Binnenkort

Opera in de media: week 46

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (10-16 november) onder meer aandacht voor een live-uitzending van Artaserse uit Nancy en een moderne Faust van Opera North op de radio.

Hartmut Haenchen (foto: G. Mothes).

Boris uit Madrid
Ideale muziek om de herfst-somberheid nog wat aan te zetten. De donkere klanken van Moessorgski’s Boris Godoenov zijn te horen in de zaterdagse opera-uitzending van de NTR, Opera Live. De uitvoering werd een kleine maand geleden opgenomen in het Teatro Real in Madrid. Dirigent Hartmut Haenchen is ten tijde van de uitzending vermoedelijk al volop in de repetities voor zijn Amsterdamse Rheingold, die op 15 november in première gaat. In Madrid dirigeerde hij het Intermezzo-koor en het symfonieorkest van Madrid. Solisten waren onder andere Günther Groissböck (Boris Godoenov), Alexandra Kadurina (Fjodor) en Alina Yarovaya (Xenia).
Radio 4: zaterdag 10 november om 19.00 u.

Faust van North
De Britse evenknie van Opera Live is het programma Opera on 3, en dat programma van de BBC-radio biedt een uitvoering van de opera Faust van Gounod. De criticus van The Independent on Sunday noemde de directie van Stuart Stratford ‘robuust en overtuigend’. Daartegenover staat de mening van een bezoeker, die op de site van Opera North spreekt van ‘a load of rubbish’. Oordeelt u zelf bij het beluisteren van deze Faust uit Leeds, met in de hoofdrol Peter Auty als Faust en James Creswell in de rol van Méphistophélès.
BBC radio 3: zaterdag 10 november om 19.00 u.

Philippe Jaroussky (foto: Simon Fowler).

Live uit Nancy
Mezzo brengt deze zaterdagavond in audio en video de opera Artaserse van Leonardo Vinci. Het werk ging op 4 februari 1730 in première in Rome. De uitvoering op Mezzo komt rechtstreeks vanuit Nancy. In de hoofdrollen ziet u Philippe Jaroussky (Artaserse), Max Emanuel Cencic (Mandane) en Valer Barna Sabadus (Semira). De begeleiding is door Concerto Köln, Diego Fasolis staat voor het orkest.
Mezzo: zaterdag 10 november om 20.00 u.

Zondagmorgen Froh
Op de vroege zondagochtend is Marcel Reijans één van de gasten van Melchior Huurdeman in Vrije Geluiden. Hij praat over zijn rol als Froh in Wagners Rheingold bij De Nederlandse Opera en zingt, begeleid door Jeroen Sarphati, liederen van Richard Strauss.
Nederland 1: zondag 11 november om 10.30 u.

War Requiem
Alan Oke, Florian Boesch en Emma Bell zijn de solisten in het War Requiem van Benjamin Britten. Canvas zendt in het zondagmiddagprogramma de uitvoering door deFilharmonie uit. Het werk uit 1962 wordt gedirigeerd door Martyn Brabbins.
Canvas: zondag 11 november om 12.00 u.

Bohème met Freni en Pavarotti
Eén van de legendarische uitvoeringen van de opera La Bohème van Puccini werd gegeven in 1988, in het San Francisco Opera House. Mirella Freni zong Mimi, Luciano Pavarotti de rol van Rodolfo. De andere Bohemiens waren onder andere Gino Quilico (Marcello), Stephen Dickson (Schaunard) en Nicolai Ghiaurov (Colline). De rol van Musetta werd gezongen door Sandra Pacetti. Tiziano Severini dirigeerde het koor en orkest van het San Francisco Opera House.
Mezzo: maandag 12 november om 20.30 u.

Juan Diego Flórez.

Juan en Diana
De Rigoletto die BravaNL vanmiddag uitzendt, heeft grote namen in de cast: Juan Diego Flórez, Zeljko Lucic en Diana Damrau zingen de belangrijkste partijen in één van de succes-opera’s van Verdi. De dirigent van deze uitvoering was de tegenwoordig in New York zeer actieve Fabio Luisi. Hij leidde de Sächsische Staatskapelle Dresden.
BravaNL: woensdag 14 november om 14.30 u.

Weektip

Lulu uit Brussel
De alom geprezen versie die de Brusselse Munt onlangs bracht van Lulu van Alban Berg staat online. De komende weken biedt het operahuis een stream van de productie waarin sopraan Barbara Hannigan veel lof ontving voor haar titelrol. Naast de voorstelling staat er ook achtergrondmateriaal op de video-site van de Munt en een interview met regisseur Krzysztof Warlikowski.
Zie de website van De Munt.

Vorig artikel

Wat komt er na de cd? (3)

Volgend artikel

Het Britse lied door John Mark Ainsley

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.