Nieuws

Opera op Paleis Soestdijk draait fors verlies

Waar de productie van Orfeo ed Euridice in de tuin van Paleis Soestdijk vorig jaar nog een doorslaand succes was, daar heeft de reprise deze zomer jammerlijk gefaald. De productie is geëindigd met een tekort van 1,2 miljoen euro, zo maakte De Utrechtse Spelen donderdag bekend.

Scène uit Orfeo ed Euridice (foto: Leo van Velzen).

De Utrechtse Spelen produceerde Glucks Orfeo ed Euridice in 2011 op, in en onder de paleisvijver van Soestdijk. Met meer dan 42.00 bezoekers was de productie een groot succes. Zo groot dat het gezelschap besloot de opera in mei en juni dit jaar nog twintig keer op te voeren.

Die beslissing pakte verkeerd uit. Om de subsidieloze productie te kunnen financieren, hoopte De Utrechtse Spelen minimaal 78 procent van de beschikbare kaarten te verkopen. Uiteindelijk werd echter slechts 68 procent verkocht. Het gevolg: een tekort van 1,2 miljoen euro.

Het gezelschap wijt het verlies – door de NOS zelfs als ‘debacle’ betiteld – aan de recessie. ,,Dat ook de theaterbezoeker minder geld uitgeeft, wordt opnieuw pijnlijk zichtbaar”, zegt Jos Thie, regisseur en artistiek leider van De Utrechtse Spelen. Met name de verkoop van duurdere plaatsen bleef achter, evenals de verkoop van zakelijke arrangementen.

Ook de producties Veel gedoe om niks en Rain Man van het gezelschap doen het minder dan verwacht. Om weer gezond te worden, heeft De Utrechtse Spelen daarom samen met de Gemeente en Provincie Utrecht een herstelplan moeten opstellen. Het gezelschap gaat inkrimpen en zal per seizoen minder producties brengen.

Vorig artikel

Operacursussen in Nederland 2012-2013

Volgend artikel

Opera in de media: week 37

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 7 september 2012 at 10:41

    Je kunt je afvragen of het wel zo verstandig was om in reprise te gaan wanneer je in 2011 met een tekort van 600.000 euro op de begroting bent blijven zitten…

    Quote Destadutrecht.nl: Belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen bij De Utrechtse Spelen is het negatief exploitatietekort van 600.000 euro bij de productie Orfeo ed Euridice in 2011. Het toneelgezelschap dacht dit tekort in 2012 te kunnen compenseren door een reprise van deze succesvolle voorstelling. Dat pakte echter anders uit, het tekort liep alleen nog maar verder op waardoor er een verlies van 1,5 miljoen euro wordt verwacht voor 2012.