Home » Binnenkort

Opera in de media: week 47

16 november 2012 1 reactie

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 (17 – 23 november) onder meer aandacht voor Die Zauberflöte op radio en internet-tv en Blauwbaard van Bartók uit Brugge.

Marie-Nicole Lemieux (foto: Denis Rouvre / Naïeve).

Tourbillon des sentiments
Philippe Jaroussky trad begin van de zomer op in het Festspielhaus van Baden-Baden, samen met contra-alt Marie-Nicole Lemieux. Recent werd haar nieuwe cd gerecenseerd op Place de l’Opera, met onder meer lof voor haar perfecte coloraturen. Begeleid door het ensemble Artaserse zong het duo muziek van Cavalli, Monteverdi, Sartorio en anderen.
Mezzo: zaterdag 17 november om 11.45 u.

Zauberflöte in de Matinee
De cd-versie was een sensatie, maar nog echter is live: Die Zauberflöte in de uitvoering door de Akademie für Alte Musik en het RIAS Kammerchor onder leiding van René Jacobs. Drie jaar geleden nam het gezelschap de opera van Mozart voor Harmonia Mundi op in Berlijn. Ook toen was de bas Marcos Fink erbij. In het Concertgebouw staan zaterdagmiddag verder Miah Persson, Topi Lehtipuu en Burçu Uyar op het podium. De uitzending is ook als live-videostream te volgen op de website van de NTR ZaterdagMatinee.
Radio 4: zaterdag 17 november om 13.00 u.

Zauberflöte after-party
De liefhebbers kunnen hun radio deze zaterdag op Radio 4 laten staan. In Opera live staat het onbekende ‘vervolg’ op Die Zauberflöte geprogrammeerd, Das Labyrint van Peter von Winter op een libretto van Schikaneder. Het is de opname die afgelopen zomer werd gemaakt tijdens de Salzburger Festspiele. U hoort het Salzburger Bachchor en het Mozarteumorchester Salzburg onder leiding van Ivor Bolton. Solisten: Christof Fischesser (Sarastro), Julia Novikova (Königin der Nacht) en Malin Hartelius (Pamina).
Radio 4: zaterdag 17 november om 19.00 u.

Jan Willem de Vriend (foto: Michiel van Nieuwkerk).

Radio 4 Prijs
Het AVRO Zondagmiddagconcert komt deze week vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar een speciaal programma wordt uitgevoerd vanwege de Radio 4 Prijs. Dirigent Jan Willem de Vriend ontvangt hem deze middag in een programma begeleid door muziek van het Nederlands Symfonie Orkest en het door De Vriend opgerichte Combattimento Consort. De vocale solisten zijn onder andere sopraan Judith van Wanroij, binnenkort in Die Zauberflote bij De Nederlandse Opera te horen, en sopraan Bernadeta Astari. Clairy Polak presenteert.
Radio 4: zondag 18 november om 14.00 u.

Mahler van Maarten
Eén van de onderwerpen in Vrije Geluiden, op de zondagochtend, is het verschijnen van een nieuwe cd van bariton Maarten Koningsberger. Hij maakte een opname van Des Knaben Wunderhorn van Mahler, begeleid op piano door Ed Spanjaard. Tegen de achtergrond van de vertrekkende treinen van het Amsterdamse Centraal Station laat het duo muziek van de cd horen.
Nederland 1: zondag 18 november om 10.30 u.

Burcht van Bartók
De Vlaamse tv heeft in zijn wekelijkse klassieke muziekprogramma deze week een opera met slechts twee rollen: Blauwbaards Burcht van Béla Bartók. Die personages worden gezongen door de mezzosopraan Michelle DeYoung en de bas Oliver Zwarg. In het Concertgebouw Brugge, waar deze concertante uitvoering werd vastgelegd, speelde deFilharmonie onder leiding van chef-dirigent Edo de Waart. Voorafgaand aan het concert spreekt Evita Nossent met de dirigent en de twee solisten.
Canvas: zondag 18 november om 12.00 u.

Carmen in Lille
Wie voor kaarten achter het net viste bij de buitengewoon aantrekkelijke voorstelling van Carmen in Delft deze week, kan zich troosten met een tv-versie. Mezzo zendt een uitvoering uit 2010 van de Opéra de Lille uit. Dirigent was Jean-Claude Casadesus, Jean-François Sivadier deed de regie. De mezzo Stéphanie d’Oustrac zong de titelrol, de andere twee belangrijke rollen werden gezongen door Gordon Gietz (Don José) en Olga Pasichnyk (Micaëla).
Mezzo: zondag 18 november om 17.00 u.

Johan Botha (foto: W. Beege).

Die Walküre
In 2005 zong Albert Dohmen de rol van Wotan in Das Rheingold bij De Nederlandse Opera. Deze serie is hij er niet bij, maar de bas-bariton deed Wotan ook in het tweede deel van de Ring, Die Walküre, in Bayreuth in 2010. Bij die door Tankred Dorst geregisseerde versie was
Christian Thielemann de dirigent. Andere rollen: Johan Botha als Siegmund en Edith Haller als Sieglinde. Wilke te Brummelstroete is één van de Walküren. Ze zingt Siegrune.
BravaNL: zondag 18 november om 19.30 u.

Henk in DWDD
Zou Matthijs van Nieuwkerk ook ‘zet hem op!’ roepen als hij bariton Henk Neven aankondigt? De zanger is te gast in De Wereld Draait Door om zijn nieuwe cd The Sea te promoten. Eind oktober zong Henk Neven de rol van de strafpleiter Max Moszkowicz in een mini-opera in DWDD. Onder voorbehoud van actuele wijzigingen zit Neven vandaag aan tafel bij Matthijs.
Nederland 3: maandag 19 november om 19.30 u.

Le Cid
Terwijl Opera Zuid een tournee begint met Manon, brengt Mezzo een andere opera van de Franse componist Jules Massenet: Le Cid. De rol van Rodrigue wordt in deze versie gezongen door Roberto Alagna. De begeleiding is in handen van het Orchestre Philharmonique de Marseille onder leiding van Jacques Lacombe. De regie is van Charles Roubaud.
Mezzo: dinsdag 20 november om 20.30 u.

Weektip

José Cura (foto: Cuibar Productions).

Verismo in Luik
Op zaterdag 17 november gaat in Luik een nieuwe productie in première van de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci in een regie van José Cura, die ook zingt. Op de site van de Opéra Royal de Wallonie staat binnenkort de hele opera, nu is er vast een opname van fragmenten van de generale, afgelopen week. Er zijn ook repetitieopnamen te vinden.
Website Opéra Royal de Wallonie

1 reactie »

  • wim van bree zei:

    Op Vrije Geluiden hoorde ik op zondag 18 november enkele liederen van Mahler uitgevoerd door Maarten Koningberger – bariton – en Ed Spaander – piano -: er zou hiervan een nieuwe cd uit zijn, 17 leideren uit een bundel van 24. Graag zou ik de niuewe cd en ook de liederenbundel in mijn bezit willen hebben. Wilt u mij hierover mailen op mijn meiladres w.bree7@upcmail.nl Als hiervan de kosten bekend zijn, wil je die dan ook even mailen. Hartelijk dank, Wim.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.