Binnenkort

Opera in de media: week 10

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 (9 – 15 maart 2013) onder meer aandacht voor Guillaume Tell in Amsterdam, twee Don Carlo’s en rechtstreeks vanuit München Jenůfa van Janáček.

Phaedra van Britten
In de NTR ZaterdagMatinee is op zaterdagmiddag een programma te horen met muziek door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Sir Mark Elder en mezzo Christianne Stotijn. Op het programma onder meer Brittens Phaedra, naast muziek van Delius en Dvořák.
Radio 4: zaterdag 9 maart om 13.00 u.

Don Carlo in de Metropolitan Opera
De BBC biedt een rechtstreekse uitzending vanuit New York aan van de Metropolitan Opera-matinee van Verdi’s Don Carlo. Lorin Maazel is de dirigent van deze productie, die wordt bezet met namen als Ramón Vargas als Don Carlo, Barbara Frittoli als Elisabeth de Valois en verder Dmitri Hvorostovsky en Eric Halfvarson.
BBC Radio 3: zaterdag 9 maart om 17.00 u.

Scène uit Guillaume Tell (foto: Ruth Walz).

Guillaume Tell bij DNO
Over een paar jaar is het misschien de matinee van de Metropolitan Opera in New York, die meeproduceerde aan Guillaume Tell van De Nederlandse Opera. Nu is het echter nog de Nederlandse radio die in het wekelijkse operaprogramma op Radio 4 een opname van Rossini’s opera uitzendt.

Guillaume Tell werd op 18 februari vastgelegd in Het Muziektheater, met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Paolo Carignani in de bak. Solisten waren onder andere Nicola Alaimo (Guillaume Tell), John Osborn (Arnold Melcthal), Eugénie Warnier (Jemmy), Marina Rebeka (Mathilde), Helena Rasker (Hedwige) en Harry Teeuwen (Chasseur). Een grote rol in deze opera was weggelegd voor het Koor van De Nederlandse Opera.
Radio 4: zaterdag 9 maart om 19.00 u.

Karita Mattila (foto: Lauri Eriksson).

Rechtreeks uit de Bayerische Staatsoper
Een nieuw initiatief om een groter publiek te betrekken bij de voorstellingen is Staatsoper.tv van de Bayerische Staatsoper. Het operahuis uit Zuid-Duitsland gaat voorstellingen online streamen. In gewoon Nederlands: ze zijn rechtstreeks te bekijken op een computer met internetverbinding.

In de plannen, zo blijkt op de website van de Bayerische Staatsoper, is inspiratie gezocht bij de Live in HD-serie van de Met in New York, met uitleg vooraf en achter-de-schermenbeelden in de pauze. De eerste voorstelling van de serie is zaterdag te zien: Jenůfa van Leos Janáček. De opera wordt in het Tsjechisch gezongen en in het Duits ondertiteld.

De productie van de Staatsoper wordt geregisseerd door Barbara Frey, Tomáš Hanus heeft de muzikale leiding. Solisten zijn onder andere Renate Behle, Stefan Margita en Karita Mattila als Jenufa. Koor en orkest komen uit eigen huis. Op de website van de Bayerische Staatsoper vindt u uitleg over het programma en de techniek.
Staatsoper.tv: zaterdag 9 maart om 19.00 u.

Britten met Shakespeare
A Midsummer Night’s Dream is een opera in drie bedrijven van Benjamin Britten, die samen met Peter Pears het libretto schreef naar het toneelstuk van William Shakespeare. Het werk werd in 2005 uitgevoerd in het Gran Teatre del Liceu in een regie van Robert Carsen. Harry Bicket dirigeerde het orkest en de solisten, waaronder David Daniels (Oberon), Ofelia Sala (Tytania), Gordon Gietz (Lysander) en Deanne Meek (Hermia).
Mezzo: zondag 10 maart om 17.00 u.

Bo Skovhus.

Witwe in Dresden
De operette die ook bij operazangers hoog op het lijstje staat, Die lustige Witwe van Franz Lehár, is bij BravaNL te zien. In 2008 werd deze versie in de Semperoper opgenomen, met de Sächsische Staatskapelle Dresden in de bak. Op het podium onder andere Gunter Emmerlich, Bo Skovhus en Petra Maria Schnitzer. Jérôme Savary deed de regie, Manfred Honeck stond voor het orkest.
BravaNL: zaterdag 9 maart om 18.00 u.

Nog een Don Carlo
Een productie vol sterren uit Londen is op de maandagmiddag te zien op BravaNL. Don Carlo van Verdi werd in Covent Garden opgevoerd door een cast met onder andere Simon Keenlyside en Rolando Villazón. In de andere rollen zongen Marina Poplavskaya, Robert Lloyd en Eric Halfvarson. Het orkest van het Royal Opera House stond onder leiding van Antonio Pappano.
BravaNL: maandag 11 maart om 14.00 u.

Traviata uit Aix
In de zomer van 2011 regisseerde Jean-François Sivadier voor het festival van Aix-en-Provence de opera La Traviata van Verdi. Hij had voor de muziek maestro Louis Langrée en het London Symphony Orchestra tot zijn beschikking en kon met een cast werken waarin onder andere Natalie Dessay als Violetta, Ludovic Tézier als Germont en Charles Castronovo als Alfredo.
Arte: maandag 11 maart om 22.15 u.

Michael Volle (foto: Winfried Hösl).

Ariadne in Zürich
Het Opernhaus Zürich was in 2006 het toneel voor een productie van Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Christoph von Dohnányi had de muzikale leiding, Claus Guth deed de regie. In de belangrijkste rollen hoort u onder andere Alexander Pereira, Michael Volle, Michelle Breedt en Guy de Mey.
Mezzo: dinsdag 12 maart om 22.35 u.

Wie zingt de moll?
Maarten Koningsberger is naast een eminent bariton ook een zeer gedreven docent. Dit jaar wacht hem wederom de ondankbare taak een aantal BN-ers te helpen bij het zingen van een fragment uit Bachs Matthäus Passion. Via de site van het programma zijn de hoogtepunten uit het verleden terug te kijken, zoals de bijdrage van Gerard Joling. Ook dit jaar is er weer een ijzersterk deelnemersveld met onder andere Hadewych Minis, de stem van het Kruitvat, en volkszanger Wolter Kroes.
Nederland 2: dinsdag 12 maart om 20.25 u.

Weektip

Pina
Er komt geen gezongen noot in voor, maar wie als operaliefhebber ook theaterliefhebber is, zal de film Pina met genoegen bekijken. De documentaire over choreografe Pina Bausch laat haar werk zien, zoals Café Muller, dat ook in Nederland is uitgevoerd in het Holland Festival. Veel dans, ook door de stad waar het dansgezelschap huist, Wuppertal, en gesprekken met dansers over Bausch, die in 2009 overleed. De film draaide in 3D in de bioscopen en wordt nu door Canvas in 2D uitgezonden.
Canvas: zondag 10 maart om 21.10 u.

Vorig artikel

Westbroek bloeit als Francesca bij de Met

Volgend artikel

Opera per Tutti lanceert nieuw concept

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Ago
    8 maart 2013 at 15:01

    De Don Carlos op Brava is dezelfde productie als in de Met. Andere cast.
    Halvarson is zeer de moeite waard en Furlannetto als Philips II is geweldig!