Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (22 – 28 december) onder meer aandacht voor de integrale Parsifal bij de NTR, Mozart in de Kerstmatinee en een Britse Don Giovanni op een Franse zender.

Isabel Leonard (foto: Jared Slater).

Barbier uit New York
De BBC zendt op zaterdagavond een opera uit van de Metropolitan Opera in New York. In de Met staat de Barbier van Sevilla op het programma. Hoofdrollen: Isabel Leonard, Alek Shrader en Rodion Pogossov. Het Met-orkest wordt gedirigeerd door Yves Abel.
BBC Radio 3: zaterdag 22 december om 19.00 u.

Händels Agrippina
In november jongstleden voerde de Vlaamse Opera Agrippina van Händel op. De radio-opname van die opera is te horen in Opera live van de NTR. Het koor en orkest van de Vlaamse Opera werden geleid door Paul MacCreesh. Solisten waren onder andere Ann Hallenberg, Renata Pokupic en Umberto Chiummo.
Radio 4: zaterdag 22 december om 19.00 u.

Scène uit Parsifal (foto: Monika Rittershaus / Ruth Walz).

Titelkandidaat bij NTR
Eén van de tien genomineerde werken voor de titel ‘Opera van het Jaar 2012’ van Place de l’ Opera is Parsifal van Wagner. De NTR voert de spanning van die verkiezing nog wat op door deze titel rond de kerst integraal uit te zenden. Deel één is op zondag 23 december te zien, op Tweede Kerstdag volgt deel twee van dit laatste werk dat Wagner componeerde.

De regie van Pierre Audi was afgelopen zomer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam, de vormgeving van het decor was van Anish Kapoor. De rollen van Amfortas en Gurnemanz waren voor Alejandro Marco-Buhrmester en Falk Struckmann. Christopher Ventris zong de titelrol. Het Koninklijk Concertgebouworkest werd gedirigeerd door Iván Fischer.
Nederland 2: zondag 23 december om 13.00 u. (deel 1)
Nederland 2: woensdag 26 december om 13.10 u. (deel 2)

Donna Giovanna
De derde operafilm van Opera Spanga, na Rigoletto (2003) en Samson and Delilah (2006), is Donna Giovanna. “Donna Giovanna is het vrouwelijke equivalent van de mannelijke rokkenjager. Ze is een tragische persoonlijkheid, haar zekerheid is gestoeld op een wankele basis: haar bewonderaars. En hoewel we haar gedrag afkeuren, ontkomt niemand aan de weerzinwekkende wens haar ook een keer in de armen te mogen nemen”, zo schrijven de makers van de productie die afgelopen zomer in Spanga in première ging. De regie werd gedaan door Corina van Eijk, in de hoofdrollen: Klara Uleman, Francis van Broekhuizen, Sandrine Buendia en Marcel van Dieren. Il Commendatore wordt gespeeld door Peter Michailov.
Nederland 2: dinsdag 25 december om 13.30 u.

Mozart in de Kerstmatinee
Op Eerste Kerstdag vindt de jaarlijkse Kerstmatinee plaats in het Concertgebouw in Amsterdam. De live-uitzending van het eerste deel, met opera-aria’s door Ferruccio Furlanetto, wordt in Nederland alleen op Radio 4 uitgezonden. De tv komt erbij in het tweede deel, als het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons de zevende van Bruckner uitvoert. De bas Furlanetto zingt stukken uit Le nozze di Figaro en Don Giovanni van Mozart.
Radio 4: dinsdag 25 december om 14.00 u. (Nederland 2 vanaf 15.40 u.)

Händels oratorium
De Messiah van Händel heeft de laatste weken veel geklonken in de Nederlandse concertzalen. Op Eerste Kerstdag zendt BravaNL een versie uit door bekende namen uit de Britse oude muziekpraktijk. Het Choir of King’s College Cambridge werkte samen met de Academy of Ancient Music van dirigent Stephen Cleobury en de solisten Alice Coote, Allan Clayton en Matthew Rose.
BravaNL: dinsdag 25 december om 14.30 u.

Sprookje in Sydney
Op Eerste Kerstdag biedt BravaNL een kijkje in het operahuis van Sydney. Het Japanse sprookje van Gilbert and Sullivan, The Mikado, werd daar opgevoerd door onder andere Mitchell Butel, Taryn Fiebig, Anabelle Chaffey en Dominica Matthews. Het orkest stond onder leiding van Brian Castles-Onion.
BravaNL: dinsdag 25 december om 18.55 u.

Toch nog opera
De zender TV5, die de Franse cultuur moet promoten, heeft nog nooit in deze rubriek gefigureerd. Ze staan voor het eerst in het bestaan van dit media-overzicht nu in de lijst… met een Engelse productie. Helaas lijken er geen connecties te bestaan tussen de Franse operahuizen en deze tv-zender.

Don Giovanni van Mozart wordt op 25 december uitgezonden. Het is een productie van het Glyndebourne Festival van 2010. Hoofdrollen waren er voor Brindley Sherratt, die nog een week als Sarastro in Amsterdam te zien is, en voor Luca Pisaroni, Anna Samuil en Gerald Finley. Het Orchestra of the Age of Enlightenment werd geleid door Vladimir Jurowski, Jonathan Kent deed de regie.
TV5: dinsdag 25 december om 23.55 u.

Makropoulos in Salzburg
Deze Weense Vec Makropoulos (De zaak Makropoulos) van Leos Janacek werd geregisseerd door Christoph Marthaler. Weens wil zeggen: de uitvoerders waren de Wiener Philharmoniker onder leiding van Esa-Pekka Salonen, de opera werd opgevoerd in Salzburg in 2011. Angela Denoke zong de rol van Emilia Marty, Raymond Very zong Albert Gregor.
Mezzo: woensdag 26 december om 17.00 u.

Weektip

De laatste maanden is een aantal afleveringen van het Duitse tv-programma Da Capo online gezet op YouTube. Dat programma werd uitgezonden in de jaren ’80 en ’90. Presentator August Everding maakte in die uitzendingen interviews met operasterren als Margaret Price, Peter Schreier, Hans Hotter, Christa Ludwig en Birgit Nilsson. De complete gesprekken met de legendarische zangers en zangeressen zijn terug te kijken op het kanaal van YouTube.

Vorig artikel

Wat komt er na de cd? (7)

Volgend artikel

Must: Rozhdestvensky's Mahler en Janáček

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    25 december 2012 at 12:26

    Cenerentola op BBC 2, 1e Kerstdag, voor wie zich van kan vrijmaken van de voorbereidingen voor het Kerstdiner http://www.bbc.co.uk/programmes/b01pm7tz