BinnenkortNieuws

Residentie Orkest viert Wagners verjaardag

Het Residentie Orkest in Den Haag viert op 24 mei de tweehonderdste geboortedag van Richard Wagner met een avond instrumentale en vocale muziek van de Duitse componist. Drie solisten staan voor het orkest: Kelly God, Jon Fredric West en Christianne Stotijn. Carlo Rizzi dirigeert.

Kelly God stond in april nog in het Muziekgebouw aan 't IJ met een recital (foto: Lutz Edelhoff).

Twee dagen na de officiële geboortedatum van Richard Wagner (22 mei) speelt het orkest een programma dat opent met de instrumentale Siegfried Idyll. Dat stuk werd overigens ook voor een verjaardag geschreven, die van echtgenote Cosima Wagner. Ze kreeg het aangeboden op haar verjaardag, op kerstavond in 1870.

Na de ouverture van Die Meistersinger von Nürnberg volgt het vocale deel van het programma: delen uit de opera Tristan und Isolde. Kelly God en Jon Fredric West zingen de titelrollen, Christianne Stotijn is Brangäne.

Kelly God werd geboren in Heerlen, kreeg haar eerste opleiding in Maastricht en kreeg al snel een vast engagement aan de opera van Erfurt. Daar zong ze onder meer de titelrol in Maria Stuarda en de Marschallin in Der Rosenkavalier. Sinds 2006 is ze verbonden aan de Staatsoper van Hannover.

Voor haar rol als Sieglinde in Die Walküre bij de Nationale Reisopera kreeg God veel waardering. Dit jaar maakt ze haar debuut bij de Opéra National de Paris als Gerhilde in Die Walküre. Ze zal die rol ook zingen tijdens de complete Ring die in juni wordt uitgevoerd in Parijs.

Tristan-vertolker Jon Fredric West komt uit Dayton, Ohio, in de Verenigde Staten. Op zijn cv staat een imposant aantal optredens met grote dirigenten in bekende operahuizen, maar het vermeldt nog geen optreden in Nederland, dus mogelijk is dit zijn debuut in ons land. Hij zong de rol van Tristan eerder in Wenen, Londen en Salzburg, met onder andere Waltraud Meier als zijn tegenspeelster. Fredric Jon West zong een aantal Wagner-rollen, waaronder Siegfried in de Metropolitan Opera in New York.

De Nederlandse Christianne Stotijn was naast haar werk als concertzangeres in opera’s te zien als Pique Dame bij de opera van Parijs, L’Italiana in Algeri tijdens het festival van Aix-en-Provence, in Poppea bij De Nederlandse Opera en Giulio Cesare in Amsterdam en Brussel.
In juni zingt ze in de Oberfrankenhalle van Bayreuth Wagners Wesendoncklieder.

Milanees Carlo Rizzi werkte veel in Groot-Brittannië. Hij was bijna tien jaar muzikaal directeur van de Welsh National Opera en dirigeerde ook bij het Royal Opera House en Opera North.

Het Residentie Orkest viert twee eeuwen Wagner op vrijdag 24 mei in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Zie voor meer informatie de website van de Dr. Anton Philipszaal.

Vorig artikel

Met korting naar Pergolesi's Stabat Mater!

Volgend artikel

Kwartet verrast aan eind Vocale Serie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    21 januari 2016 at 17:46

    Jon Frederic West maakte in december 1985 zijn Nederlandse debuut in het Circustheater in Scheveningen als Calaf in Turandot.