Binnenkort

Opera in de media: week 20

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (11 – 17 mei 2013) onder meer aandacht voor een minder bekende opera van Berlioz en de Baden-Baden-versie van Die Zauberflöte van april dit jaar.

Deborah Voigt (foto: Peter Ross).

De goden gaan ten onder
Naar het schijnt komen de videoversies van de recente Ring des Nibelungen uit New York binnenkort beschikbaar voor tv-uitzending in Europa. De box en de losse delen zijn al op dvd te koop, terwijl de uitvoeringen van Robert Lepages regie nog lopen. Live uit New York komt bij de BBC het laatste deel, Götterdämmerung. Bekende namen in deze uitvoering zijn Lars Cleveman als Siegfried, Deborah Voigt in de rol van Brünnhilde en Hans-Peter König als Hagen. Fabio Luisi dirigeert het koor en orkset van de Metropolitan Opera.
BBC Radio3: zaterdag 11 mei om 17.00 u.

Béatrice et Bénédict in Baden-Baden
De opera Béatrice et Bénédict van Berlioz is, voor zover we konden vinden, niet op dvd te koop. Er zijn wel cd-opnamen en er is een zeer recente opname vanuit het Theater an der Wien in Wenen. Op 29 april voerden het Arnold Schönberg Koor en het Radiosymfonieorkest van de ORF daar onder leiding van Leo Hussain de opera uit. De solisten waren onder andere Christiane Karg, Malena Ernman en Bernhard Richter. Berlioz baseerde zijn opera op het toneelstuk Much Ado About Nothing van William Shakespeare. Het zou zijn laatste belangrijke werk zijn.
Radio 4: zaterdag 11 mei om 19.00 u.

Camilla Nylund.

Tannhäuser zonder bijsluiter
Tijdens de European Opera Days, dit weekend op 11 en 12 mei, kunt u ook thuis genieten van opera. Op Mezzo bijvoorbeeld, waar Tannhäuser van Richard Wagner wordt uitgezonden. Deze versie uit Baden-Baden, een coproductie met onder meer De Nederlandse Opera, werd geregisseerd door Nikolaus Lehnhoff. Wie de regie te schokkend vindt, kan het beeld op zwart zetten en luistert dan concertant. Dat doen ze in Düsseldorf ook.

Camilla Nylund zingt de rol van Elisabeth, Waltraud Meier is Venus en Robert Gambill zingt Tannhäuser. Het koor en orkest, te weten het Festspielhaus-Chor Baden-Baden en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, staan onder leiding van Philippe Jordan.
Mezzo: zaterdag 11 mei om 20.30 u.

Sir Simon Rattle.

Baden-Baden met Pasen
De regie is twintig jaar oud, maar de dirigent is helemaal vers: Sir Simon Rattle dirigeerde afgelopen Pasen voor het eerst in zijn loopbaan Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart. Het was de hoofdproductie van het paasprogramma in het Festspielhaus van Baden-Baden, op 1 april jongstleden. Rattle stond voor zijn ‘eigen’ Berliner Philharmoniker en voor het Rundfunkchor Berlin.

Robert Carsen maakte indertijd de regie, aanvankelijk voor het festival van Aix-en-Provence. Solisten: Ana Durlovski als de koningin van de nacht, Kate Royal en Pavol Breslik als Pamina en Tamino en Michael Nagy als Papageno. De tweede dame werd gezongen door Magdalena Kozena, Nathalie Stutzmann was de derde en José van Dam sprak in deze voorstelling.
Mezzo: zondag 12 mei om 17.00 u.

Ravel double bill
Mezzo durft het aan: tegenover de halve finale van het Eurovisiesongfestival zet de zender gewoon opera. De double bill L’Enfant et les sortilèges en L’Heure espagnole van Maurice Ravel staat op het programma. Het gaat om de uitvoering op het Glyndebourne Festival van vorige zomer. In L’Enfant ziet u onder andere Khatouna Gadelia, Paul Gay en Stéphanie d’Oustrac. In de tweede opera zijn onder andere Elliot Madore en François Piolino solisten. Voor beide werken tekent het London Philharmonic Orchestra onder Kazushi Ono. Laurent Pelly regisseert.
Mezzo: dinsdag 14 mei om 20.30 u.

Weektip

Arturo Toscanini.

Weer Wagner
De binnenkort jarige Richard Wagner zal komende weken wellicht wat aandacht moeten delen met het honderdjarige bestaan van Les sacre du printemps van Stravinsky. Maar voorlopig is er nog volop Wagner. Op Arte deze week op zondagavond 12 mei een programma met hoogtepunten uit het Wagner-werk van Arturo Toscanini voor het NBC-Symphony Orchestra tussen ’48 en ’51. En een hedendaagse dirigent, Antonio Pappano, analyseert voor de BBC op vrijdagavond 17 mei de Ring des Nibelungen, om 20.30 uur op BBC 4.

Vorig artikel

El Khoury vervangt Poplavskaya in Traviata

Volgend artikel

Podcast: Flirten met La Traviata

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Antonio
  10 mei 2013 at 16:10

  Ik heb de Tannhauser van Lehnhoff gezien. eerst in Amsterdam en dan een paar keer (ja, je leest het goed – een paar keer”) op dvd bekeken. Er is helemaal iniets schokkends aan, er zijn geen Naz’s en geen gaskamers. Het is een prachtige productie, niet te vergelijken met de rotzooi in Dusseldorf

 2. Lieneke Effern
  10 mei 2013 at 17:09

  Tevens op 12 mei te zien op Arte om 22.10 uur Der fliegende Hollander uit Zurich met o.a. Bryn Terfel, Matti Salminen. Nieuwe productie uit 2013. Eveneens op Arte om 16.25 uur Don Pasquale van Donizetti uit het Theatre des Champs Elysees (2012).

 3. Antonio
  10 mei 2013 at 17:44

  Bedankt, Lieneke! Op Arte TV of op de Web?

  Op Brava lees ik dat ze Ruslan en Lyudmilla uit Mariinski gan uitzenden, alsook de prachtige Butterfly van Opera Zuid.
  en voor de masochisten onder ons: de afschuwelijke Macbeth van Kusejj wordt morgen op de website van Munchen live uitgezonden. Voor wie behoefte heeft aan de urineren op het toneel.
  Ben helaas niet zo goed met decomputer, kan dus de sites niet kopieeren.

 4. lieneke
  10 mei 2013 at 20:11

  Fliegende Hollander is op Arte TV