Home » Achtergrond, Binnenkort, Featured, Nieuws

Operacursussen in Nederland 2012-2013

6 september 2012 2 reacties

Opera kan meer zijn dan een avondje schouwburg of theater. Met kennis van het genre, de achtergronden en de context krijgt een voorstelling meer betekenis. Overal in Nederland worden komend seizoen cursussen aangeboden voor nieuwsgierige leken en kenners. Place de l’Opera verzamelde de informatie en geeft een overzicht. Van Leeuwarden tot Kapellen.

LEEUWARDEN
In de cursus ‘Opera op het witte doek’ van muziekwetenschapper en operakenner Rudolf Nammensma wordt informatie en kennisoverdracht gecombineerd met de vertoning van operavoorstellingen op het scherm van het Filmhuis Leeuwarden. Onder meer Anna Bolena van Donizetti (met Anna Netrebko in de titelrol), Alcina van Händel (door Les Musiciens du Louvre) en Moise van Rossini (met Erwin Schrott) worden besproken en vertoond. De vertoningen zijn op zondagochtend om 11.00 uur.
Startdatum: zondag 23 september 2012.
Meer informatie: Filmhuis Leewarden.

ASSEN
Hoe zit het met de strenge regeltjes in de barok? Hoe heeft Mozart dat strenge keurslijf doorbroken? En waarom noemen we sommige opera’s ‘hervormingsopera’? In de cursus die Rudolf Nammensma voor theater De Nieuwe Kolk in Assen verzorgt staat de uitdrukkingskracht van opera, die steeds andere vormen heeft aangenomen, centraal. De cursus van vier avonden wordt afgesloten met een integrale vertoning van Verdi’s Aida in de bioscoop.
Startdatum: dinsdag 9 oktober 2012.
Meer informatie: De Nieuwe Kolk.

ENSCHEDE
Ook dit jaar geeft Ben Coelman, manager bureaudramaturgie en educatie bij de Nationale Reisopera, de cursus ‘Geschiedenis van de opera’ in Enschede, in het gebouw van de Reisopera. De cursus wordt aangeboden door HOVO Twente. In vijf middagen over ‘Het lied van liefde en dood’ komen de belangrijkste episoden uit de operageschiedenis en de typische stijlkenmerken van die periodes aan bod. Er wordt aandacht besteed aan meer dan 30 opera’s uit de barok, het classicisme, de romantiek en de 20e eeuw. De lessen worden gegeven aan de hand van geluids- en videofragmenten. Zowel beginners als gevorderde muziekliefhebbers kunnen plezier hebben van de cursus.
Startdatum: maandag 5 november 2012.
Meer informatie: HOVO Twente.

ZWOLLE
De cursus ‘Geschiedenis van de opera’ wordt door Ben Coelman ook in Zwolle gegeven. Het programma over ‘Het lied van liefde en dood’ is te volgen in De Spiegel in Zwolle
Startdatum: vrijdag 2 november 2012.
Meer informatie: HOVO Twente.

AMSTERDAM
In Het Muziektheater in Amsterdam organiseert De Nederlandse Opera (DNO) drie cursussen. Op 7 november starten twee parallelle programma’s over Der Ring des Nibelungen. Eén met Willem Bruls en één met Klaus Bertisch. In de cursus door Willem Bruls kunnen de deelnemers kennismaken met de eerste twee delen van de Ring van Wagner, Das Rheingold en Die Walküre. Beide delen staan dit seizoen op het programma bij DNO. Dramaturg Klaus Bertisch geeft een verdiepende cursus over Pierre Audi’s regie van de Ring-cyclus. Een optioneel bezoek aan de voorstellingen kan gereserveerd worden bij aanmelding voor één van de cursussen.
Startdatum: woensdag 7 november 2012.
Meer informatie: De Nederlandse Opera.

