Home » Binnenkort

Opera in de media: week 45

2 november 2012

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (3 – 9 november) onder meer aandacht voor Werner van Mechelen in een documentaire en in Stradella en voor Antonacci in Rotterdam.

Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).

Antonacci in Rotterdam
In de Rotterdamse Veerhaven, vroeger de thuishaven van het koninklijke jacht de Groene Draeck, werd afgelopen augustus het jaarlijkse Veerhavenconcert gehouden. Met dat concert opent het Rotterdams Philharmonisch Orkest al tien jaar het seizoen. De jubileumeditie stond in het teken van Italiaanse opera. De dynamische Canadees Yannick Nézet-Séguin leidde het orkest, dat de sopraan Anna Caterina Antonacci als gast had uitgenodigd. Er klonk instrumentale en vocale muziek van onder andere Rossini, Mozart, Mascagni, De Sarasate, Massenet en Verdi.
BravaNL: zaterdag 3 november om 20.30 u.

Tsarenbruid
In Opera Live van de NTR wordt vanavond de net een week oude opname uitgezonden die de Letse radio maakte van de opera Tsarskaja Nevesta (De Tsarenbruid) van Rimski-Korsakov. In het theater van de Nationale Opera van Letland speelden het eigen koor en orkest onder leiding van Martins Ozolins. Solisten waren onder andere Inga Kalna en Sergejs Izjumovs.
Radio 4: zaterdag 3 november om 19.00 u.

Tim Mead (foto: Richard Ecclestone).

Händel bij ENO
Minder vaak in de belangstelling van dit mediaoverzicht, maar niet te missen, is dat andere grote gezelschap naast de Royal Opera in Londen, de English National Opera. Ook daar staan grote namen op het affiche. In de productie van Julius Caesar van Händel zijn dat solisten als Lawrence Zazzo in de titelrol en verder onder andere Anna Christy, Patricia Bardon en Tim Mead. De opera werd gedirigeerd door Christian Curnyn, Michael Keegan-Dolan verzorgde de regie en de choeografie. De serie voorstellingen van Julius Caesar in het Londense Palladium eindigt op 2 november, maar een dag later zendt de BBC-radio een opname uit.
BBC Radio 3: zaterdag 3 november om 20.00 u.

Portret van Werner Van Mechelen
Vanaf 15 november zal bas-bariton Werner Van Mechelen de rol van Alberich zingen in de Rheingold-productie van De Nederlandse Opera. Zijn recital in de Brusselse Munt, op 4 november, is aanleiding voor Canvas om een portret van de zanger uit 2007 te herhalen. Van Mechelen zingt zowel lied, oratorium als opera, en de laatste jaren veel Wagner. Hij komt zelf aan het woord, maar ook regisseur Ivo Van Hove en dirigent Jeffrey Tate praten over Wagner, het operabedrijf, fluwelen stemmen, hooikoorts en andere zangersperikelen.
Canvas: zondag 4 november om 12.45 u.

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Verdi in Covent Garden
Vorig jaar zomer, in juni 2011, legden camera’s een voorstelling vast van de opera Macbeth van Giuseppe Verdi in het Royal Opera House Covent Garden. De belangrijkste rollen werden gezongen door Simon Keenlyside als Macbeth, Raymond Aceto als Banquo en Liudmyla Monastryrska als Lady Macbeth. Het eigen Royal Opera-koor en -orkest stonden onder leiding van Antonio Pappano. Phyllida Lloyd maakte de door zwart, rood, geel en goud gekleurde mise en scène.
Mezzo: zondag 4 november om 17.00 u.

Haydn onthuld
Een week lang verdiepende documentaires, dat belooft BravaNL voor de programmering van deze week. Iedere avond staat er één gepland en daar zit ook voor de operaliefhebber het een en ander bij. In een documentaire van Nele Münchmeyer wordt zowel de componist als de persoon Haydn geportretteerd, Haydn de vrijbuiter (‘Libertine’) en de dienaar (‘Servant’) in zijn werk als kapelmeester van de familie Esterházy. Er zit ook muziek in de film, waaronder de opera Armida met de Duitse sorpaan Annette Dasch, aria’s door het Freiburger Barockorchester en de bariton Thomas Quasthoff en uitvoeringen van Die Schöpfung en Die Jahreszeiten door dirigent Roger Norrington.
BravaNL: maandag 5 november om 18.05 u.

Portret van Mirella Freni
Ook bij BravaNL in de documentaire-week een portret uit 2010 van de sopraan Mirella Freni, toen ze al 55 jaar op het podium stond en haar 75e verjaardag vierde. Ze is te zien als lerares tijdens een zangklas van het Centro Universale del Bel Canto (CUBeC) in Modena en er zijn interviews met collega’s en vrienden onder wie tenor Plácido Domingo.
BravaNL: woensdag 7 november om 18.00 u.

Giacomo Puccini.

The Dark Side of the Moon
Niet de beroemde plaat van Pink Floyd, maar het leven van operacomponist Giacomo Puccini staat centraal in een documentaire over – zoals hij het zelf ooit formuleerde – ‘een gepassioneerd jager van watervogels, teksten en vrouwen’. De film van Andreas Morell kijkt naar het leven van Puccini vanuit het gezichtspunt van zijn obsessies, waarbij een verband wordt gelegd tussen de vrouwen in zijn leven en die in zijn opera’s.
BravaNL: vrijdag 9 november om 18.00 u.

Weektip

De openingsvoorstelling voor de heropening van het operatheater in Luik, in september jongstleden, was de opera Stradella van César Franck. Marc Laho, Isabelle Kabatu en Werner Van Mechelen zongen de hoofdrollen in deze door Jaco van Dormael geregisseerde productie. Hij maakte uitgebreid gebruik van de mogelijkheden van de nieuwe toneeltechniek in het theater in de Waalse hoofdstad. De opname van Arte staat de komende tijd online. Wie geen tijd heeft voor de hele opera zou even 1 uur en 48 minuten moeten doorspoelen voor het spectaculaire einde met de vis die door het theater ‘zwemt’.
http://liveweb.arte.tv/fr/video/Stradella_Cesar_Franck_Opera_Liege/

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.