BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (14 – 20 juli) onder meer aandacht voor nieuwe en oude opera uit Aix-en-Provence en orkestliederen van Strauss door Anne Schwanewilms.

Tragische Daphne
Tijdens het ‘Tragisch weekend’ op BravaNL zijn er twee opera’s te zien, beide niet zo bekend, maar vol tragiek. Vandaag is dat Richard Strauss’ Daphne, uitgevoerd door het koor en orkest van het Teatro La Fenice uit Venetië, onder leiding van Stefan Anton Reck. De solisten zijn June Anderson (sopraan), Roberto Saccà (tenor), Scott MacAllister (tenor) en Daniel Lewis Williams (bas).
BravaNL: zaterdag 14 juli om 18.00 u.

Barbara Hannigan (foto: Rafael Brand).

Webcast Written on Skin
In oktober in Nederland te zien bij De Nederlandse Opera, maar vandaag al live vanuit Aix-en-Provence: Written on Skin, waarvan vooral de muziek geprezen werd in de eerste recensies. Componist George Benjamin en librettist Martin Crimp konden op 7 juli bij de wereldpremière zien wat regisseur Katie Mitchell van hun werk had gemaakt.

Op Arte Live Web ziet u de solisten Christopher Purves (The Protector), Barbara Hannigan (Agnès), Bejun Mehta (Angel 1 – The Boy), Victoria Simmonds (Angel 2 – Marie) en Allan Clayton (Angel 3 – John). De begeleiding is door het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van de componist.
Arte Live Web: zaterdag 14 juli om 17.00 u.

Joyce DiDonato (foto: Nick Heavican).

Recital Joyce DiDonato
Op de avond dat Joyce DiDonato met haar pianist David Zobel in München optreedt met het recitalprogramma waarmee ze door Europa reist, zendt NDR Kultur een opname van dat programma uit. Die werd op 15 juni gemaakt in Schwetzingen. De Amerikaanse mezzo bracht een programma met liederen van onder andere Vivaldi, Fauré, Rossini en Schubert.
NDR Kultur radio: zaterdag 14 juli om 22.30 u.

Bianca e Falliero
De tweede tragische opera op BravaNL dit weekend is Bianca e Falliero van Rossini, die het werk schreef voor de Scala in Milaan. Deze versie werd opgenomen tijdens het Rossini Opera Festival van 2005. Renato Palumbo dirigeerde het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Prague Chamber Choir. Solisten: María Bayo (sopraan), Daniela Barcellona (mezzosopraan), Francesco Meli (tenor) en Carlo Lepore (bas).
BravaNL: zondag 15 juli om 20.30 u.

Philip Addis (foto: Kristin Hoebermann).

Debussy vanuit Londen
Van het orkest van John Eliot Gardiner wordt een meer ‘romantique’ dan ‘révolutionnaire’ geluid verwacht, vanavond in de Londense Royal Albert Hall. Philip Addis (Pelléas) en Karen Vourc’h (Mélisande) zingen de hoofdrollen in Pelléas et Mélisande van Debussy. Gardiner zei over het uitvoeren van dit werk: ,,Het is alsof je een andere wereld binnentreedt.” Hij dirigeert zijn Monteverdi Choir en Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Naast de hoofdrollen hoort u onder andere Laurent Naouri (Golaud), John Tomlinson (Arkel) en Elodie Méchain (Geneviève).
Radio 4: zondag 15 juli om 20.00 u.

Charpentier in Aix-en-Provence
William Christie dirigeert vanavond in Aix-en-Provence de opera David et Jonathas van Marc-Antoine Charpentier. Dat deed hij daar wel vaker, maar vandaag zal hij het werk uit 1688 niet concertant maar geënsceneerd begeleiden. De binnenplaats van de Archevêché in Aix is het toneel van de uitvoering door Pascal Charbonneau (David), Ana Quintans (Jonathas), Neal Davies (Saül) en Dominique Visse (La Pythonisse). Koor en orkest Les Arts Florissants zitten in de bak, Andreas Homoki doet de regie.
Arte Live Web: maandag 16 juli om 21.30 u.

Les Arts Florissants
Ook de radio is aanwezig in Aix-en-Provence voor het jaarlijkse festival. Vanavond is daar een concertprogramma door Les Arts Florissants onder leiding van Paul Agnew, onder de titel La tragédie lyrique. Op het programma staan werken van Camber, Lully, Grabu, Charpentier en Rameau.
Radio 4: woensdag 18 juli om 20.00 u.

Anne Schwanewilms (foto: Johanna Peine).

Anne Schwanewilms zingt Strauss
De tv-zender BBC 4 zendt vanavond de opname uit die twee dagen eerder gemaakt werd in de Royal Albert Hall bij het Proms-concert door de BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena. Er klonk muziek van Richard Strauss, instrumentaal en vocaal, en werk van Sibelius en de Finse Kaija Saariaho, de laatste tijd geregeld te horen in Nederland.

Also sprach Zarathustra werd gevolgd door de Vier Letzte Lieder, ook van Richard Strauss, en uitgevoerd door de Duitse sopraan Anne Schwanewilms. In het tweede deel stonden de zevende symfonie van Sibelius en Laterna Magica van Saariaho op de lessenaars.
BBC 4 tv: donderdag 19 juli om 20.30 u.

Judas Maccabaeus uit Londen
Het oratorium Judas Maccabaeus zit vol muziek, die men bij de première in 1747 zelfs nog mooier vond dan die uit de Messiah. In de Royal Albert Hall spelen vanavond het Orchestra of the Age of Enlightenment en het gelijknamige koor onder leiding van Laurence Cummings. Voor het orkest staan als solisten onder andere John Mark Ainsley, Christopher Purves en Tim Mead.
BBC Radio 3: donderdag 19 juli om 20.30 u.

Weektip

Nieuwe Lebrecht-interviews
Het is Proms-seizoen en dat betekent traditiegetrouw dat grote namen uit de muziekwereld aan tafel zitten voor een gesprek met journalist Norman Lebrecht. Dit jaar zijn tot nu toe twee namen van zijn gastenlijst bekend: Menahem Pressler op 23 juli en op maandag 16 juli dirigent Gustavo Dudamel, chef bij de Los Angeles Philharmonic en leider van het Simon Bolivar Symphony Orchestra of Venezuela. Met Lebrecht praat hij over zijn werk en de last van zijn reputatie.
BBC Radio 3: maandag 16 juli om 22.45 u.

Vorig artikel

Prégardien ster op sprookjesavond

Volgend artikel

Zomers zang topt heerlijke midzomernacht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.