Op 23 januari 2013 begint een derde cursus, verzorgd door dramaturg Willem Bruls. Hij neemt de deelnemers mee op zoek naar de kenmerken van de romantische opera. Guillaume Tell, La traviata en Die Meistersinger von Nürnberg komen aan de orde. Die opera’s worden in het voorjaar van 2013 bij DNO opgevoerd. Ook hier is het mogelijk bij de cursus toegangskaarten voor de voorstellingen te reserveren. Er is korting op de cursusprijs voor abonnementhouders, Vrienden, leden van Fidelio en studenten.
Startdatum: woensdag 23 januari 2013
Meer informatie: De Nederlandse Opera.

AMERSFOORT
In de cursus ‘Don Giovanni in meervoud’ staat de opera van Mozart centraal. De deelnemers krijgen fragmenten te zien uit tien verschillende opnamen van dit werk, van een oudere uit 1954 met dirigent Otto Klemperer tot een recente uit 2011 met Daniel Barenboim. Cursusleider C. Verhamme besteedt aandacht aan onder meer de verschillen in de invulling van de rol van de personages – vooral die van Don Giovanni – de wijze van acteren en zingen en de enscenering. De cursus beslaat zes middagen.
Startdatum: vrijdag 5 oktober 2012.
Meer informatie: HOVO Utrecht.

In het voorjaar van 2013 begint de cursus ‘Wagner: Der Ring des Nibelungen’. Volgens de programmagids van HOVO is het verhaal van de Ring (‘wie de ring van macht wil bezitten, moet bereid zijn om de liefde af te zweren’) actueler dan ooit. In acht bijeenkomsten worden de vier delen van de cyclus ingeleid. Er wordt aandacht besteed aan de personages in de opera’s en aan mogelijke interpretaties van het werk. Docent C. Verhamme zal gebruikmaken van uitvoerige fragmenten uit elk van de vier opera’s.
Startdatum: vrijdag 25 januari 2013.
Meer informatie: HOVO Utrecht.

ZUTPHEN
Het theater Hanzehof heeft vanaf 15 november vier avonden gereserveerd voor de operacursus van Huub van ’t Hek. Hij verzorgt de inleidingen bij de opera’s en op aparte avonden de cursus. In vier avonden zal hij dieper ingaan op het fenomeen opera als communicatiemiddel en geheimtaal. Hij vertelt waarom en onder welke omstandigheden opera’s zijn en worden gemaakt. De cursusavonden zijn ook geschikt voor mensen die al eerder deelnamen en kunnen ook los worden geboekt.
Startdatum: donderdag 15 november 2012.
Meer informatie: De Hanzehof.

DEN HAAG
Het Lucent Danstheater en de Koninklijke Schouwburg bieden dit seizoen opnieuw een operacursus aan. Docent Gerard Legeland heeft rondom de opera’s die in de beide theaters geprogrammeerd staan (Il Trovatore, Manon Lescaut en Tosca) een cursus samengesteld. Het complete cursuspakket is inclusief toegangbewijzen voor de voorstellingen met aanzienlijke korting. Cursusleider Legeland brengt een programma dat zowel toegankelijk is voor beginners als voor doorgewinterde operafans. Als extra is er in de cursus een live-opera-avond. Gerard Legeland brengt dan met zijn eigen gezelschap Pocket-Opera het programma OperAmore.
Startdatum: woensdag 17 oktober 2012.
Meer informatie: Lucent Danstheater.

ZOETERMEER
Voor het Stadstheater Zoetermeer, dat Così fan tutte en Rigoletto op het seizoensprogramma heeft staan, verzorgt Gerard Legeland een cursus van twee avonden. De cursus vormt samen met de voorstellingen en een optreden van Legelands gezelschap Pocket-Opera met ‘Het leven van een operazanger’ een geheel.
Startdatum: donderdag 15 november 2012.
Meer informatie: Stadstheater Zoetermeer.

