Binnenkort

DNO herneemt Audi’s Walküre

De Nederlandse Opera herneemt van 20 april tot en met 12 mei Die Walküre van Richard Wagner in de regie van artistiek leider Pierre Audi. Op de bok staat, net als bij vorige uitvoeringen, Hartmut Haenchen.

Scène uit de eerste reprise van Die Walküre, in 2005 (foto: Ruth Walz).

Die Walküre is het tweede deel van Der Ring des Nibelungen van Wagner. Het eerste deel, Das Rheingold, werd eerder dit seizoen hernomen door De Nederlandse Opera (DNO). Volgend seizoen volgen het derde en vierde deel, waarna in januari en februari 2014 de gehele Ring-cyclus opgevoerd wordt.

Pierre Audi’s enscenering was halverwege de jaren negentig voor het eerst te zien en was de eerste Nederlandse enscenering van de megaopera van Wagner. Tussen 2004 en 2006 werden de afzonderlijke delen al eens hernomen en nu, in het kader van het Wagner-jaar, is de productie voor het laatst terug in Het Muziektheater in Amsterdam.

De voormalig chef-dirigent van DNO, Hartmut Haenchen, was van meet af aan betrokken bij Audi’s Ring en is er ook nu weer bij. Hij leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De rol van Siegmund wordt vertolkt door Christopher Ventris. Sieglinde is een partij van Catherine Naglestad en Catherine Foster zingt Brünnhilde. Günther Groissböck is Hunding en Thomas Johannes Mayer vertolkt Wotan. De mezzo Doris Soffel zingt Fricka. Zij en Mayer waren in november ook van de partij in de reprise van Das Rheingold.

Er is verder Nederlandse inbreng van Martina Prins (Ortlinde), Wilke te Brummelstroete (Siegrune), Helena Rasker (Grimgerde) en Cécile van de Sant (Rossweisse).

De reprise van Die Walküre gaat op 20 april in première en is daarna tot en met 12 mei nog zes keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Karita Mattila te gast in ZaterdagMatinee

Volgend artikel

Seizoen Glyndebourne Festival 2013

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.