BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 14

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 (30 maart – 5 april 2013) onder meer aandacht voor een dag lang Bach, een rechtstreekse Zauberflöte uit Baden-Baden en Puccini op de BBC-radio.

Max van Egmond draait op 4
Nog klassieker dan ‘De Klassieken’ is op Radio 4 het programma ‘Een goedemorgen met’, waarin bekende Nederlanders hun muziekkeuze voorstellen. Op zaterdagochtend is bas-bariton Max van Egmond te gast in de studio bij Aukelien van Hoytema. Hij laat zijn eigen muziekkeuze horen.
Radio 4: zaterdag 30 maart om 9.00 u.

Plácido Domingo als Giorgio Germont (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Paasmatinee in de Met
Marina Poplavskaya maakte haar roldebuut in La Traviata van Verdi in Amsterdam, in april 2009. De enscenering van Willy Decker waarin zij stond, is inmiddels een klassieker, met de klok als beeldbepalend element. Zo reisde de productie ook naar New York, waar Poplavskaya wederom Violetta zong.

Binnenkort is de Russische sopraan terug in Amsterdam met de rol, terwijl Diana Damrau het rode jurkje van haar overneemt in een New Yorkse serie voorstellingen. Daarvan is de ‘paaszaterdagmatinee’ via BBC Radio 3 te beluisteren. Plácido Domingo, die in Amsterdam zal zijn als Poplavskaya net weg is, zingt de rol van Giorgio Germont. Het Rotterdams Philharmonsich Orkest heeft zijn chef, Yannick Nézet-Séguin, welwillend uitgeleend aan de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 30 maart om 18.00 u.

Händel in Basel
De ontmoeting van Alexander de Grote met koning Porus in 326 v. C., zoals beschreven door Metastasio, werd tot een opera gesmeed door Händel in het najaar van 1730. De opera Poro, Re dell’Indie werd afgelopen zomer opgevoerd in Basel en die opname zendt de NTR uit. Het Kamerorkest van Basel stond onder leiding van Enrico Onofri. Enkele van de solisten waren Franco Fagioli (Poro), Sonia Prina (Erissena) en Veronica Cangemi (Cleofide).
Radio 4: zaterdag 30 maart om 19.00 u.

Barbara Kozelj (foto: Merlijn Doomernik).

De Amsterdamse Matthäus
De vernieuwing van de Palmzondag-traditie in het Concertgebouw kreeg afgelopen zondag groots vorm door de uitvoering van Golgotha van Frank Martin. Vorig jaar was er de klassieke Matthäus Passion van Bach door het Koninklijk Concertgebouworkest onder dirigent Iván Fischer. De solisten waren onder andere Barbara Kozelj, Henk Neven, Peter Harvey, Renate Arends en Mark Padmore. De koren: het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor.
Mezzo: zondag 31 maart om 20.30 u.

Bach-marathon in Londen
Een marathon met muziek van Bach komt op tweede paasdag live uit de Royal Albert Hall in Londen. Dirigent John Eliot Gardiner viert zijn zeventigste verjaardag met een dag vol Bach. Hij praat over Bach met deskundigen uit andere disciplines en voert Bachs muziek uit met zijn eigen ensembles, het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists.
BBC radio 3: maandag 1 april vanaf 14.00 u.

Kate Royal (foto: Esther Haase / EMI Classics).

Zauberflöte in Baden-Baden
Op Mezzo – en voor wie die zender niet op de kabel heeft, via Arte op internet – is de uitvoering dan Die Zauberflöte van Mozart rechtstreeks mee te beleven. De opera op tekst van Schikaneder wordt opgevoerd in het Festspielhaus in Baden-Baden. De Berliner Philharmoniker staat onder leiding van Simon Rattle, Robert Carsen tekent voor de regie. Er zijn bekende namen bij de Dames, zoals Magdalena Kozena (nummer twee) en Nathalie Stutzmann (nummer drie). Ana Durlovski zingt de rol van de Königin der Nacht, Pavol Breslik is Tamino en Kate Royal zingt Pamina. De spreekrol wordt vertolkt door José van Dam.
Mezzo: maandag 1 april om 19.15 u.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Avondconcert met Schubert en Wagner
Komende zomer zal bariton Thomas Oliemans, begeleid door Malcolm Martineau, drie recitals geven met uitsluitend liederen van Schubert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. In het Avondconcert klinkt weliswaar geen Schubert, maar is Oliemans te horen in liederen van Brahms, Debussy en Strauss. Een andere componist die dit seizoen de agenda van Oliemans bepaalt, Richard Wagner, ging door de handen van Lorin Maazel. De dirigent bewerkte de muziek uit de Ring des Nibelungen tot een instrumentaal stuk van een uur. Hij voerde het vorig jaar met de Wiener Philharmoniker uit in Carnegie Hall in New York.
Radio 4: maandag 1 april om 20.00 u.

Rameau bij DNO
De productie van Castor et Pollux van Rameau door De Nederlandse Opera uit 2008 is nog eens te zien op BravaNL. Les Talens Lyriques en het koor van De Nederlandse Opera musiceerden onder leiding van Christophe Rousset. Op het podium stonden solisten als Véronique Gens, Henk Neven, Judith van Wanroij, Thomas Oliemans en Anders Dahlin. Regisseur was Pierre Audi.
BravaNL: woensdag 3 april om 14.30 u.

Documentaire John Adams
Road Movie is de titel van een documentaire over de Amerikaanse componist John Coolidge Adams. De schrijver van opera’s als Doctor Atomic en Nixon in China vertelt over zijn werk, zijn jeugd in New England, zijn periode op Harvard en de invloeden van Wagner, Strauss en Gershwin op zijn muziek.
Arte: woensdag 3 april om 22.20 u.

Weektip

Giacomo Puccini.

Een week Puccini bij de BBC
Voor operaliefhebbers zal de keus snel gemaakt zijn: de componist van de week bij de BBC wint het, voor wat opera betreft, ruim van Zoltán Kodály, die op de Nederlandse Radio 4 centraal staat. Kodály schreef weliswaar drie opera’s, maar daarvan wordt niet veel meer gespeeld, hooguit nog de korte orkestversie van Háry János, die er in 25 minuten doorheen gaat. Op de BBC worden opera’s van Puccini als La Bohème, Tosca en Madama Butterfly behandeld in afleveringen die dagelijks om 13 uur worden uitgezonden. Op sommige dagen is om 19.30 uur een herhaling.
BBC Radio 3: vanaf maandag 1 april om 13.00 u.

Vorig artikel

Schwedersky-liederen in première

Volgend artikel

Macbeth slaagt niet in Teatro alla Scala

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.