Binnenkort

Het nieuwe Festspielseizoen in Bayreuth

Met een uitvoering van der Fliegende Holländer begint op woensdag 25 juli om 18.00 u. het nieuwe seizoen in Bayreuth. In de stad waar componist Richard Wagner een eigen theater bouwde en waar zijn graf zich bevindt, staat de zomer weer ruim een maand in het teken van Wagner-opera.

Een design-doodskist (Lohengrin) , een hocker van Mies van der Rohe (Tristan und Isolde), een trechter (Tannhäuser), elke opera die deze zomer wordt opgevoerd in Bayreuth heeft op de website van de Bayreuther Festspiele een eigen beeldmerk. Voor Der Fliegende Holländer, die in een nieuwe productie wordt uitgevoerd, staat een houten kist met een tekening van een wolk.

Het beeldmerk van Der Fliegende Holländer

De nieuwe ‘Holländer’ wordt geregisseerd door de jonge regisseur Jan Philipp Gloger (1981), die eerder toneelstukken deed en opera’s van Mozart en Händel op de planken bracht. Voor het orkest in het Festspielhaus staat in de serie voorstellingen dirigent Christian Thielemann. De in Berlijn geboren dirigent zal deze zomer in Bayreuth ook de uitvoeringen van Tannhäuser leiden.

In de cast zijn onder andere Evgeny Nikitin als de Holländer opgenomen en Franz-Josef Selig als Daland. De bas/bariton Nikitin is afkomstig van het Mariinsky Theater in Moskou en zong op belangrijke podia overal ter wereld, vaak in Wagnerrollen. Op de recente opname van Parsifal door Valerie Gergiev en het orkest van het Mariinsky zong Evgeny Nikitin de rol van Amfortas. Hij maakt dit jaar zijn Bayreuth-debuut.

In het Wagnerstadje begint het werk van het koor half juni met de repetities. Daarvoor zijn de 130 koorleden gekozen na audities, waaraan veel zangers met ervaring uit de hele wereld meedoen. Van auditie-kandidaten wordt verwacht dat ze vijf Wagner-rollen uit hun hoofd kennen. Bij de uitvoeringen kunnen de koorleden op de bühne de dirigent niet zien. Daarom is er een speciale koordirigent die vanaf een monitor de orkest-dirigent in de gaten hout. Zo is het koor een fractie later dan het orkest maar dat wordt in de speciale akoestiek van het theater in Bayreuth opgevangen.

Bayreuth deelt zijn Wagner-kunst voor het eerst dit jaar ook met geheel Duitsland bij de vertoning van Parsifal op 11 augustus. Niet via een betaalde stream op internet –zoals vorig jaar- , maar via een groot aantal bioscopen overal in Duitsland wordt de voorstelling onder regie van Stefan Herheim live uitgezonden.

Vanuit Nederland zijn er dit jaar weer 3 stipendiaten, die door het Wagnergenootschap Nederland worden uitgezonden. Het zijn jonge (aankomende) zangers of zangeressen, musici of musicologen die blijk hebben gegeven van speciale belangstelling voor het werk van Richard Wagner. Ze maken tijdens hun verblijf van een week zoveel mogelijk mee van de voorstellingen en alles eromheen. Musico Reizen sponsort de jaarlijkse uitzending. Dit jaar gaan Sonja Volten (sopraan), Deirdre Angenent (sopraan) en Jeromos Kamphuis (componist) naar Bayreuth.

Het kopen van kaarten voor de voorstellingen in het Festspielhaus is niet eenvoudig, al is er sinds dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om online te bestellen. Kaarten variëren in prijs van Galerie G.4 voor 8 euro tot Parkett A.1 voor 280 euro. De eerste voorstelling is op woensdag 25 juli.

Op de website van de Bayreuther Festspiele staat alle informatie, ook over de achtergronden van het werk in Bayreuth in een hele serie korte documentaires.

 

Vorig artikel

Puccini favoriet in Orange 2012

Volgend artikel

Fischer-Dieskau uitgelicht in Concerthuis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.