BinnenkortBuitenlands nieuws

Seizoen Glyndebourne Festival 2013

Het grootste operafestival van Groot-Brittannië, Glyndebourne, brengt deze zomer zes opera’s op de planken. Voor Ariadne auf Naxos en Hippolyte et Aricie worden nieuwe ensceneringen ontwikkeld. Billy Budd keert terug in dit Britten-jaar en Don Pasquale promoveert vanuit de Glyndebourne-tournee van vorig jaar naar het hoofdpodium.

Het Glyndebourne Festival (foto: Charlie Dave).

Tussen 18 mei en 25 augustus 2013 vindt het festival plaats op het landgoed van John Christie in Glyndebourne, East Sussex. Het landgoed biedt sinds 1934 plaats aan het festival, tegenwoordig in het nieuwe theater dat in 1994 in gebruik werd genomen.

Anders dan bijvoorbeeld de Duitse festivals zijn er geen lange teksten in de brochure waarin de festivalorganisatie haar artistieke keuzes uiteen zet. Intendant David Pickard hoopt in zijn inleiding bij het programma simpelweg dat het publiek de topproducties als zodanig zal waarderen.

In de programmering van deze zomer ontbreken de operajubilarissen Wagner en Verdi niet. Van Verdi wordt Falstaff opgevoerd, Wagner wordt alleen geëerd met de dvd-presentatie van de festivalproductie van Die Meistersinger von Nürnberg uit 2011.

Benjamin Brittens honderdste geboortedag wordt herdacht met de productie Billy Budd. De regie uit 2010 van Michael Grandage, met Jacques Imbrailo in de titelrol, komt opnieuw in productie. Imbrailo zong de rol in 2011 in Amsterdam.

Ook Glyndebourne maakt spaarzaam gebruik van Nederlandse vocalisten, alleen Peter Gijsbertsen zal als de Novice meewerken aan Billy Budd.

Jacques Imbrailo kruipt wederom in de huid van Billy Budd (foto: Suzy Bernstein).

Dirigent Vladimir Jurowski neemt na 13 jaar afscheid als muzikaal leider van het festival. Hij wordt in 2014 opgevolgd door Robin Ticciati. Op 23 augustus is er een speciaal concert met de chef van de laatste dertien jaar. Met de London Philharmonic treden dan Sarah Connolly en Lucy Crow onder leiding van Jurowski op.

Don Pasquale van Donizetti was in 2011 onderdeel van de tournee die Glyndebourne jaarlijks in het najaar door Groot-Brittannië brengt. De regie van Mariame Clément staat nu in het hoofdprogramma. Voor Don Pasquale worden speciale jongerenkaarten verkocht. Jongeren onder de 18 jaar betalen 30 pond per kaart. Al waarschuwt de brochure dat ‘children under the age of eight may find it difficult to maintain concentration for the duration of an opera’.

In samenwerking met The Guardian biedt het festival de voorstellingen deze zomer aan voor bioscopen in heel Engeland en als live-stream die wereldwijd via internet kan worden bekeken. Rond de voorstellingen in Glyndebourne vinden inleidingen, studiebijeenkomsten en exposities van kunstenaars plaats.

Ariadne auf Naxos (R. Strauss)
Dirigent: Vladimir Jurowski
Regie: Katharina Thoma
Solisten: Soile Isokoski, Thomas Allen, Kate Lindsey, e.a.
Begeleiding: London Philharmonic Orchestra
Vanaf: 18 mei 2013

Falstaff (G. Verdi)
Dirigent: Mark Elder / James Gaffigan
Regie: Richard Jones
Solisten: Laurent Naouri, Ailyn Perez, Roman Burdenko, e.a.
Begeleiding: The Orchestra of the Age of Enlightenment
Vanaf: 19 mei 2013

Le nozze di Figaro (W.A. Mozart)
Dirigent: Jérémie Rhorer
Regie: Michael Grandage
Solisten: Adam Plachetka, Laura Tatulescu, Lydia Teuscher, e.a.
Begeleiding: The London Philharmonic Orchestra
Vanaf: 8 juni 2013

Hippolyte et Aricie (J.P. Rameau)
Dirigent: William Christie / Jonathan Cohen
Regie: Jonathan Kent
Solisten: Ed Lyon, Sarah Connolly, Stéphane Degout, e.a.
Begeleiding: The Orchestra of the Age of Enlightenment
Vanaf: 3 juli 2013.

Don Pasquale (G. Donizetti)
Dirigent: Enrique Mazzola
Regie: Mariame Clément
Solisten: Alessandro Corbelli, Danielle de Niese, Nikolay Borchev, e.a.
Begeleiding: The London Philharmonic Orchestra
Vanaf: 18 juli 2013

Billy Budd (B. Britten)
Dirigent: Andrew Davis
Regie: Michael Grandage
Solisten: Mark Padmore, Jacques Imbrailo, Peter Gijsbertsen, e.a.
Begeleiding: The London Philharmonic Orchestra
Vanaf: 10 augustus 2013

Zie voor meer informatie de website van het Glyndebourne Festival.

Vorig artikel

DNO herneemt Audi's Walküre

Volgend artikel

Kelly God eert Wagner én oud-directeur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.