ROTTERDAM
‘Opera in de stad’ is een cursus die in een samenwerking van de Rotterdamse Schouwburg, het Nieuwe Luxor Theater en de Doelen wordt georganiseerd. De drie avonden over drie opera’s in drie verschillende theaters worden geleid door Gerard Legeland. Het gaat in de cursus over Mahlers liedcyclus Das Lied von der Erde, Massenets opéra-comique Manon en Verdi’s opera Rigoletto. Geschikt voor beginnende en gevorderde operabezoekers. Bij de cursusprijs is een gereduceerd toegangsbewijs voor de voorstellingen inbegrepen.
Startdatum: woensdag 12 september 2012.
Meer informatie: De Doelen.

HOVO, het op vijftigplussers gerichte onderwijs, heeft per stad of regio een eigen programmering van cursussen. In Rotterdam – op de locatie Woudestein van de Erasmusuniversiteit – zijn dit najaar twee cursussen over vocale klassieke muziek. Eind september start de cursus ‘De hoogtijdagen van de opera 1750-1900’. De ontwikkelingen worden belicht met een historische blik, maar ook regionale verschillen en componistenportretten passeren de revue. Er zullen veel voorbeelden op video worden getoond. Docent is Drs. Kees Wisse.
Startdatum: 25 september 2012.
Meer informatie: HOVO Rotterdam.

In de cursus ‘Auf Flügeln des Gesanges’ staat het Duitse lied in al haar verschijningsvormen centraal. Naast uitleg door de docent, muziekwetenschapper Drs. Kees Wisse, wordt een groot aantal liederen intensief beluisterd en besproken in tekst en muziek.
Startdatum: dinsdag 29 januari 2013.
Meer informatie: HOVO Rotterdam.

TILBURG
De herdenking van het tweehonderdste geboortejaar van Richard Wagner komt geregeld terug in het aanbod van operacursussen. In ‘Het Wagner-jaar; de opera’s van Richard Wagner’ van HOVO Brabant worden de opera’s van de Duitse componist bekeken en beluisterd, soms in meerdere uitvoeringen. Elke besproken werk wordt voorzien van een analyse van de muzikale structuur, het verhaal en de historische achtergronden. Onder de opera’s die worden behandeld zijn Rienzi, Tannhäuser en Tristan und Isolde. Docent Dr. Olav Severijenen doceert per middag in drie blokken van 45 minuten.
Startdatum: donderdag 25 oktober 2012.
Meer informatie: HOVO Brabant.

De cursus die de bibliotheek van Tilburg aanbiedt op de locatie Wagnerplein besteedt evenwel géén aandacht aan Wagner. Het thema dit najaar is ‘Koningsdrama’s’ en daarom komen werken als Un ballo in maschera van Verdi, Boris Godoenov van Moessorgsky en Don Carlos van Verdi aan de orde. De docenten van deze cursus zijn Peter Année en Madeleine Schild.
Startdatum: woensdag 26 september 2012.
Meer informatie: Operabeluisteren.

EINDHOVEN
Het Parktheater in Eindhoven heeft dit seizoen twee operacursussen in de aanbieding. In het najaar start ‘Kijken en Luisteren naar opera’. Operakenner en musicoloog Leo den Oudsten neemt de deelnemers tijdens zes avonden mee door de geschiedenis van de opera en leert ze kijken en luisteren naar opera. Liefhebbers van opera, maar ook bezoekers die opera willen ontdekken, zijn in deze cursus op hun plaats.
Startdatum: dinsdag 16 oktober 2012.
Meer informatie: Parktheater Eindhoven.

Het Verdi-jaar 2013 is aanleiding voor de cursus ‘Verdi en zijn opera’s’. De cursus gaat tijdens vier avonden in op de betekenis van de Italiaanse componist, die bijna de gehele negentiende eeuw de operawereld in zijn land domineerde. De cursus wordt gegeven door Leo den Oudsten.
Startdatum: donderdag 17 januari 2013.
Meer informatie: Parktheater Eindhoven.

