Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws

Opera Luik heropent deuren met Stradella

Luik6 september 2012 Geen reacties

Na een verbouwing van drie jaar opent de Koninklijke Opera van Luik op woensdag 19 september zijn deuren met de première van Stradella, een opera van de geboren Luikenaar César Franck.

De Opéra Royal de Wallonie, zoals het operahuis officieel heet, vertoefde de afgelopen seizoenen in een tent in de wijk Outremeuse. Inmiddels zijn onder meer het rood fluweel en het beschilderde plafond van het operahuis weer helemaal opgeknapt, zodat op 19 september voor het eerst sinds drie jaar weer een opera in de Luikse operazaal te bewonderen is.

De programmering van de openingsproductie kon niet Luikser: Stradella van César Franck, een componist die zich later weliswaar tot Fransman liet naturaliseren, maar geboren werd in Luik.

Zijn opera speelt zich af in Venetië, waar het carnaval in volle gang is. De hertog van Pesaro huurt de beroemde zanger Stradella in om de liefde van Leonor te winnen. Wat hij niet weet, is dat Stradella eigenlijk zelf verliefd is op het meisje.

Van de opera is enkel een handgeschreven partituur voor zangstemmen en piano bekend. Luc Van Hove heeft daarom een georkestreerde versie gemaakt – de eerste ooit. Maestro Paolo Arrivabeni neemt die nieuwe partituur voor zijn rekening. Regisseur Jaco Van Dormael verzorgt de enscenering.

De titelrol wordt vertolkt door Marc Laho. Isabelle Kabatu zingt Leonor en Philippe Rouillon zingt de hertog. Andere rollen zijn er voor onder andere Werner van Mechelen als Spadoni.

Stradella gaat op 19 september in première en is daarna nog tot en met 29 september te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.