Binnenkort

Opera in de media: week 21

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (18 – 24 mei 2013) onder meer aandacht voor de verjaardag, de opera’s, de echtgenote, de jodenhaat en vooral de muziek van Richard Wagner.

James Levine (foto: Jörg Meyer).

De New Yorkse Ring op Mezzo
Een complete Ring des Nibelungen vanuit de huiskamer, dat biedt Mezzo zijn kijkers vanaf zaterdag. De New Yorkse Ring-cyclus van regisseur Robert Lepage en dirigent James Levine (die de eerste twee delen dirigeerde) en Fabio Luisi (die hem later verving), is afgelopen week afgesloten met een laatste uitvoering van Götterdämmerung. Op Twitter meldde sopraan Deborah Voigt net voor haar laatste avond als Brünnhilde ‘‏@debvoigt Last day of the Ring Cycles. It’s been quite a ride’ en kondigde in de pauze vast het einde der goden aan met ‏@debvoigt ‘Come on baby, light that fire!!’

De hele cyclus, van Das Rheingold met Bryn Terfel als Wotan en Eric Owens als Alberich tot Götterdämmerung met Jay Hunter Morris als Siegfried en Hans Peter König als Hagen is bij Mezzo te zien.
Mezzo: van 18 – 21 mei steeds om 20.30 u.

Susanna bij Melchior
Iris van Wijnen, die de afgelopen maanden in Nederland te zien was in Il segreto di Susanna, is te gast bij Melchior Huurdeman in Vrije Geluiden. Ze treedt op ter promotie van de Operadagen Rotterdam. Dirigent Ivan Fischer komt praten over Beethoven.
Nederland 1: zondag 19 mei om 10.30 u.

Wagner en de Joden
Arte belicht een kant van het leven en werken van Richard Wagner die nog altijd pijnlijk en actueel is: zijn antisemitisme. In de documentaire Richard Wagner und die Juden reist maker Hilan Warshaw in het voetspoor van de componist naar Italië, Duitsland en Zwitserland. Wetenschappers komen aan het woord, maar ook dirigent Zubin Mehta.
Arte: zondag 19 mei om 17.35 u.

Wagners jonge fans
Er hoeft maar een staatssecretaris te vallen of het gaat niet door, maar vooralsnog staan op maandag de organisatoren van Rheingold op de Rijn gepland in Pauw & Witteman voor een gesprek (met muziek) over hun Rheingold-productie in een rijnaak.
Nederland 1: maandag 20 mei om 23.00 u.

Arte met Wagner
Op Wagner-dag, 22 mei, is op Arte de nieuwe documentaire Wagnerwahn te zien, waarin onder andere de dirigenten Philippe Jordan en Simone Young en Cosima-biograaf Oliver Hilmes aan het woord komen.

Arte schakelt ook met Bayreuth, waar in het Festspielhaus een concert wordt gegeven door het orkest van de Bayreuther Festspiele onder leiding van Christian Thielemann. Voor de vocale delen zijn sopraan Eva-Maria-Westbroek, Johan Botha en Kwangchul Youn uitgenodigd.

Arte eindigt de avond met de historische film uit 1913 van Carl Froelich, waarin hij scènes uit bekende opera’s van de componist in beweging zette.
Arte: woensdag 22 mei om 20.15 u.

Christian Thielemann (foto: Astrid Ackermann).

Brava brengt Wagner
Brava, dat afgelopen week zijn huisstijl en de website vernieuwde, programmeert rond het Wagner-feest drie opera’s: Die Walküre, Die Meistersinger von Nürnberg en Tristan und Isolde. De opnamen zijn afkomstig van de Bayreuther Festspiele en dateren van 2009 en 2010.

Op dinsdagavond staat Die Walküre geprogrammeerd, met Christian Thielemann als dirigent en Tankred Dorst als regisseur. Solisten zijn onder andere Johan Botha, Albert Dohmen, Linda Watson en Wilke te Brummelstroete als één van de Walküren, Siegrune.
Dinsdag 21 mei om 19.30 u.

Die Meistersinger von Nürnberg werd gedirigeerd door Sebastian Weigle en gezongen door onder andere Franz Hawlata, Michael Volle en Klaus Florian Vogt.
Woensdag 22 mei om 19.05 u.

De opera Tristan und Isolde uit 1865 werd in Bayreuth geregisseerd door Christoph Marthaler en gedirigeerd door Peter Schneider. In de hoofdrollen zongen Robert Dean Smith en Iréne Theorin. Twee Nederlandse zangers maakten deel uit van de cast: Robert Holl en Arnold Bezuyen.
Donderdag 23 mei om 19.30 u.

Sarah Connolly (foto: Peter Warren).
Sarah Connolly (foto: Peter Warren).

Medea bij de BBC
Bij de BBC is de barokopera Medea van Marc-Antoine Charpentier te horen. De uivoering door de English National Opera werd opgenomen in het London Coliseum. Sarah Connolly zingt de hoofdrol.
BBC Radio 3: zaterdag 18 mei om 19.00 u.

L’Olimpiade van Mysliveček
Een vrij onbekende opera van Josef Mysliveček in NTR Opera Live. De uitvoering werd opgenomen op 2 mei in Praag.
Radio 4: zaterdag 18 mei om 19.00 u.

Banse in Wigmore Hall
Sopraan Juliane Banse geeft op 23 mei een recital in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Twee dagen eerder staat ze met haar Wolf/Schubert-programma in de Londense Wigmore Hall. De BBC-radio zendt dat optreden rechtstreeks uit.
BBC Radio 3: dinsdag 21 mei om 20.30 u.

Weekcomponist
De BBC-radio benoemt Wagner tot ‘composer of the week’ en belicht in de dagelijkse delen de invloeden op Wagner van onder andere Beethoven, Weber en Bellini.
BBC Radio 3: iedere dag om 19.30 u.

Nicolas bij Podium
Reisopera-directeur Nicolas Mansfield is een uur te gast bij Mark Brouwers in Podium op zaterdag. Hij praat over zijn werk en brengt muziek mee. Opera natuurlijk, maar ook Tony Bennett klinkt tijdens het programma.
Radio 4: zaterdag 18 mei om 18.00 u.

Weektip

Traviata uit Aix
Wie de documentaire Becoming Traviata in de bioscoop heeft gezien, wordt wellicht nieuwsgierig naar de echte uitvoering van de productie uit Aix-en-Provence van 2011. Hij staat compleet online, op Arte Live Web.

Vorig artikel

Interview Cecilia Bartoli: een unieke Norma

Volgend artikel

Bartoli's authentieke Norma intrigeert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. Joop Schoemaker
  20 mei 2013 at 21:56

  Is het mogelijk dat, wanneer er in het overzicht “opera in de media”sprake is van “Brava”, aangegeven wordt of er sprake is van BravaNL of van Brava HD.
  Brava NL is namelijk op de kabel te ontvangen en niet per sateliet, terwijl dat bij BravaHD juist andersom het geval is. De beide zenders hebben een verschillende programmering.
  Bij voorbaat dank
  Met vriendelijke groet
  Joop Schoemaker