VLAANDEREN
Het Vlaamse Davidsfonds, te vergelijken met de Nederlandse Volksuniversiteit, organiseert komend seizoen een cursus over Richard Wagner. Docent Hugo Heughebaert schetst – zo staat het in de cursusbeschrijving – een portret van de ware Wagner en dringt door in zijn gedachtenwereld. Hij geeft uitleg over Wagners muzikale vernieuwingen en laat de cursisten kennismaken met werken als Der Fliegende Holländer, Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen. De cursussen van het Davidfsfonds worden verspreid over Vlaanderen aangeboden. Deze Wagnercursus vindt plaats in Kapellen, niet ver van de Nederlandse grens.
Startdatum: maandag 8 oktober 2012.
Meer informatie: Davidsfonds.

Het Davidsfonds organiseert ook enkele dagcursussen in Antwerpen en Gent bij de voorstellingen door de Vlaamse Opera, onder meer bij Die Zauberflöte.
Meer informatie: Davidsfonds.

THUISSTUDIE
Wie thuis wil studeren op opera kan bij de Open Universiteit, faculteit Cultuurwetenschappen, een module volgen. Het lespakket ‘Opera: twaalf opera’s als spiegels van hun tijd’ bestaat uit schriftelijke lessen, aangevuld met audiovisueel materiaal. Het fenomeen opera wordt belicht vanuit verschillende disciplines, met opera’s die exemplarisch zijn voor een bepaald genre of een periode. Het programma maakt geen deel uit van een bacheloropleiding Cultuurwetenschappen, maar wordt aangeboden in de ‘vrije ruimte’. Tentamen doen is wel mogelijk en het voltooien van de module levert 4,3 studiepunten op.
Startdatum: op elk gewenst moment.
Meer informatie: Open Universiteit.

door

2 reacties »

 • a. dekker zei:

  Geachte luisteraar,
  ik zag uw besprekingen van september 2012 voorbij komen. Nu is het daar te laat voor. Maar hopelijk gaat u het in september 2013 weer doen.
  Met hartelijke groeten,
  A. Dekker.

  Operacursussen in Nederland 2012-2013
  6 SEPTEMBER 2012 GEEN REACTIES
  Opera kan meer zijn dan een avondje schouwburg of theater. Met kennis van het genre, de achtergronden en de context krijgt een voorstelling meer betekenis. Overal in Nederland worden komend seizoen cursussen aangeboden voor nieuwsgierige leken en kenners. Place de l’Opera verzamelde de informatie en geeft een overzicht. Van Leeuwarden tot Kapellen.

  LEEUWARDEN
  In de cursus ‘Opera op het witte doek’ van muziekwetenschapper en operakenner Rudolf Nammensma wordt informatie en kennisoverdracht gecombineerd met de vertoning van operavoorstellingen op het scherm van het Filmhuis Leeuwarden. Onder meer Anna Bolena van Donizetti (met Anna Netrebko in de titelrol), Alcina van Händel (door Les Musiciens du Louvre) en Moise van Rossini (met Erwin Schrott) worden besproken en vertoond. De vertoningen zijn op zondagochtend om 11.00 uur.
  Startdatum: zondag 23 september 2012.
  Meer informatie: Filmhuis Leewarden.

  ASSEN
  Hoe zit het met de strenge regeltjes in de barok? Hoe heeft Mozart dat strenge keurslijf doorbroken? En waarom noemen we sommige opera’s ‘hervormingsopera’? In de cursus die Rudolf Nammensma voor theater De Nieuwe Kolk in Assen verzorgt staat de uitdrukkingskracht van opera, die steeds andere vormen heeft aangenomen, centraal. De cursus van vier avonden wordt afgesloten met een integrale vertoning van Verdi’s Aida in de bioscoop.
  Startdatum: dinsdag 9 oktober 2012.
  Meer informatie: De Nieuwe Kolk.

