Home » Binnenkort, Nieuws

Edwin Rutten stapt door vier eeuwen opera

5 december 2013 Geen reacties

De NTR Thuisacademie biedt niet alleen multimediacursussen over thema’s als cupcakes maken of ukulele spelen, maar ook de cursus ‘Ontdek opera’. In tien lessen krijgt de operaleek beeld, geluid en tekst aangereikt om meer te weten te komen over opera. De beeldend verteller is Edwin Rutten.

Een still uit de cursus 'Ontdek opera'.

Een still uit de cursus ‘Ontdek opera’.

Wie in korte tijd veel wil weten over de geschiedenis van de opera, hoeft het fantasieknopje (“ja, daar op je hoofd, iets naar links… ja daar!”) niet eens zo diep in te drukken. Met tien lessen in beeld, geluid en tekst neemt verteller Edwin Rutten zijn leerlingen mee door de historie van de opera, van L’Orfeo van Monteverdi tot Noach van Guus Janssen uit de jaren ’90 van de vorige eeuw.

Op een speciale website van de cursus start de ontdekkingsreis in de wereld van opera in 1600, met Monteverdi. Na les 1 kan er worden doorgeklikt naar volgende delen, met onderwerpen als operatheaters, castraten en het werk van Wagner en Verdi. De aflevering over het verismo heet ‘Zingen over gewone mensen’, en zo worden complexe en soms hoogculturele elementen uit de opera in begrijpelijke mensentaal behandeld.

Presentator is Edwin Rutten, wiens kinderversie van Der Ring des Nibelungen kort geleden op cd uitkwam. Voor deze ontdekkingstocht naar de opera wandelt hij door decorstukken van De Nederlandse Opera. Daar komen ook de gebruikte fragmenten van voorstellingen vandaan. Per cursusonderdeel is er een video van 3 tot 5 minuten, er is tekst en soms wordt verwezen naar extra lees- en kijkmateriaal.

Nadat de tiende les is afgewerkt, verschijnt vanzelf de downloadoptie in beeld voor een echt certificaat voor het afronden van de cursus. “Maar”, zo zegt Edwin Rutten aan het eind van les 10, “ik zou het leuk vinden als deze cursus niet het einde is van de ontdekkingsreis, maar het begin…”

Op de startpagina van de cursus ‘Ontdek opera’ vindt u algemene informatie en kunt u beginnen met de cursus.

De tien delen van de cursus worden ook uitgezonden op het digitale kanaal van Cultura24, komende week vanaf maandag 9 december, steeds rond 20.20 uur.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.