Roberto Alagna en Diana Damrau zijn de sterren van het programma.

Orange in Zuid-Frankrijk heeft een Romeins theater, waarvan het vooral bijzonder is dat de 37 meter hoge achterwand van het podium er nog staat. Sinds 1860 wordt ieder jaar in juli opera en andere vocale muziek geprogrammeerd in het theater tijdens het ‘Chorégies d’Orange’-festival. Dit jaar begint het seizoen op vrijdag 7 juli met La Bohèmevan Puccini.

Het theater in Orange (foto: Culturespaces/Les Chorégies)

Vittorio Grigolo, die vorig jaar in Orange een hoofdrol zong in Rigoletto, keert terug als Rodolfo, de geliefde van Mimi. De andere bohemiens Marcello, Colline en Schaunard worden gezongen door Ludovic Tézier, Marco Spotti en Lionel Lhote. Inva Mula zingt de rol van Mimi, Nicola Beller-Carbone maakt haar Orange-debuut als Musetta. De regie is van Nadine Duffaut.

Eind juli volgen twee uitvoeringen van Puccinis Turandot. Regisseur Charles Roubaud maakte eerder in Orange een productie van Don Carlo en komt terug met het verhaal van de Chinese prinses. In de hoofdrollen staan Lise Lindstrom als Turandot en Maria Luigia Borsi als Liu. De mannenrollen worden gezongen door onder andere Roberto Alagna als Calaf, Marco Spoti als Timur, en Marc Barrard, Jean-François Borras en Florian Laconi zijn Ping, Pang en Pong. Het Orchestre Philharmonique de Radio France staat onder leiding van Michel Plasson.

Plasson dirigeert ook het Orchestre National de France als dat op 30 juli een recital begeleidt van sopraan Diana Damrau, samen met de mezzo Béatrice Uria-Monzon. Op het programma staan aria’s uit onder andere Don Carlo, I Capuleti e i Montecchi, Semiramide en Tosca.

De Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Mozart staan eveneens op het programma van het ‘Chorégies d’Orange’-festival.

Alle informatie over data en kaarten vindt u op de website van het festival.

 

Vorig artikel

Madama Butterfly nog tweemaal te zien

Volgend artikel

Het nieuwe Festspielseizoen in Bayreuth

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. joseph
    30 juli 2012 at 17:05

    Terloops voor de Puccini liefhebbers : Ook in het Festspielhaus in Salzburg is deze keer ‘La bohème’ favoriet.
    Opvoering met Anna Netrebko als Mimi. Opname 1 augustus en op Tv uitgezonden op 2 aug. 2012 op ZDF om 22.15 u.
    Hopelijk is Netrebko even goed als Anna Bolena, vorige keer.