  ENSCHEDE
  Ook dit jaar geeft Ben Coelman, manager bureaudramaturgie en educatie bij de Nationale Reisopera, de cursus ‘Geschiedenis van de opera’ in Enschede, in het gebouw van de Reisopera. De cursus wordt aangeboden door HOVO Twente. In vijf middagen over ‘Het lied van liefde en dood’ komen de belangrijkste episoden uit de operageschiedenis en de typische stijlkenmerken van die periodes aan bod. Er wordt aandacht besteed aan meer dan 30 opera’s uit de barok, het classicisme, de romantiek en de 20e eeuw. De lessen worden gegeven aan de hand van geluids- en videofragmenten. Zowel beginners als gevorderde muziekliefhebbers kunnen plezier hebben van de cursus.
  Startdatum: maandag 5 november 2012.
  Meer informatie: HOVO Twente.

  ZWOLLE
  De cursus ‘Geschiedenis van de opera’ wordt door Ben Coelman ook in Zwolle gegeven. Het programma over ‘Het lied van liefde en dood’ is te volgen in De Spiegel in Zwolle
  Startdatum: vrijdag 2 november 2012.
  Meer informatie: HOVO Twente.

  AMSTERDAM
  In Het Muziektheater in Amsterdam organiseert De Nederlandse Opera (DNO) drie cursussen. Op 7 november starten twee parallelle programma’s over Der Ring des Nibelungen. Eén met Willem Bruls en één met Klaus Bertisch. In de cursus door Willem Bruls kunnen de deelnemers kennismaken met de eerste twee delen van de Ring van Wagner, Das Rheingold en Die Walküre. Beide delen staan dit seizoen op het programma bij DNO. Dramaturg Klaus Bertisch geeft een verdiepende cursus over Pierre Audi’s regie van de Ring-cyclus. Een optioneel bezoek aan de voorstellingen kan gereserveerd worden bij aanmelding voor één van de cursussen.
  Startdatum: woensdag 7 november 2012.
  Meer informatie: De Nederlandse Opera.

  Op 23 januari 2013 begint een derde cursus, verzorgd door dramaturg Willem Bruls. Hij neemt de deelnemers mee op zoek naar de kenmerken van de romantische opera. Guillaume Tell, La traviata en Die Meistersinger von Nürnberg komen aan de orde. Die opera’s worden in het voorjaar van 2013 bij DNO opgevoerd. Ook hier is het mogelijk bij de cursus toegangskaarten voor de voorstellingen te reserveren. Er is korting op de cursusprijs voor abonnementhouders, Vrienden, leden van Fidelio en studenten.
  Startdatum: woensdag 23 januari 2013
  Meer informatie: De Nederlandse Opera.

  AMERSFOORT
  In de cursus ‘Don Giovanni in meervoud’ staat de opera van Mozart centraal. De deelnemers krijgen fragmenten te zien uit tien verschillende opnamen van dit werk, van een oudere uit 1954 met dirigent Otto Klemperer tot een recente uit 2011 met Daniel Barenboim. Cursusleider C. Verhamme besteedt aandacht aan onder meer de verschillen in de invulling van de rol van de personages – vooral die van Don Giovanni – de wijze van acteren en zingen en de enscenering. De cursus beslaat zes middagen.
  Startdatum: vrijdag 5 oktober 2012.
  Meer informatie: HOVO Utrecht.

  In het voorjaar van 2013 begint de cursus ‘Wagner: Der Ring des Nibelungen’. Volgens de programmagids van HOVO is het verhaal van de Ring (‘wie de ring van macht wil bezitten, moet bereid zijn om de liefde af te zweren’) actueler dan ooit. In acht bijeenkomsten worden de vier delen van de cyclus ingeleid. Er wordt aandacht besteed aan de personages in de opera’s en aan mogelijke interpretaties van het werk. Docent C. Verhamme zal gebruikmaken van uitvoerige fragmenten uit elk van de vier opera’s.
  Startdatum: vrijdag 25 januari 2013.
  Meer informatie: HOVO Utrecht.

