Binnenkort

Schwedersky-liederen in première

De Nederlandse componiste Sonja Schwedersky heeft vijf gedichten van Pablo Neruda op muziek gezet. De première is op donderdag 4 april in de Jurriaanse Zaal van de Doelen in Rotterdam. Bariton Quirijn de Lang voert de liederen uit.

Quirijn de Lang (foto: Dik Nicolai).

De componiste Schwedersky nam in 2011 het besluit om vijf gedichten van de Chileense dichter Pablo Neruda op muziek te zetten. De teksten komen uit de bundel Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied. Er kwam een opname op cd en op 4 april worden ze voor het eerst gezongen door bariton Quirijn de Lang, begeleid door een ensemble van vier strijkers, conga’s en piano.

Sonja Schwedersky werd in 1963 in Nieuwerkerk aan den IJssel geboren en voelde zich al jong aangetrokken tot muziek. Ze had als kind viool- en later pianoles. Als violiste speelde ze in verschillende ensembles. Later richtte ze al haar aandacht op het componeren. Een opera staat in de planning.

Pablo Neruda schreef als tienjarige in Chili, waar hij in 1904 werd geboren, zijn eerste gedichten. Hij was twintig bij het verschijnen van de bundel Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied. Neruda zou in 1950 een grote bundel publiceren, Canto General, later op muziek gezet door componisten als Peter Schat en Mikis Theodorakis.

Neruda was voor de regering Allende begin jaren ’70 ambassadeur in Frankrijk. Hij overleed kort na de coup van Pinochet in Chili, in september 1973.

Het programma op 4 april wordt aangevuld met andere composities van Schwedersky en Argentijnse muziek van Gardel en Piazzolla.

Meer informatie vindt u op de website van de componiste.

Vorig artikel

Zeppenfeld ster in bloederige Parsifal

Volgend artikel

Opera in de media: week 14

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.