Binnenkort

ZaterdagMatinee opent met exotische Bizet

De NTR ZaterdagMatinee trapt zijn Operaserie op zaterdag 8 september af met Les pêcheurs de perles van Georges Bizet. Michel Plasson leidt het Radio Filharmonisch Orkest en solisten als Annick Massis en Charles Castronovo.

Annick Massis (foto: Gianni Ugolini).

Nadir en Zurga zijn beste vrienden, maar hun vriendschap wordt bedreigd doordat ze beide dezelfde vrouw liefhebben. Die vrouw, Leïla, worstelt op haar beurt met aan de ene kant haar plichten als priesteres en aan de andere kant haar liefdesgevoelens. Dat is in het kort de plot van Les pêcheurs de perles (De parelvissers) van Bizet.

De opera ging in 1863 in première, toen Bizet 25 jaar oud was. Het werk was geen groot succes, maar heeft niettemin altijd repertoire gehouden.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brengen de opera in concertante vorm onder leiding van Michel Plasson, als eerste opera van het Matinee-seizoen. De hoofdrollen worden vertolkt door Annick Massis (Leïla), Charles Castronovo (Nadir) en Jean-François Lapointe (Zurga). Nicolas Testé zingt de hogepriester Nourabad.

Op de lessenaar staat de oerversie van de opera uit 1863, met als enige aanpassing recitatieven in plaats van de oorspronkelijke gesproken dialogen. Te horen zijn onder meer de bekende aria ‘Je crois entendre encore’ en het nog bekendere duet ‘Au fond du temple saint’.

De ZaterdagMatinee begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4.

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Volmaakte klanken openen seizoen DNO

Volgend artikel

Mare Adriatico in Antwerpen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Gertjan Gubbi
    8 september 2012 at 18:51

    Het was prachtig, met volgens mij een primeur voor de Matinee, althans wat betreft de concertante opera : een heuse Encore, door alle solisten, van de beroemde aria uit deze opera. Michel Plasson stal wat mij betreft de show, hij stuurde solisten, koor en orkest voortreffelijk door de opera heen.