  ZUTPHEN
  Het theater Hanzehof heeft vanaf 15 november vier avonden gereserveerd voor de operacursus van Huub van ’t Hek. Hij verzorgt de inleidingen bij de opera’s en op aparte avonden de cursus. In vier avonden zal hij dieper ingaan op het fenomeen opera als communicatiemiddel en geheimtaal. Hij vertelt waarom en onder welke omstandigheden opera’s zijn en worden gemaakt. De cursusavonden zijn ook geschikt voor mensen die al eerder deelnamen en kunnen ook los worden geboekt.
  Startdatum: donderdag 15 november 2012.
  Meer informatie: De Hanzehof.

  DEN HAAG
  Het Lucent Danstheater en de Koninklijke Schouwburg bieden dit seizoen opnieuw een operacursus aan. Docent Gerard Legeland heeft rondom de opera’s die in de beide theaters geprogrammeerd staan (Il Trovatore, Manon Lescaut en Tosca) een cursus samengesteld. Het complete cursuspakket is inclusief toegangbewijzen voor de voorstellingen met aanzienlijke korting. Cursusleider Legeland brengt een programma dat zowel toegankelijk is voor beginners als voor doorgewinterde operafans. Als extra is er in de cursus een live-opera-avond. Gerard Legeland brengt dan met zijn eigen gezelschap Pocket-Opera het programma OperAmore.
  Startdatum: woensdag 17 oktober 2012.
  Meer informatie: Lucent Danstheater.

  ZOETERMEER
  Voor het Stadstheater Zoetermeer, dat Così fan tutte en Rigoletto op het seizoensprogramma heeft staan, verzorgt Gerard Legeland een cursus van twee avonden. De cursus vormt samen met de voorstellingen en een optreden van Legelands gezelschap Pocket-Opera met ‘Het leven van een operazanger’ een geheel.
  Startdatum: donderdag 15 november 2012.
  Meer informatie: Stadstheater Zoetermeer.

  ROTTERDAM
  ‘Opera in de stad’ is een cursus die in een samenwerking van de Rotterdamse Schouwburg, het Nieuwe Luxor Theater en de Doelen wordt georganiseerd. De drie avonden over drie opera’s in drie verschillende theaters worden geleid door Gerard Legeland. Het gaat in de cursus over Mahlers liedcyclus Das Lied von der Erde, Massenets opéra-comique Manon en Verdi’s opera Rigoletto. Geschikt voor beginnende en gevorderde operabezoekers. Bij de cursusprijs is een gereduceerd toegangsbewijs voor de voorstellingen inbegrepen.
  Startdatum: woensdag 12 september 2012.
  Meer informatie: De Doelen.

  HOVO, het op vijftigplussers gerichte onderwijs, heeft per stad of regio een eigen programmering van cursussen. In Rotterdam – op de locatie Woudestein van de Erasmusuniversiteit – zijn dit najaar twee cursussen over vocale klassieke muziek. Eind september start de cursus ‘De hoogtijdagen van de opera 1750-1900′. De ontwikkelingen worden belicht met een historische blik, maar ook regionale verschillen en componistenportretten passeren de revue. Er zullen veel voorbeelden op video worden getoond. Docent is Drs. Kees Wisse.
  Startdatum: 25 september 2012.
  Meer informatie: HOVO Rotterdam.

  In de cursus ‘Auf Flügeln des Gesanges’ staat het Duitse lied in al haar verschijningsvormen centraal. Naast uitleg door de docent, muziekwetenschapper Drs. Kees Wisse, wordt een groot aantal liederen intensief beluisterd en besproken in tekst en muziek.
  Startdatum: dinsdag 29 januari 2013.
  Meer informatie: HOVO Rotterdam.

  TILBURG
  De herdenking van het tweehonderdste geboortejaar van Richard Wagner komt geregeld terug in het aanbod van operacursussen. In ‘Het Wagner-jaar; de opera’s van Richard Wagner’ van HOVO Brabant worden de opera’s van de Duitse componist bekeken en beluisterd, soms in meerdere uitvoeringen. Elke besproken werk wordt voorzien van een analyse van de muzikale structuur, het verhaal en de historische achtergronden. Onder de opera’s die worden behandeld zijn Rienzi, Tannhäuser en Tristan und Isolde. Docent Dr. Olav Severijenen doceert per middag in drie blokken van 45 minuten.
  Startdatum: donderdag 25 oktober 2012.
  Meer informatie: HOVO Brabant.

  De cursus die de bibliotheek van Tilburg aanbiedt op de locatie Wagnerplein besteedt evenwel géén aandacht aan Wagner. Het thema dit najaar is ‘Koningsdrama’s’ en daarom komen werken als Un ballo in maschera van Verdi, Boris Godoenov van Moessorgsky en Don Carlos van Verdi aan de orde. De docenten van deze cursus zijn Peter Année en Madeleine Schild.
  Startdatum: woensdag 26 september 2012.
  Meer informatie: Operabeluisteren.

  EINDHOVEN
  Het Parktheater in Eindhoven heeft dit seizoen twee operacursussen in de aanbieding. In het najaar start ‘Kijken en Luisteren naar opera’. Operakenner en musicoloog Leo den Oudsten neemt de deelnemers tijdens zes avonden mee door de geschiedenis van de opera en leert ze kijken en luisteren naar opera. Liefhebbers van opera, maar ook bezoekers die opera willen ontdekken, zijn in deze cursus op hun plaats.
  Startdatum: dinsdag 16 oktober 2012.
  Meer informatie: Parktheater Eindhoven.

  Het Verdi-jaar 2013 is aanleiding voor de cursus ‘Verdi en zijn opera’s’. De cursus gaat tijdens vier avonden in op de betekenis van de Italiaanse componist, die bijna de gehele negentiende eeuw de operawereld in zijn land domineerde. De cursus wordt gegeven door Leo den Oudsten.
  Startdatum: donderdag 17 januari 2013.
  Meer informatie: Parktheater Eindhoven.

  VLAANDEREN
  Het Vlaamse Davidsfonds, te vergelijken met de Nederlandse Volksuniversiteit, organiseert komend seizoen een cursus over Richard Wagner. Docent Hugo Heughebaert schetst – zo staat het in de cursusbeschrijving – een portret van de ware Wagner en dringt door in zijn gedachtenwereld. Hij geeft uitleg over Wagners muzikale vernieuwingen en laat de cursisten kennismaken met werken als Der Fliegende Holländer, Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen. De cursussen van het Davidfsfonds worden verspreid over Vlaanderen aangeboden. Deze Wagnercursus vindt plaats in Kapellen, niet ver van de Nederlandse grens.
  Startdatum: maandag 8 oktober 2012.
  Meer informatie: Davidsfonds.

  Het Davidsfonds organiseert ook enkele dagcursussen in Antwerpen en Gent bij de voorstellingen door de Vlaamse Opera, onder meer bij Die Zauberflöte.
  Meer informatie: Davidsfonds.

  THUISSTUDIE
  Wie thuis wil studeren op opera kan bij de Open Universiteit, faculteit Cultuurwetenschappen, een module volgen. Het lespakket ‘Opera: twaalf opera’s als spiegels van hun tijd’ bestaat uit schriftelijke lessen, aangevuld met audiovisueel materiaal. Het fenomeen opera wordt belicht vanuit verschillende disciplines, met opera’s die exemplarisch zijn voor een bepaald genre of een periode. Het programma maakt geen deel uit van een bacheloropleiding Cultuurwetenschappen, maar wordt aangeboden in de ‘vrije ruimte’. Tentamen doen is wel mogelijk en het voltooien van de module levert 4,3 studiepunten op.
  Startdatum: op elk gewenst moment.
  Meer informatie: Open Universiteit.

  door Francois van den Anker

 • Cor Veldhoen zei:

  U kondigt interessante dingen aan, maar helaas, alle datums zijn al verstreken.
  Wordt het geen tijd deze opsomming te verwijderen en met het nieuwe aanbod te komen? Ik ben heel benieuwd!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.